-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 01 12

„Kur dėsite 400 bedarbių?“: druskininkiečiai prašo pagalbos dėl ES sankcijų sanatorijai

Europos Sąjungos sankcijų paveiktos Druskininkų „Belorus“ sanatorijos darbuotojai antradienį koronaviruso pandemijos sąlygomis susirinko į simbolinę akciją, prašydami centrinės valdžios pagalbos.
„Belorus“ sanatorijos darbuotojų mitingas
„Belorus“ sanatorijos darbuotojų mitingas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šalia sanatorijos tvoros jie išdėliojo dešimtis žvakučių, ant jos pakabino keliolika protesto plakatų su užrašais: „Kur dėsite 400 bedarbių?“, „Kodėl sankcijos taikomos Lietuvos žmonėms?, „Prezidente, ginkite jus išrinkusius Lietuvos žmones“, „Swedbankai! Ar jums per daug klientų?“

Šalia įėjimo įrengta instaliacija su vaikams, kurie gydomi sanatorijoje, skirtais neįgaliųjų vežimėliais. Ant plakatų su vaikų nuotraukomis parašyta: „Tai mūsų pacientai. Kas jiems suteiks pagalbą?“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Belorus“ sanatorijos darbuotojų mitingas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Belorus“ sanatorijos darbuotojų mitingas

Sanatorijos darbuotojai, atsižvelgdami į susibūrimų draudimą, keliomis dešimtimis automobilių it laidotuvių procesija suko ratus aplink sanatoriją.

Mes esame susirūpinę tuo, ką girdime naujienose, skaitome informaciniuose portaluose. Mes nežinome, kokia bus mūsų rytojaus diena“, – sakė V.Šaruckis.

„Sanatorijos darbuotojai surengė akciją tam, kad apsaugotų mūsų darbo vietas. Mes esame susirūpinę tuo, ką girdime naujienose, skaitome informaciniuose portaluose. Mes nežinome, kokia bus mūsų rytojaus diena“, – žurnalistams sakė sanatorijos darbo tarybos pirmininkas Vladislavas Šaruckis, sanatorijoje dirbantis auklėtoju.

Praėjusią savaitę sanatorija kreipėsi į Prezidentūrą, Vyriausybę ir Seimą – valdžia raginama peržiūrėti sanatorijai pritaikytų ES sankcijų taikymo teisėtumą, taip pat norima išgirsti išaiškinimą dėl sanatorijos ateities.

Seime šiuo metu svarstomos pataisos, kurios leistų mokėti specialias išmokas sanatoriją paliekantiems darbuotojams, tačiau kai kurie sanatorijos darbuotojai ir opozicijos politikai abejoja tokio sprendimo efektyvumu.

„Dabartinis variantas mūsų netenkina. Mes protestuojam prieš dabartinio įstatymo pataisų priėmimą“, – teigė V.Šaruckis.

„Mes tikimės, kad mūsų valdžia sudarys komisiją, kurioje bus mūsų sanatorijos atstovai ir bus surasti teisingi atsakymai (...) Mes norime, kad būtų išlikusios mūsų darbo vietos“, – pridūrė jis.

Mes norime, kad būtų išlikusios mūsų darbo vietos, – pridūrė V.Šaruckis.

Darbuotojai pasigenda valdžios nuoširdumo

Sanatorijoje kosmetologe dirbanti 57-erių Inga BNS sakė į valstybės siūlomą pagalbą žiūrinti skeptiškai – joje pasigenda nuoširdumo.

„Į valstybės pagalbą žiūriu skeptiškai. Tai nenuoširdu“, – sakė sanatorijos darbuotoja.

Ji teigė norinti, kad būtų išsaugotos darbo vietos ir sanatorija veiktų kaip iki šiol.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Belorus“ sanatorijos darbuotojų mitingas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Belorus“ sanatorijos darbuotojų mitingas

„Norėtumėm, kad viskas liktų, nes Druskininkuose dar 400 žmonių be darbo yra baisu“, – teigė 57-erių moteris, pridūrusi, kad į valstybės siūlomą pagalbą žiūri skeptiškai ir joje pasigenda nuoširdumo.

Darbo vietą besitikintis išsaugoti devynerius metus sanatorijoje dirbantis Gintautas Derilovas sako, kad Druskininkuose rasti kitą darbą 400 žmonių yra neįmanoma.

Druskininkuose? 400 žmonių? Jūs juokaujat? Nei pramonės, nei nieko nėra. Kuo dėta gydymo įstaiga? Aš nesuprantu, kuo ji dėta, – sakė sanatorijos teritoriją prižiūrintis 53-ejų vyras.

„Druskininkuose? 400 žmonių? Jūs juokaujat? Nei pramonės, nei nieko nėra. Kuo dėta gydymo įstaiga? Aš nesuprantu, kuo ji dėta“, – BNS sakė sanatorijos teritoriją prižiūrintis 53-ejų vyras.

Kineziterapeutė Elena kolegų protestą stebėjo su ašaromis, ji BNS sakė pati išgyvensianti iš pensijos, tačiau nerimauja dėl kitų sanatorijos darbuotojų.

„Aš tai aš – galiu pragyventi iš pensijos. Bet ką kiti darys? Baisu. Pirmiausia, yra labai negražu, ir dar išvadinti mus išdavikais. Negražu taip elgtis su žmonėmis“, – kalbėjo sanatorijos darbuotoja.

„Šūvis į savo koją“

Pietų Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ vadovas Arūnas Lekavičius sako, kad ES pritaikytos sankcijos, dėl kurių dabar kenčia sanatorijos darbuotojai, nėra veiksmingos.

„Profsąjungos nuomone, tai – šūvis į savo koją, nes mes aukojame savo darbuotojus (...) Žinote, kokia Druskininkuose yra bedarbystė“, – žurnalistams sakė A.Lekavičius.

Profsąjungos nuomone, tai – šūvis į savo koją, nes mes aukojame savo darbuotojus (...) Žinote, kokia Druskininkuose yra bedarbystė“, – sakė A.Lekavičius.

Jis teigė prašantis ne tik Lietuvos valdžios, bet ir Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos pagalbos, kad būtų peržiūrėtos ES sankcijos.

„Darbuotojų nuotaika – slogi ir prasta. Žmonės yra nežinomybėje. Šia akcija norime kreiptis į Lietuvos prezidentą, Seimo narius, kad peržiūrėtų, ar pritaikytos sankcijos pasieks tikslą“, – teigė profsąjungos lyderis.

„Taip pat norime kreiptis į Baltarusijos opozicijos lyderę S. Cichanouskają. Šitoje sanatorijoje gydomi Baltarusijos vaikai. Matote, kokie čia pacientai? Būtų prašymas ir jai, kaip opozicijos lyderei, kad kartu kreiptųsi į Europos Komisiją, kad peržiūrėtų sankcijas“, – pridūrė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Belorus“ sanatorijos darbuotojų mitingas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Belorus“ sanatorijos darbuotojų mitingas

Sanatorijos atstovų teigimu, apie 30 sanatorijos darbuotojų su šeimomis gyvena tarnybiniuose butuose. Uždarius sanatoriją, jie netektų ne tik darbo, bet ir namų.

Sanatorijos darbuotojai galėjo likti be pajamų, kai įstaigos sąskaitos banke „Swedbank“ buvo įšaldytos ES įvedus sankcijas Baltarusijos prezidento administracijoje veikiančiai Vyriausiajai ūkio valdybai.

Ši valdyba veikia prie Baltarusijos prezidento reikalų valdybos, kuri yra viešosios įstaigos pagrindu Lietuvoje veikiančios sanatorijos steigėja.

Lietuva pritaikė išimtį, kad sanatorijos darbuotojams, kurių dauguma yra Lietuvos piliečiai, būtų išmokėtos algos. Dėl pritaikytų sankcijų pajamų už gruodžio mėnesį laukė beveik 400 sanatorijos darbuotojų.

„Belorus“ sanatorijos atvejis yra pirmasis Lietuvos istorijoje, kai šalyje veikiančiai įmonei pritaikomos tarptautinės sankcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius