Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

L.Kasčiūnas Briuselyje su kolegomis aptarė ES gynybos pajėgumų stiprinimą, paramą Kyjivui

Briuselyje Europos Sąjungos (ES) Užsienio reikalų tarybos gynybos ministrų susitikime viešintis krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas su kolegomis aptarė Europos gynybos pajėgumų stiprinimą, gynybinį bendradarbiavimą ir ES paramą Ukrainai.
KAM nuotr.
KAM nuotr.

Kaip skelbia Krašto apsaugos ministerija (KAM), susitikimo pradžioje vyko Europos gynybos agentūros (EGA) valdančiosios tarybos posėdis, kuriame pristatyta atnaujinta ilgojo laikotarpio peržiūra.

Ši agentūra padeda ES valstybėms narėms plėtoti karinius pajėgumus ir remiančios bendradarbiavimo gynybos srityje projektus.

„Būtina toliau tęsti dialogą su NATO, ypač dėl keitimosi įslaptina informacija, tinkamai išnaudoti EGA ir Ukrainos administracinio susitarimo galimybes ir atnaujinti jį pagal Ukrainos poreikius. Džiugu, kad pasiekta pažanga įgyvendinant pajėgumų vystymo prioritetus, o bendradarbiavimo galimybės atitinka mūsų nacionalinius prioritetus, visų pirma oro gynybos, dronų ir sausumos pajėgų vystymo srityse“, – KAM pranešime cituojamas L.Kasčiūnas.

Pasak ministro, itin svarbu stiprinti Europos gynybos pramonę, nes tai – bendras visų šalių interesas, kuris padėtų ne tik remti Ukrainą, bet ir didinti savo gynybinius pajėgumus.

EGA yra įsitraukusi vykdant bendrus 155 mm amunicijos įsigijimus, derindama reikalavimus ir apjungdama poreikius.

Anot KAM, Rusija šiuo metu gamina tris kartus daugiau artilerijos sviedinių nei Europa ir JAV tiekia jų Ukrainai, todėl reikalingi sprendimai dėl Pagalbos Ukrainai fondo ir Europos taikos priemonės 8-ojo paramos paketo.

„Svarbu ir tai, kad pavyko susitarti dėl nenumatytų pajamų iš įšaldyto Rusijos turto panaudojimo. Šios pajamos, pasak L.Kasčiūno, turi būti skirtos skubiems Ukrainos poreikiams finansuoti – oro gynybos sistemoms, artilerijos amunicijai, dronams“, – rašoma ministerijos pranešime.

Susitikime L.Kasčiūnas taip pat teigė, kad Lietuva planuoja pasirašyti saugumo susitarimą su Ukraina ir kasmet skirti 0,25 proc. nuo BVP Ukrainos saugumui ir gynybai.

Susitikime kalbėta ir apie tai, kad Kyjive numatoma atidaryti ES inovacijų biurą, kuris gerins ES startuolių bei novatorių ir Ukrainos pramonės bei ginkluotųjų pajėgų bendradarbiavimą.

„Biuras padės perduoti technologinių proveržių informaciją, kuri gali turėti įtakos mūšio lauke ir sudarys galimybes Ukrainos gynybos pramonės integracijai į Europos gynybos sistemą“, – teigiama pranešime.

L.Kasčiūnas Briuselyje taip pat su Čekijos gynybos ministre Jana Černochova pasirašė supratimo memorandumą dėl artilerijos amunicijos pirkimo Ukrainai. Lietuva yra prisidėjusi prie Čekijos vadovaujamos tarptautinės amunicijos iniciatyvos ir tam skyrusi 35 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus