Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

M.Danielė kreipiasi į KT: pagalbiniu apvaisinimu turi teisę pasinaudoti visi

Tarptautinės šeimos dienos proga Seimo Laisvės frakcijos narė Morgana Danielė teikia kreipimąsi Konstituciniam teismui, kuriuo siekiama apginti moterų ir nesusituokusių porų teisę pasinaudoti pagalbiniu apvaisinimu, rašoma pranešime spaudai.
Morgana Danielė
Morgana Danielė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Anot M.Danielės, Lietuvoje šeimą turėti teisę turi ne visi – pagalbinio apvaisinimo paslauga vis dar negali naudotis moterys ir nesusituokusios poros.

„Projektą, kuris tai ištaisytų šią spragą, teikiau praėjusį pavasarį, tačiau Seimas jį atmetė net nepradėjęs svarstyti. Kad apginčiau žmonių teisę į šeimą, nusprendžiau kreiptis į Lietuvos Respublikos Konstitucinį teismą. Šalies Konstitucija užtikrina teisę į šeimą visiems Lietuvos žmonėms, nepriklausomai nuo lyties, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų. Teisė kurti šeimą yra ir pamatinė žmogaus teisė, ginama tarptautinių konvencijų.

Mūsų įstatymai turi skatinti, o ne riboti gimstamumą. Jei tam, kad Seimas pradėtų šį klausimą svarstyti, reikia Konstitucinio teismo sprendimo, aš pasirūpinsiu, kad jis būtų“, – teigia Seimo narė M.Danielė.

Lietuvoje su nevaisingumo liga susiduria apie 50 tūkst. porų ir jų kasmet daugėja. Apie 1000 porų kasmet pasinaudoja pagalbinio apvaisinimo paslaugomis, o pagalbinio apvaisinimo pagalba per metus gimsta apie 400 vaikų Lietuvoje. Pasak M.Danielės, dar tiek pat porų tokių paslaugų Lietuvoje gauti negali, nes nėra susituokę. Pagalbinio apvaisinimo paslauga taip pat negali pasinaudoti tinkamo partnerio nesutinkančios moterys, norinčios ir galinčios susilaukti naujagimių.

„Daug Europos valstybių, tarp jų ir mūsų kaimynės Latvija ir Estija, pagalbinio apvaisinimo paslaugas teikia ir nesusituokusioms poroms, ir santuokos ar partnerystės nesudariusioms moterims. Taip yra todėl, kad mažos valstybės siekia sudaryti visas galimybes, kad jose gimtų kuo daugiau vaikų. Lietuvoje pernai gimė mažiausias naujagimių skaičius per 60 metų, bet mūsų įstatymai ir toliau skirti riboti, o ne skatinti susilaukti vaikų“, – įsitikinusi M.Danielė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus