Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 03 19

Katalikiškos pažinčių svetainės įkūrėjai Jurgita ir Vytautas Saliniai: „Tikslas – santuokos“

Penkis vaikus auginantys Jurgita ir Vytautas Saliniai netrukus į pasaulį paleis dar vieną kūdikį. Kovo 19-ąją pradės veikti pirmoji Lietuvoje katalikiška pažinčių svetainė kitoLink.lt. Šį projektą vystanti kauniečių šeima tiki, jog padės krikščioniškas vertybes puoselėjantiems vienišiams rasti artimus žmones, su kuriais jie galės sukurti tvirtas šeimas.
Penkis vaikus auginantys Jurgita ir Vytautas Saliniai įkūrė katalikišką pažinčių svetainę, kurioje antrąją pusę galės rasti krikščioniškas vertybes puoselėjantys lietuviai.
Gausią ir tvirtą šeimą sukūrę Jurgita ir Vytautas Saliniai to paties linki ir kitoLink.lt svetainės nariams. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prieš dešimtmetį Austrijoje sukurta pirmoji katalikiška pažinčių svetainė KathTreff.org. Dabar panašios svetainės veikia ne tik Austrijoje, bet ir Vokietijoje, Šveicarijoje, ir turi daugiau nei 8 tūkst. registruotų narių. Prieš porą metų ši iniciatyva sėkmingai ėmė plisti kitose Europos šalyse – Vengrijoje, Latvijoje, Kroatijoje.

O šiemet kovo 19 d., 19 val., – Šv. Juozapo, Švč. Mergelės Marijos sužadėtinio Juozapo iškilmės dieną – Lietuvoje savo veiklą pradeda ir lietuviams skirta katalikiška pažinčių svetainė kitoLink.lt.

„Svarbiausias mūsų tikslas, žinoma, yra santuoka. Norime, kad kitoLink.lt susipažinusios poros užmegztų ilgalaikius santykius, kurtų šeimas. Tačiau apskritai tai – bendravimo erdvė visiems vienužiams, kurie norėtų rasti artimą sielą“, – sakė J.Salinienė.

Nepaisant to, kad katalikų Vokietijoje nėra daug, KathTreff.org šioje šalyje užima 11 vietą tarp 50-ies veikiančių pažinčių svetainių. Tai rodo, kad tokios bendravimo erdvės reikalingos

Juokais save piršliais vadinanti pora tiki šiuo projektu. „Jį mums atsiuntė kaip dovaną, ženklą, kai ieškojome veiklos, kuria galėtų užsiimti Jurgita.

Mažiausiam sūnui – jau pusantrų metų, todėl vis svarstėme, ką žmona norėtų ir galėtų veikti“, – sakė V.Salinis.

Tada jie ir sulaukė Austrijoje studijavusių bičiulių pasiūlymo kurti katalikišką pažinčių svetainę. Draugai neabejojo, kad Saliniai – tinkamiausi žmonės.

„Mums patiems patikėti buvo sunkiau. Pirmiausia žiūrėjome, ar Lietuvoje tikrai nieko panašaus nėra. Taip pat galvojome, ar pajėgsime, juk jokios patirties vystant nuosavą verslą neturime. Galiausiai apsisprendėme daryti ir dabar nebėra kur trauktis“, – juokėsi pašnekovai.

Jie – naujosios svetainės veidas ir pagrindiniai varikliai. Be Salinių prie kitoLink.lt kūrimo prisideda dar kelios juo tikinčios šeimos. 

Tokie pažinčių portalai – nišiniai. Tačiau pasaulyje jie veikia pakankamai sėkmingai, nes suteikia erdvę bendrauti išskirtinių pomėgių ar požiūrio vienijamiems žmonėms. 

„Mūsų atveju pažinčių portalas paremtas vertybiniu poreikiu – kitoLink.lt suvienys katalikiškas vertybes pripažįstančius žmones“, – sakė J.Salinienė.

Pažinčių svetainės įkūrėjai neabejoja, kad tokių žmonių Lietuvoje yra daug, tačiau prognozuoti būsimą auditoriją vis dėlto sudėtinga. 

Daug lietuvių įvardina save kaip katalikus, tačiau praktikuojančių kur kas mažiau.

„Daug lietuvių įvardina save kaip katalikus, tačiau praktikuojančių kur kas mažiau. Tad sunku pasakyti, kiek jų norės registruotis į katalikišką pažinčių erdvę“, – kalbėjo V.Salinis.

Europiečiai sutuoktinių ieško internete

Kaune gyvenanti šeima susipažino seniai, dalyvaudami ateitininkų veikloje. Todėl varginančių antrosios pusės paieškų nė vienam neteko patirti. 

„Suprantame, kokie esame laimingi, suradę vienas kitą ir galėdami būti kartu. Tačiau aplink mus yra daug protingų, žavių ir įdomių žmonių, kurie vis dar vieni. Jie svajoja, laukia savo žmogaus, ne vienas jo ieško ir internete, bet nesėkmingai. Iki šiol padėti jiems negalėjome: piršliavimas – visada yra rizika, juk savo draugų nepažįsti taip, kad galėtum rasti jiems porą.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kitolink.lt bus erdvė, ieškantiems rimtų santykių
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr. 

Kas kita pažinčių svetainė. Nors mes patys esame už tiesioginį, ne virtualų bendravimą, kartais tokia erdvė gali tapti pirmuoju postūmiu vienužiams, ieškant artimos sielos“, – sakė J.Salinienė.

Tikėjimą projektu įkvepia ir sėkmingi kitų šalių pavyzdžiai. Pašnekovai pasakojo, jog KathTreff.org svetainėje jau susipažino šimtai porų, ne viena jų sukūrė šeimas.

Vengrijoje pirmoji pora, susipažinusi katalikiškoje pažinčių svetainėje, susituokė nepraėjus metams nuo portalo veiklos pradžios.

Šios svetainės įkūrėja teisininkė ir teologė dr. Gudrun Kugler pažymi, jog Vokietijoje kas antras vienužis yra kurios nors pažinčių svetainės narys, o trečdalį savo laiko jie praleidžia internete. Šie duomenys aiškiai rodo, kaip svarbu turėti tokią internetinę platformą krikščionims.

Už narystę reikės mokėti

Lietuvoje katalikiška pažinčių svetainė savo struktūra bus panaši į kitas KathTreff.org svetaines – projektas vystomas franšizės principu. KitoLink.lt nariais panorę tapti lankytojai turės užsiregistruoti ir pasirinkę slapyvardžius bei sumokėję nario mokestį (15 eurų 3 mėnesiams, 30 eurų – metams), galės lankytis visose portalo rubrikose.

Anonimu išlikti nepavyks, nes mokėdamas pinigus žmogus turės nurodyti savo asmeninius duomenis.

Anonimu išlikti nepavyks, nes mokėdamas pinigus žmogus turės nurodyti savo asmeninius duomenis. Jų nematys kiti lankytojai, tik svetainės administratoriai.

Tai daroma tikintis išvengti prašalaičių, į katalikišką pažinčių svetainę atėjusių su netinkamais ketinimais, pavyzdžiui, norinčių įžeidinėti, tyčiotis ar ieškoti intymių partnerių vienadieniams santykiams. Pastebėję svetainės taisykles pažeidžiantį asmenį, administratoriai jį pašalins.

Pasak Salinių, kitoLink.lt bus saugi bendravimo erdvė, kurioje vienužiai galės susikurti savo anketas, peržiūrėti kitų narių paskyras.

Kiekvienas vartotojas turės savo laiškų dėžutę, galės dalyvauti diskusijose, čia bus galima skelbti apie įvairius renginius, kurie galėtų dominti katalikiškas vertybes puoselėjančius žmones.

kitoLink.lt
kitoLink.lt

Svetainės įkūrėjai ir patys žada organizuoti susitikimus, šventes. Nebūsime tik virtualus projektas, tikino J.Salinienė.

KitoLink.lt veiks ir suderinamumo testas (angl. Match test) – jį išsprendusiems bus pasiūlytos kitų narių, kurių pomėgiai, požiūris į gyvenimą panašūs, anketos.

Tam tikras testas bus ir registracijos forma, kurioje vartotojai galės atskleisti daug esminių dalykų apie save. Pavyzdžiui, požiūrį į santuoką, vaikus, bažnyčią ir pan.

„Žmonės nebus verčiami atsakyti į visus klausimus, tačiau tai padariusieji turės daugiau šansų iš karto sulaukti panašias vertybes puoselėjančio žmogaus dėmesio“, – teigė svetainės sumanytojai.

Saliniai mano, jog kitoLink.lt labiausiai sudomins 25-45 metų lietuvius, kurie jaučia didžiausią poreikį rasti antrąją pusę. Be to, tokiame amžiuje mažėja pažįstamų, taigi, ir pasirinkimo galimybės, įsitikinę pašnekovai.

Dalis auditorijos galėtų būti ir užsienio lietuviai, norintys kurti šeimą su savo tautiečiais katalikais.

Ieško antros pusės, bet nedrįsta apie tai kalbėti viešai

Projektą jie abu vadina dovana. „Kuo labiau gilinomės, tuo labiau supratome, kad tai prasminga ir reikalinga lietuviams. Išgirdome daug liudijimų žmonių, kad jie susipažino internete. Tiesa, lietuviai kažkodėl linkę tai slėpti. Susipažinusieji internete jaučiasi lyg nepilnaverčiai“, – pastebėjo V.Salinis.

Projektą jie abu vadina dovana.

Jo žmonos teigimu, Lietuvoje žmonėms apskritai sunku pripažinti, kad ieško antros pusės.

„Abu su Vytautu savanoriaujame Kauno arkivyskupijos Šeimos centre, kur bendraujame su sužadėtiniais, norinčiais susituokti bažnyčioje. Iš šių pokalbių susidariau įspūdį, kad pripažinimas, jog ieškai partnerio, yra tam tikros brandos ženklas“, – teigė J.Salinienė.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad katalikams bendravimas intymiomis temomis apie artimus santykius, lytiškumą dažnai būna savotiškas tabu.

„Katalikiška pažinčių svetainė bus saugi erdvė, kur visi galės laisvai kalbėtis ir ieškoti atsakymų į įvairius klausimus, tarp jų ir labai asmeniškus“, – teigė J.Salinienė.

Ką reiškia pavadinimas?

Vienu didžiausių iššūkių Saliniai vadina pavadinimą. Dėl to, kaip turėtų vadintis pirmasis Lietuvoje katalikiškas pažinčių portalas, jie ilgai laužė galvas. Keletą variantų buvo užregistravę, tačiau supratę, kad tai – dar ne idealus pavadinimas, paieškas tęsė.

Savanoriaujame Šeimos centre, kur bendraujame su sužadėtiniais, norinčiais susituokti bažnyčioje. Iš šių pokalbių susidariau įspūdį, kad pripažinimas, jog ieškai partnerio, yra tam tikros brandos ženklas, – teigė J.Salinienė.

„Buvome pasiekę tokį tašką, kai pavadinimas buvo būtinas, o TO varianto dar neturėjome. Tuo metu skaičiau Javiero Vidal-Quadraso knygą „Visada tave mylėsiu“.

Jis pats, kalbėdamas apie ją, sakė, kad mums, kaip žmonėms, siekiantiems santykių ar jau gyvenantiems poroje, yra svarbu savo žvilgsnį kreipti ne į save, bet į kitą.

Supratau, kad to siekiu savo gyvenime ir šiuo projektu. Todėl jį pavadinome kitoLink.lt“, – sakė pavadinimą sugalvojusi J.Salinienė.

Pašnekovė neslėpė, tuo metu net nepagalvojusi, kad žodis „link“ anglų kalba reiškia „ryšį“ ir yra susijęs su internetu.

„Apie tai susimąstėme tik tuomet, kai nusiuntėme pavadinimą austrams ir jie paklausė, ką tai reiškia“, – juokėsi V.Salinis. Austrijoje, Vokietijoje ir Šveicarijoje veikiančių portalų pavadinimas KathTreff.org šifruojasi kaip „katalikų susitikimai“. Tačiau kitose šalyse kuriami svetainės analogai nebūtinai turi vadintis taip pat.

Pažinčių svetainė – ne verslas, bet širdžiai miela veikla

Svetainė pareikalavo nemažų investicijų ir daug laiko vertimams, sprendimams, koks turinys sudomintų lietuvius. „Tačiau jaučiame didžiulį palaikymą – draugai siūlosi paieškoti knygų, straipsnių, verčia tekstus, suranda pigesnių reklamos variantų“, – džiaugėsi pašnekovai.

Kai kuriuos dalykus jie tiesiai vadina stebuklais. Pavyzdžiui, startinį mokestį už teisę tapti austriškos svetainės dalimi sumokėjo vienas Austrijos vyskupas. Jiems tereikėjo duoti žodį, kad projekto pusiaukelėje nepaliks. Saliniai tikino, jog iki šiol nežino, kaip dr. G.Kugler įtikino kitos šalies dvasininką užmokėti reikalingą sumą.

„Mes tik pasakėme, kad patys to padaryti neturime galimybių. O Gudrun viską sutvarkė. Ką ji pasakė vyskupui, ar parodė mūsų nuotrauką, ar tiesiog paprašė, kad sumokėtų, mums niekas nepasakojo“, – pasakojo kitoLink.lt įkūrėjai.

Šeimos iš šio projekto neišlaikysime, neabejoja kauniečiai. Jie bandė skaičiuoti, kiek įmanoma uždirbti. Tačiau galiausiai suprato, kad to padaryti nepavyks, nes neįmanoma prognozuoti svetainės lankomumo.

„Būtų idealu, jei projektas išsilaikytų ir duotų minimalias pajamas renginiams. Svajojame ir apie tai, kad iš tos veiklos uždirbtume vieną atlyginimą. Jau dabar matome, kad vieni nesusitvarkysime, reikės bent vieno papildomo žmogaus. Taigi ir išlaidų padaugės“, – teigė V.Salinis.

KitoLinkt.lt starto jie laukia su viltimi. Atsarginio plano nėra, projektas turi pavykti. Pokalbį pašnekovai užbaigė šmaikščiu psichoterapeuto Gintauto Vaitoškos tekstu, kurį jis parašė specialiai būsimai kitoLink.lt bendruomenei:

„Statistika kalba, jog laimingos santuokos tikimybė didėja, jei žmonės kartu meldžiasi (pirma pasimeldę atskirai), naudoja natūralų šeimos planavimą (išmokę jo specialiuose kursuose), sekmadieniais nueina į šventas Mišias (abu į tas pačias) ir turi daugiau negu du vaikus (nuo savo sutuoktinio).

Tikimybė, kad kitoLink.lt tinklapyje pasiseks sutikti tokį statistiškai patikimą žmogų – nemaža. Belieka neišsigąsti anksčiau išvardintos laimingos santuokos kriterijų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus