Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jau dalijasi 2025-ųjų „Eurovizijos“ laimėtojų nuotrauka, bet ji sukurta kompiuteriu

Šių metų „Eurovizija“ sulaukė kaip niekada gausios kritikos dėl tariamai nepadorių ir šėtoniškų pasirodymų. Iš to spėjo gimti ir melagiena. Socialiniuose tinkluose platinama nuotrauka, kurioje matyti penketas pusnuogių žmonių gausiai tatuiruotais kūnais ir ryškiu makiažu, – neva konkurso dalyviai. Tai nėra tiesa – fotografija sukurta pasitelkus dirbtinį intelektą.
Šveicarijos atstovas Nemo
„Eurovizijos“ 2024 nugalėtojas Šveicarijos atstovas Nemo / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Laimėtojai, tik kurių metų?

Nuotrauką kartu su legendinės švedų ketveriukės ABBA atvaizdu gegužės 12-ąją, kitą dieną po šių metų konkurso finalo, paskelbė vienas „Facebook“ vartotojas.

„Lygiai prieš penkiasdešimt metų grupės ABBA ketveriukė su daina „Waterloo“ triumfavo „Eurovizijoje“.

Ekrano nuotr. iš „X“/Nuotrauką socialiniuose tinkluose lydi ir patyčios
Ekrano nuotr. iš „X“/Nuotrauką socialiniuose tinkluose lydi ir patyčios

Žiūriu į vakar dienos „Satanvizijos“ foto, lyginu su prieš penkiasdešimt metų „Eurovizijoje“ daryta grupės ABBA foto, o galvoje sukasi klausimai: Kas su mumis negerai? Kuriuo momentu mes, Žmonija, pasukome klaidingu keliu?

Penkiasdešimt metų žmonijos istorijoje – tik akimirka, bet kaip mes, mūsų karta sugebėjome taip viską suš…kti? Kaip žemai nusiritome, kaip daleidome, kad jaunoji karta – mūsų vaikai – būtų kasdien nebaudžiamai tvirkinami ir degraduotų nesuvokiamu greičiu.

Kodėl nuolankiai sutinkame, kad įvairūs iškrypimai taptų norma bei sektinu pavyzdžiu?“ – svarstė internautas.

Jo įrašu pasidalijo ir galiūnas Žydrūnas Savickas. Tiesa, papildomai jis ABBA ir impozantiškojo penketo fotografijų nebekomentavo.

Atvirkštinė vaizdų paieška rodo, kad nuotrauka mažiausiai nuo „Eurovizijos“ finalo dienos – gegužės 11-osios – dalijamasi įvairiuose socialiniuose tinkluose ir forumuose.

Internautai aiškina, esą joje matomi konkurso dalyviai ar net laimėtojai, prašo pribaigti žmoniją, klausia, velniams jiems tokia „Eurovizija“. Kai kurie tvirtina, kad tai – jau kitų metų „Eurovizijos“ nugalėtojai ar ukrainiečių niekšelių grupė, sulaikyta pasienyje su Rumunija.

2025-ųjų laimėtojais vyrukai pavadinti socialinio tinklo „X“ paskyroje „Radio Genoa“, kurioje reiškiamos radikalios dešiniosios pažiūros ir vis pasirodo melagienų bei neapykantos kalbos. Šis įrašas, bene ankstyviausias iš visų, per pusantros savaitės peržiūrėtas 1,5 mln. kartų.

Išduoda keistos rankos

Fotografijoje užrašo „Eurovizija“ fone stovi penki moteriškai apsirengę asmenys, panašu, kad vyrai. Tai tikriausiai yra aliuzija į šių metų „Eurovizijos“ laimėtoją Nemo, kuris scenoje pasirodė vilkėdamas trumpą sijonėlį.

Ekrano nuotr. iš „X“/Kad nuotrauka nėra tikra, išduoda ir komentaras apie kitų metų „Eurovizijos“ nugalėtojus
Ekrano nuotr. iš „X“/Kad nuotrauka nėra tikra, išduoda ir komentaras apie kitų metų „Eurovizijos“ nugalėtojus

Jų apranga primena kai kurių konkurso dalyvių įvaizdį, pavyzdžiui, Airijos dainininkę „raganą“ Bambie Thug, Suomijos atstovus „Windows95man“.

Tačiau tai nėra ne tik šių atlikėjų, bet ir apskritai „Eurovizijoje“ pasirodžiusių grupių, kurių sąrašą ir nuotraukas galima rasti oficialiame tinklalapyje, atvaizdas. Iš penkių narių sudaryta Norvegijos grupė „Gåte“, demonišką įvaizdį pasirinko San Marino atstovai „Megara“, bet ir vieni, ir kiti atrodo kitaip, be to, pastarąją grupę sudaro tik keturi nariai, viena iš jų yra moteris.

Ne vien teiginys, kad penketas yra kitų metų „Eurovizijos“ nugalėtojai, bet ir vizualinė fotografijos analizė rodo, kad jie – ne realūs atlikėjai, o dirbtinio intelekto sukurti personažai.

Sakartvelo ir Bulgarijos faktų tikrinimo tinklalapiai „Myth Detector“ bei „Factcheck“ atkreipė dėmesį, kad joje esama įvairių vizualinių trūkumų, kurie būdingi dirbtinio intelekto sukurtiems vaizdams.

Pavyzdžiui, nuotraukoje kai kurios rankos atrodo keistai, yra neįprastų proporcijų. Ne tik žmonės, bet ir tekstas yra neryškūs, užrašai – nebaigti.

Tai yra vieni iš trūkumų, kuriais iki šiol pasižymi dirbtinio intelekto programos, skirtos žmonių atvaizdams kurti.

Nors ši programinė įranga tobulėja, ji vis dar negali kaskart idealiai atkartoti tikroviškų vaizdų. Bene didžiausi iššūkiai jai – žmonių dantys ir pirštai. Kartais žmonės turi daugiau nei po penkis pirštus arba per daug dantų. Netikrą nuotrauką gali išduoti ir neįskaitomas, neryškus tekstas.

Ekrano nuotr. iš „X“/Nuotraukoje galima įžvelgti ne vieną ženklą, kad ji yra sukurta dirbtinio intelekto
Ekrano nuotr. iš „X“/Nuotraukoje galima įžvelgti ne vieną ženklą, kad ji yra sukurta dirbtinio intelekto

Detalesnė fotografijos analizė nerodo, kad ji būtų buvusi redaguota (kitaip tariant, reali nuotrauka nemokšiškai pakeista taip, kad atsirastų keistai atrodančių rankų), tad darytina išvada, kad visas kadras yra netikras.

15min verdiktas: melas. Nuotrauka nėra autentiškas šių metų „Eurovizijoje“ dalyvavusios grupės atvaizdas, o dirbtinio intelekto programa sukurta fotografija.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito