-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 23

Ir vėl kritika Kaunui dėl LGBT+ teisių: ar 2022 metų kultūros sostinėje vietos rasis visiems?

Trečiadienį menininkas Denisas Kolomyckis feisbuke skelbė, kad, jo žiniomis, vieno iš „Kaunas 2022“ festivalio diskusija apie kultūros, meno ir LGBTQ+ bendruomenės santykį yra atšaukiama, nes jai leidimo nedavė Kauno miesto savivaldybė. Pastarosios atstovė teigia, kad leidimas tris dienas vyksiantiems renginiams vis dar derinamas, o „Kaunas 2022“ komanda tvirtina – diskusija įvyks.
Vilniuje rengiamos LGBT eitynės už lygybę
Vilniuje rengiamos LGBT eitynės už lygybę / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Tačiau nepasitenkinimas Kauno savivaldybe didėja, teigiama, kad ji negerbia LGBT+ žmonių teisių, o ir „Kaunas 2020“ organizatoriai deramai neišsako savo pozicijos.

Vienas iš pašnekovų pastebėjo, kad jų įrašas feisbuke apie lygias galimybes pasirodė per vėlai.

(Ne)leis LGBT+ diskusijos?

Kitą savaitę, liepos 2–3 dienomis, Kaune turi prasidėti vienas iš „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos renginių – festivalis „Jaunimo sezonas“.

Festivalio atidarymo metu organizatoriai planavo rengti diskusiją apie kultūros, meno ir LGBT+ bendruomenės santykį. Tačiau pasigirdo kalbų, kad leidimo šiai diskusijai nepavyko suderinti su miesto savivaldybe.

„Prieš kelias dienas nuotoliniu būdu susitikau su Kaunas 2022 programos koordinatoriais bei vieno iš renginių – „Jaunimo sezono“ festivalio – atstovais. Ilgai planuota ir bendrai kurta diskusija apie kultūros, meno ir LGBT+ bendruomenės santykį, turėjusi įvykti po savaitės – atšaukta.

Pagrindinė argumentacija: Kauno savivaldybė nesuteikė leidimo rengti šią diskusiją viešoje erdvėje“, – feisbuke rašo D.Kolomyckis.

Vis dėlto, „Kaunas 2020“ Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vadovas Mindaugas Reinikis pažymėjo, kad įvyko nesusikalbėjimas ir diskusija įvyks.

„Audra stiklinėje sukelta per anksti – įvyko nesusikalbėjimas. Šiuo metu vis dar vyksta leidimo derinimo ir išdavimo procedūra visam „Kaunas 2022“ jaunimo bendrakūrybos festivalio „Per_kūnija“ renginių ciklui. Kol kas oficialių leidimų ar draudimų neturime.

Tai yra mūsų programos sudėtinė dalis: galime patvirtinti, kad numatyta diskusija tikrai įvyks. Renginio vieta kol kas dar yra derinama, tad kviečiame sekti informaciją“, – teigė jis.

Savivaldybei įtakos daryti negali

Pasak M.Reinikio, beveik visiems jų globojamiems renginiams yra reikalingi leidimai, ne išimtis ir šis festivalis.

Todėl jo organizatoriai turėjo patys kreiptis leidimo į Kauno miesto savivaldybę, o „Kaunas 2022“ komanda jos sprendimui įtakos neturi.

„Mes savo programų, menininkų kūrėjų pasiūlymus ir idėjas palaikome 100 proc., nes tai yra mūsų vertybės, dalykai, dėl kurių viskas ir vyksta.

<...> Bet mes lygiai taip pat, kaip institucija, laikomės reguliuojančių teisės aktų ir kitų tvarkų, kurių negalime pažeisti“, – 15min trečiadienio rytą, kai nebuvo aiški situacija dėl leidimo renginiui, teigė M.Reinikis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Mindaugas Reinikis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Mindaugas Reinikis

Jis pridūrė, kad „Kaunas 2022“ nėra nevyriausybinė organizacija, bet dviejų, Kauno miesto ir rajono, savivaldybių finansuojama viešoji įstaiga.

Pasak M.Reinikio, „Kaunas 2020“ tikslas yra būti inkubatoriumi menininkams, kūrėjams ir organizacijoms, kurios kelia visuomenei aktualius ir nebūtinai patogius klausimus, todėl iš jų negali būti prašoma pakeisti programos.

„Bet negalime šioje vietoje nei kažkaip paveikti, nei kažkaip atsakyti už biurokratinį aparatą“, – 15min komentavo jis, apeliuodamas į savivaldybės sprendimus.

Vertino „techninius parametrus“

15min Kauno miesto savivaldybės teiravosi apie leidimo renginiui išdavimą ir ar sprendimas gali būti susijęs su diskusija LGBT+ tema.

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Eglė Andriuškienė teigė, kad savivaldybė, išduodama leidimą renginiams, „vertina išimtinai tik techninius parametrus, tačiau į programos ar scenarijaus detales nesikiša“.

Išduodant leidimus esą svarbiausia užtikrinti jų dalyvių ir aplinkinių gyventojų saugumą, nustatyti, ar nepažeidžiami karantino reikalavimai, laikomasi miesto tvarkymo ir švaros taisyklių, ar planuojama renginio vieta nėra statybvietės zonoje ir pan.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno miesto savivaldybės administracija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno miesto savivaldybės administracija

„Kaunas 2022“ prašymas išduoti leidimą tris dienas truksiančių renginių ciklui šiuo metu yra rengiamas, o už renginių turinį ir atitikimą bendrai programai Kaunas Europos kultūros sostinė atsakinga pati viešoji įstaiga Kaunas 2022“, – teigė E.Andriuškienė.

Perklausus savivaldybės atstovės, ar pirmas leidimas buvo atmestas, ji atsakė, kad „pirmas prašymas buvo nei atmestas, nei priimtas, tiesiog renginio organizatorių buvo paprašyta patikslinti, kaip bus laikomasi karantino reikalavimų, nurodyti sėdimų vietų skaičių, jų išdėstymą, renginių laiką ir t.t., tai jie padarė ir dabar yra rengiamas leidimas.“

Teigia, kad projektas nėra politinis

Trečiadienio popietę „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ feisbuko paskyroje taip pat buvo paskelbtas naujas įrašas, kaip galima suprasti, išsakantis palaikymą LGBT+ bendruomenei.

Tačiau komentatoriai pastebėjo, kad išsakyta pozicija „abstrakti“ ir „silpna“. Vadino tai demagogija.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Akimirkos iš 613-ojo Kauno gimtadienio
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Akimirkos iš 613-ojo Kauno gimtadienio

„Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ veikia realioje visuomenėje ir susiduria su realiais iššūkiais. Todėl projektas palaiko ir skatina visas programos rėmuose keliamas temas ir visus jas keliančius partnerius.

Daugiau kaip tūkstantyje per penkerius metus kruopščiai rengtų projekto renginių ir iniciatyvų yra vietos visam spektrui – nuo mažumų teisių iki europinių vertybių bei visuomenės kritikos.

Projektas veikia sudėtingomis pandemijos ir visuomenės susipriešinimo sąlygomis. Tuo pačiu projektas nėra politinis ir stengiasi neleisti būti įveltas į kasdienę politinę dienotvarkę.

Kultūra – lėtai ir kantriai – kuria universalius įrankius spręsti visuomenės problemas. Tų įrankių naudojimas labai priklauso nuo visos bendruomenės išminties ir susitelkimo, kurio nuoširdžiai tikimės iš savo draugų, partnerių ir savęs pačių. Kelias iš laikinosios į šiuolaikinę kultūros sostinę lengvas nebus. Bet mes jį nueisime kartu“, – skelbiama feisbuke įraše.

Paskambinus projekto vadovei Virginijai Vitkienei, ji 15min teigė kol kas neturinti kompetencijų atsakyti į šį klausimą.

Pridūrė, kad projektas į šiuos klausimus nuo šiol atsakinės tik raštu.

Kaunietis jaučiasi įžeistas

Kaunietis Artūras Rumiancevas 15min teigė, kad kaip šio miesto gyventojas, jaučiasi įsižeidęs.

Pasiteiravus, kodėl jį nustebino „Kaunas – 2022“ įrašas feisbuke, jis atsakė:

„Iš tiesų mane viskas stebina labai giliai su šiuo dalyku, kuris čia dabar vyksta. Konkrečiai Kauno atveju, mane nustebino ankstesni savivaldybės pareiškimai – jie deklaruoja esantys ne prieš eitynes, bet joms nerandama vieta Kaune“, – kalbėjo pašnekovas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Detoksikacija: dviračių mynimas ir piknikas už LGBTQ+ šeimas
Arno Strumilos / 15min nuotr./Detoksikacija: dviračių mynimas ir piknikas už LGBTQ+ šeimas

15min primena, kad birželio pradžioje Kauno miesto savivaldybė, motyvuodama dalyvių saugumu, nesuteikė leidimo organizuoti LGBT eitynių miesto centre. Jos atstovas teigė, kad savivaldybė „nėra nei už, nei prieš tokį renginį, tačiau pirmiausia turime užtikrinti ir pasirūpinti visų kauniečių bei miesto svečių saugumu“.

LGBT eitynių „Kaunas Pride“ organizatoriai teigė, kad tris kartus teikę įvairius eitynių maršrutų variantus, bet juos visus savivaldybė atmetė.

„Man kyla klausimas, ką „Kaunas – 2022“ daro, kad visi šio miesto svečiai būtų saugūs? Ar oro uostuose kabinsime ženklus, kad jie viešai susikibę rankomis nevaikščiotų, ar kaip?

Man labai svarbu, kad į mano miestą atvykstantys svečiai jaustųsi saugūs. O jeigu negali tokie jaustis, siūlysiu čia nevykti“, – dėstė argumentus A.Rumiancevas

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vilniuje rengiamos LGBT eitynės už lygybę
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vilniuje rengiamos LGBT eitynės už lygybę

Pozicija – pavėluota

Po „Kaunas 2020“ feisbuko įrašu taip pat nemaža komentarų, sakančių, kad pozicija yra „silpna“ ir „Abstrakti“.

Pašnekovas teigė, kad ši pozicija atsirado pavėluotai.

„Nei projektas kaip organizatorius nei pagrindiniai veidai viešai savo pozicijos iki tol nepareiškė. Mano požiūriu, savivaldybė gauna algą už tai, kad ji talkintų tokias akcijas kaip [eitynės]. Jeigu maršruto nėra Laisvės alėjoje, padėtų surasti kitą.

Taigi jie tylėjo. O dabar pasisakė tik dėl to, kad šiandien ryte atsirado kitas pranešimas – buvo uždrausta diskusija LGBT tema. Tai ir yra demagogija.“

Jo požiūriu, „Kaunas – 2022“ yra ta organizacija, kuri galėtų būti „teisinga sprendimo priemonė“.

„Tai svarbus renginys“, – pridūrė pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius