Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 11

Sostinės Lukiškių aikštė užsidaro: antradienį čia įsikurs archeologai ir statybininkai

Lukiškių aikštė artimiausiu metu nebebus ta vieta, kurioje galima prisėsti šiltą vasaros dieną. Antradienį aikštę ketinama uždaryti, nes čia darbo imsis statybininkai ir archeologai. Po rekonstrukcijos aikštė įgis naują veidą, tačiau dėl paminklo joje iki šiol neapsispręsta.
Lukiškių aikštė
Lukiškių aikštė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vos ne du dešimtmečius spręsta, kokią aikštę turėtume turėti pačiame Vilniaus centre. Kokios dangos jai labiau tiktų, koks paminklas turėtų iškilti, kokių reikia šviestuvų ar suolelių – tai klausimai, į kuriuos ir dabar dar nėra visų atsakymų. Tačiau Lukiškių aikštės sutvarkymo darbai prasideda jau antradienį.

Tirs archeologai

Į aikštę kartu su rangovais žengs ir archeologai. XIX a. susiformavusi miesto erdvė gali atskleisti ne vieną paslaptį, nes joje visada virė gyvenimas – čia veikė turgavietė, Rusijos kariniai daliniai rengdavo pratybas, gyvybes prarado 1863 metų sukilėliai.

Aikštei sutvarkyti valstybė iš viso skirs 2 mln. eurų: 1,5 mln. eurų šiemet, 0,5 mln. eurų kitąmet. Pasak architekto Gintaro Čaikausko, kuris kartu su kolegėmis ir rengė projektą, kaip galėtų atrodyti Lukiškių aikštė, erdvė išliks žalia su aiškiai išreikštomis funkcinėmis zonomis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Lukiškių aikštė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lukiškių aikštė

„Aikštė pavirs savotišku gyvybės medžio simboliu. Medis – tai takelių forma, perauganti į smulkesnes šakeles žaliojoje zonoje ir savotiškai įsiliejanti į miesto erdves“, – sakė architektas.

Ir šventėms, ir poilsiui

Aikštei sutvarkyti valstybė iš viso skirs 2 mln. eurų: 1,5 mln. eurų šiemet, 0,5 mln. eurų kitąmet.

G.Čaikauskas, prieš du mėnesius pristatydamas projektą tikino, jog galvojant apie aikštės viziją buvo renkama daug istorinės medžiagos, diskutuojama su įvairių sričių specialistais. Pasak jo, iki šiol įvairios socialinės grupės nesugebėdavo suformuluoti savo lūkesčių, todėl architektams būdavo sunku rasti meninį sprendimą, kuris nebūtų perdėm formalus, tačiau šis projektas yra kitoks.

Projekte akcentuojama istorinė raida. Autorių nuomone, Lukiškių aikštė turi tapti tam tikru monumentu laisvei, rezistencijai, todėl projekte atsispindės istorinių sluoksnių sankloda. Dėl šios priežasties buvo nuspręsta ties Gedimino pr. atsisakyti laiptų bei išplatinti kietąją dangą, kuri vėliau pereis į žaliuosius plotus. Dviejų erdvių sanklodoje atsiranda pjūvio, ugnies simbolika – būtent čia ketinama statyti monumentą, kuriam planuojama skelbti atskirą konkursą.

Architektų sąjungos nuotr./Lukiškių aikštės projektas
Architektų sąjungos nuotr./Lukiškių aikštės projektas

Aikštės erdvė bus suskirstyta į funkcines zonas: kietoji danga bus skirta reprezentacijai, liepų alėja bei žalieji plotai – rekreacijai, miestiečių laisvalaikiui. Pasak architektų, po rekonstrukcijos Lukiškių aikštėje galėtų būti priimamos oficialios delegacijos, rengiami koncertai, mitingai, mugės. Čia taip pat planuojama įkurti vaikų žaidimų aikštelę, mankštų zoną, kavines.

Šiemet aikštėje nepražydo tradiciškai ją puošę gėlynai, vietoj jų sužėlė piktžolės. Vilniaus savivaldybė teigė, kad Lukiškių aikštėje šiemet gėlių sodinti net neketinta, nes artimiausiu metu aikštė bus aptverta ir čia prasidės tvarkymo darbai.

VIDEO: Lukiškių aikštės rekonstrukcijos projektas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas