Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 11 07 /14:46

Lietuvos ambasada Minske apmėtyta Molotovo kokteiliais

Į Lietuvos ambasados Baltarusijoje teritoriją antradienio vakarą buvo įmesti du vadinamieji Molotovo kokteiliai, juos užgesinus didesnės žalos pavyko išvengti, trečiadienį patvirtino ambasadorius Linas Linkevičius.
Molotovo kokteilis
Asociatyvinė iliustracija: Molotovo kokteilis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Vakar vakare buvo įmesti į teritoriją du Molotovo kokteiliai. Jie užsidegė, mūsų policininkai juos užgesino. Žalos buvo išvengta tik per atsitiktinumą, nors pasekmės galėjo būti ir blogesnės“, – BNS sakė ambasadorius.

Ambasadorius sakė, kad incidentas įvyko apie 22 val. 45 min. vietos laiku, tuo metu jis pats buvo pastato viduje. Molotovo kokteiliais vadinami buteliai su padegamuoju skysčiu įmesti per ambasadą juosiančią tvorą.

„Kažkokių prielaidų, kad kažkas gali atsitikti, mes negalėjome turėti. Bendradarbiausime tiriant įvykį“, – teigė L.Linkevičius.

Europos Sąjunga (ES) Baltarusijai taiko sankcijas dėl autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos susidorojimo su opozicija ir žmogaus teisių gynėjais.

Gali būti stiprinama ambasados apsauga (papildyta 10.23 val.)

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Emanuelis Zingeris sako, kad Lietuva turi reikalauti, jog Baltarusija kuo greičiau išsiaiškintų šio incidento aplinkybes.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Emanuelis Zingeris išpuolį pavadino teroristiniu.

„Baltarusijos valdžios reikalas yra tuoj pat išsiaiškinti šitą įvykį. Lietuvos Respublika reikalauja išsiaiškinti šį įvykį per artimiausias dienas, nes tai yra grėsmė Lietuvos Respublikos piliečių gyvybei, kurie dirba ambasadoje, mūsų diplomatų gyvybei. Šis priešiškas vienai iš ES valstybių, Lietuvos Respublikai, aktas yra ideologiškai motyvuotas, nes įvykdytas per bolševikų revoliucijos metines“, – teigė E.Zingeris.

Anot jo, Lietuva pageidautų, kad įvykis būtų ištirtas taip pat greitai, kaip buvo ištirti sprogdinimai Minsko metro.

Taip pat Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas pažymėjo, kad gali būti stiprinama ambasados Minske apsauga.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas išpuolį pavadino teroristiniu.

Įteiks notą

Užsienio reikalų ministerija (URM) dėl įvykio Baltarusijai įteiks notą.

„Bus išsikviestas ambasadorius, o notoje bus pasakyta, kad tai yra pasikartojantys atvejai, tai yra koks trečias atvejis. Buvo dažai, buteliai, imitacinis sprogmuo mestas mano buvimo Baltarusijoje metu“, – teigė buvęs Lietuvos ambasadorius, dabar dirbantis URM Rytų kaimynystės politikos departamento direktoriumi Edminas Bagdonas.

Pasak jo, paskutinį kartą išpuolis buvo įvykdytas prieš porą metų. Tuomet, pasak E.Bagdono, Baltarusijos tyrėjai išsiaiškino, kad išpuolį įvykdė Rusijos radikalai, tačiau konkretūs asmenys nebuvo nustatyti.

„Ačiū Dievui, niekas nenukentėjo. O mes tikrai reaguosime“, – sakė E.Bagdonas.

„Tai kvepia terorizmu“ (papildyta 11.20 val.)

Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis teigė, kad nota Baltarusijai dėl išpuolio prieš Lietuvos ambasadą jau yra įteikta. Rytoj į ministeriją pasiaiškinti bus kviečiamas Baltarusijos ambasadorius Lietuvoje Vladimiras Dražinas.

„Tai yra aiškus Vienos konvencijos 22 straipsnio pažeidimas, nesilaikymas, nes priimančioji pusė privalo užtikrinti diplomatinių atstovybių saugumą“, – teigė jis.

A.Ažubalis atkreipė dėmesį, kad tai ne pirmas išpuolis prieš Lietuvos ambasadą Baltarusijoje, tačiau šįkart, pasak jo, atvejis kur kas rimtesnis.

„Šiuo atveju aš tai vertinu labai rimtai, kadangi, na, tiesiai šviesiai, tai kvepia terorizmu“, – sakė ministras.

Tiesa, A.Ažubalis nesieja įvykio su lapkričio 7 d. Baltarusijoje minimomis spalio perversmo metinėmis. „Nenoriu spekuliuoti. Nežinau. Man šiandien Lietuvos diplomato diena pati svarbiausia“, – paklaustas, ar sieja išpuolį su istorine data, sakė A.Ažubalis. 

Pasak jo, Lietuvos ambasados saugumas Baltarusijoje bus stiprinamas.

Įvykį aptarė ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, tačiau jo pirmininkas Arvydas Anušauskas kol kas nuo komentarų susilaiko.

Baltarusijos URM: tai – piktavališkas chuliganizmas (papildyta 14.46 val.)

„Mes įsitikinę, kad tai piktavališkas chuliganizmas. Tikimės, kad tyrimo institucijos operatyviai ištirs bylą dėl incidento prie Lietuvos ambasados Minske, o kaltieji bus nuteisti“, – naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė Baltarusijos URM atstovas Andrejus Savinychas.

Baltarusijos teisėsauga trečiadienį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl chuliganizmo. Šios šalies Tyrimų komitetas, pasak „Interfax“, informavo, jog „turimas vaizdo įrašas, kaip buvo įvykdytas nusikaltimas, ir vaizdo įraše matomi du tamsūs siluetai“.

Pasak pranešimo, šiuo metu sprendžiama dėl Lietuvos atstovybės turimo vaizdo įrašo perdavimo teisėsaugos institucijoms. Taip pat pranešama, jog dėl nusikaltimo kol kas niekas nėra sulaikytas, o įvykio vietoje dirba operatyvinė tyrimo grupė.

„Interfax“ taip pat pažymi, jog „tai ne pirmas panašus incidentas Minske“.

„2010 metų birželį buteliai su padegamuoju mišiniu buvo įmesti į Rusijos Federacijos ambasados teritoriją, vienas iš kurių išdaužė tarnybinio automobilio stiklą ir kilo gaisras. Prie incidento prisidėję asmenys buvo sulaikyti Rusijoje ir deportuoti į Baltarusiją. Tai buvo Baltarusijos anarchistai Igoris Olinevičius, Nikolajus Dedokas, Aleksandras Franckevičius ir Maksimas Betkinas, kurie buvo apkaltinti dėl kelių išpuolių ir pastatų padegimų, taip pat ir ir Rusijos diplomatinės misijos“, – rašoma pranešime.

Nurodoma, jog minėti asmenys įvairiomis laisvės atėmimo ir apribojimo bausmėmis, griežčiausia jų – įkalinimas aštuoneriems metams.

Tyrimui pagrindo nėra

Generalinė prokuratūra pranešė, kad Lietuvos teisėsaugos institucijos neturi pagrindo pradėti tyrimo dėl išpuolio prieš Lietuvos ambasadą Minske, kuomet į diplomatinės atstovybės teritoriją antradienio vakarą buvo įmesti vadinamieji Molotovo kokteiliai.

Baltarusijos žiniasklaida trečiadienį pranešė, kad kaimyninės šalies teisėsauga po šio įvykio pradėjo tyrimą dėl chuliganizmo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?