Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 16

Kėdainių rajone atidaryti pirmieji savarankiško gyvenimo namai

Penktadienį, spalio 16 d., Kėdainių rajone atidaryti pirmieji savarankiško gyvenimo namai − Josvainių socialinio ir ugdymo centro naujame priestate įrengta 10 kambarių su baldais ir atskirais vonios kambariais bei laisvalaikio erdvėmis. Jau pirmadienį viename iš jų įsikurs pirmasis gyventojas.
Kėdainių rajone atidaryti pirmieji savarankiško gyvenimo namai
Kėdainių rajone atidaryti pirmieji savarankiško gyvenimo namai / rinkosaikste.lt/Algimanto Barzdžiaus nuotr.

Šiuose namuose turi teisę apsigyventi iš dalies nesavarankiški, senyvo amžiaus arba neįgalūs asmenys, tačiau jie turės gyventi gana savarankiškai. Žmonės patys rūpinsis savimi, gaminsis valgyti, prausis, skalbs drabužius, tvarkysis ir eis į parduotuvę įsigyti maisto bei reikalingų daiktų.

Baigė įgyvendinti šių metų vasarą

„Pagaliau turime namus tiems, žmonėms, kurie sulaukę garbaus amžiaus ar tapę neįgaliaisiais dėl įvairių priežasčių neteko galimybės gyventi visiškai savarankiškai. Dabar turime vietą, kur jais bus pasirūpinta ir suteiktos geros sąlygos gyvenimui“, − sakė Kėdainių rajono savivaldybės rajono meras Valentinas Tamulis.

Projektas „Josvainių socialinio ir ugdymo centro atnaujinimas bei savarankiško gyvenimo namų jame įkūrimas“ baigtas įgyvendinti šių metų vasarą. Prie Josvainių socialinio ir ugdymo centro pastatytas naujas priestatas ir atliktas dalies esamo pastato remontas.

Projekto įgyvendinimo metu sutvarkyta didelė dalis bendro naudojimo pastato erdvių; laiptinės, koridoriai, įrengtas naujas šachtinis liftas ir sutvarkytas pandusas kiemo teritorijoje. Rangos darbus už beveik 500 tūkstančių eurų atliko UAB „Projektas Karma“. Viso projekto vertė siekia daugiau kaip 564 tūkstančius Eur.

Vien įrangos, masažinių krėslų, kompiuterių, baldų ir buitinės technikos įsigyta už 46424,75 Eur. Savivaldybė prie šio projekto įgyvendinimo iš biudžeto lėšų prisidėjo 138 734,47 Eur. Kitos lėšos − Europos Sąjungos skirti pinigai.

Nukreips savivaldybė

Gyventojus į Josvainių savarankiško gyvenimo namus nukreips Kėdainių rajono savivaldybė. Mokėjimo dydis už tokio tipo socialines paslaugas bus nustatomas individualiai, atsižvelgiant į asmens arba šeimos finansines galimybes.

Jeigu asmens pajamos (vidutinės šeimos pajamos, tenkančios vienam šeimos nariui) yra didesnės už valstybės remiamų pajamų dvigubą dydį, bet mažesnės už valstybės remiamų pajamų trigubą dydį, mokėjimo už socialinę priežiūrą dydis neturės viršyti 5 procentų asmens pajamų, t. y. jei žmogaus pajamos per mėnesį yra daugiau negu 250 Eur, bet mažiau negu 375 Eur, tai jis už gyvenimą mokės tik 5 procentus savo pajamų.

Kitais tvarkoje numatytais atvejais gali tekti mokėti 10, 15 arba 20 procentų asmens pajamų. Už likusias pajamas asmuo galės pragyventi savarankiškuose gyvenimo namuose, t. y. susimokėti už komunalines išlaidas, maistą, vaistus ir kitas savo išlaidas.

Patvirtino tvarkos aprašą

Šiais metais Tarybos sprendimu buvo patvirtintas Kėdainių rajono savivaldybės mokėjimo už socialines paslaugas tvarkos aprašas. Šiuo dokumentu ir bus vadovaujamasi nustatant mokėjimo dydžius.

Josvainių socialiniame ir ugdymo centre iki šiol buvo teikiamos dvi paslaugos. Čia ikimokyklinio ugdymo įstaigą darželį lanko 60 miestelio vaikų ir nuolat socialinių darbuotojų prižiūrimi gyvena 38 seneliai.

Savarankiško gyvenimo namų funkcija nuo šiol bus trečioji įstaigos veiklos kryptis. Įstaigai paskirta 5,5 papildomo etato. Visą parą savarankiško gyvenimo namuose turės budėti socialinio darbuotojo padėjėjai. Jų bus keturi ir dirbs vienas socialinis darbuotojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius