-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 12 /15:42

Ministrė M.Navickienė: SADM pavaldžių globos namų gyventojus ir darbuotojus planuojama paskiepyti per penkias dienas

Antradienį Lietuvoje prasideda globos namų gyventojų ir darbuotojų skiepijimas nuo koronaviruso. Kaip antradienį teigė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė, nedidelė dalis ministerijai pavaldžių įstaigų darbuotojų ir maždaug penktadalis gyventojų linkę nesiskiepyti. Kol kas nežinoma, ką reikės daryti su skiepo atsisakiusiais globos namų darbuotojais – apie tai bus kalbama su ekspertais.

Anot ministrės, bus skiepijami ne tik gyventojai, bet ir darbuotojai. Daugiausia jų skiepą gaus antradienį bei trečiadienį. Visus planuojama paskiepyti per penkias dienas.

Iš viso, pasak M.Navickienės, Lietuvoje yra 203 įstaigos, užsiimančios globa, 35 iš jų yra SADM pavaldume.

„Reikia paminėti, kad globos įstaigose yra labai didelis, tiek darbuotojų, tiek gyventojų“, – pabrėžė ji.

„Prireiks apie 20 tūkst. skiepų, jei skaičiuotume po dvi dozes, bus skiepijami tie, kurie sutinka ir yra nesirgę pastaruosius 3 mėnesius“, – sakė ji. Prieš skiepą, anot ministrės, privalomai bus atliekamas koronaviruso testas.

SADM skaičiuoja, kad 3 pastaruosius mėnesius koronavirusu nesirgo 8,2 tūkst. globos namų gyventojų ir 6,2 tūkst. darbuotojų.

Kiek globotinių ir darbuotojų atsisakė skiepytis?

Ministrės teigimu, kol kas turima tik preliminari informacija iš pavaldžių įstaigų. Anot jos, nuomonės nepareiškė ar linkę nesiskiepyti apie 20 proc. gyventojų bei 8 proc. darbuotojų.

Ji vylėsi, kad procesas, kuris prasidėjo, padės įtikinti žmones skiepytis, be to globos namų darbuotojams ir gyventojams yra aiškinama skiepų nauda.

Ar tie, kurie nenorės skiepytis, galės toliau dirbti globos namuose, M.Navickienė sakė bus tariamasi su sveikatos ekspertų taryba.

Ministrė vylėsi, kad nepasitaikys tokių atvejų, kai skiepus gauna tie, kuriems nepriklauso.

„Prašome visų pavaldžių globos įstaigų vadovautis tik numatytais skiepijimo grafikais, netraukti absoliučiai jokių papildomų žmonių. Dėl kiekvienos situacijos tartis su SADM, jei kyla toks poreikis. Tikiuosi, kad ta nedviprasmiška žinutė, kuri buvo mūsų ištransliuota buvo teisingai suprasta. Aišku, žmogiškojo faktoriaus nepasitaikys pažadėti negaliu – žmonės yra žmonės. Bet aš tikrai tikiu, kad šitos situacijos, kurios plačiai aptartos žiniasklaidoje, jos padarė savo pozityvų darbą“, – kalbėjo ji.

Ministrė sakė, kad iš iš jos vadovaujamos ministerijos tolerancija panašiems atvejams bus nulinė.

Kaip bus skiepijami privačių įstaigų globotiniai, anot M.Navickienės, kol kas pasakyti sunku.

VIDEO: Ministrė M.Navickienė: globos namų gyventojus ir darbuotojus planuojama paskiepyti per penkias dienas

Ministerijos pateiktais duomenimis, skiepijimas nuo COVID-19 ligos vyks pačiose socialinės globos įstaigose, darbuotojus ir globotinius skiepys pirminės sveikatos priežiūros centrų specialistai. Prieš skiepijant, kiekvienam bus atliekami COVID-19 testai. Bus tikrinama, ar sutikę skiepytis asmenys 3 mėnesius iki skiepijimo dienos nesirgo ir šiuo metu neserga COVID-19 liga.

Anot ministerijos, šiuo metu COVID-19 nustatytas 124 globos įstaigose, serga beveik 600 darbuotojų bei daugiau nei 1 300 globotinių.

Socialinės globos įstaigose nuo pandemijos pradžios koronavirusu persirgo daugiau nei 5 tūkst. – beveik 40 proc. – visų globotinių.

Dėl nesiskiepijusių darbuotojų darbo tarsis su ekspertais

Vieni pirmųjų šalyje pradedami skiepyti specialiųjų socialinės globos namų „Tremtinių namai“ gyventojai ir darbuotojai.

Kaip BNS sakė įstaigos direktorius Artūras Melianas, per antradienį planuojama paskiepyti visus žmones, kurie nėra persirgę koronavirusu ir sutinka būti skiepijami.

„Tvarkingai pasiruošėme sąrašus, sutikimus. Pas mus pamaininis darbas, tai tik reikėjo, kad žmonės atvyktų ne darbo metu, kai kurie gyvena tolokai, bet viskas tvarkoje, susitvarkėme“, – teigė jis.

Anot įstaigos vadovo, nesiskiepyti ketina keli žmonės.

„Tai vienetiniai atvejai. (...) Jie nori pasitarti su gydytojais, artimaisiais ir panašiai“, – kalbėjo A.Melianas.

Tuo metu Kauno Panemunės socialinės globos namų direktorė Silvija Gružauskienė teigė, kad gyventojai ir darbuotojai bus skiepijami artimiausiomis dienomis, tačiau kada tiksliai, dar nežino.

„Šią savaitę bus skiepijami, tokią informaciją turime. Šiandien – dar ne, kol kas neturiu informacijos ir dėl rytojaus“, – BNS antradienį sakė ji ir pridūrė, kad skiepijimo procesui įstaiga yra pasiruošusi.

Pasak S.Gružauskienės, įstaigoje koronavirusu prasirgo daugiau nei pusė globotinių bei darbuotojų.

Šiai dienai turime 15 gyventojų, kurie yra sveiki ir kuriuos galėtumėte paskiepyti, o tokių darbuotojų turime apie 23, – sakė S.Gružauskienė.

„Šiai dienai turime 15 gyventojų, kurie yra sveiki ir kuriuos galėtumėte paskiepyti, o tokių darbuotojų turime apie 23“, – sakė ji.

Globos namų direktorės teigimu, keletas žmonių skiepo atsisakė. Pasak S.Gružauskienės, dar nėra aišku, kaip dėl to keisis jų darbas.

„Jie turbūt testuosis kaip ir dabar kas savaitę. (...) Galvosime, pažiūrėsime, kaip mes čia darysime, kadangi dar neturime nei gyventojų, nei darbuotojų vakcinacijos, viskas dar tokiam karštam lygmeny, nuolat atnaujiname sąrašus, darbuotojai nuomonę pakeičia“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius