Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 12 09

Naujos Vyriausybės programa: kažkaip skatins ekonomiką

Nauja Vyriausybė jau parengė ir antradienį Seimui ketina pateikti savo Vyriausybės programą. Be šio dokumento patvirtinimo, nauja valdžia negali pradėti dirbti. Ką Vyriausybės programoje rinkėjams žada naujoji valdžia?
Algirdas Butkevičius, Rolandas Paksas ir Viktoras Uspaskichas
Algirdas Butkevičius, Rolandas Paksas ir Viktoras Uspaskich / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

69 puslapių programoje – beveik perpus trumpesnėje, nei buvo Andriaus Kubiliaus vadovaujamos Vyriausybės – suskirstytos į keliolika klausimų grupių trumpai ir be konkrečių sprendimų pateikiami būsimos Vyriausybės siekiai, valdant Lietuvą.

A.Kubilius pažadų neįvykdė

Vyriausybės programa pradedama dabartinės ekonominės situacijos įvertinimu. Teigiama, kad koservatoriai neįvykdė savo rinkimų pažadų ir neįvykdė renovacijos, neskatino ekonomikos augimo, nepagerino medikų, pedagogų, mokslo ir kultūros darbuotojų sąlygų, nesumažino emigracijos.

„Pagrindiniai rinkimų įsipareigojimai buvo paminti jau pirmą naujosios Vyriausybės darbo mėnesį ir iki šiandien nepradėti įgyvendinti“, – tvirtinama naujos Vyriausybės programoje.

Programoje skelbiama, kad iki konservatorių atėjimo į valdžią, „2008 m. viduryje beveik visi, kas norėjo, turėjo darbo“, tuo tarpu konservatoriai ir liberalai vietoj darbo, esą priėmė skubius, tarptautine patirtimi ir skaičiavimais nepagrįstus, konstruktyvius pasiūlymus ignoruojančius sprendimus.

„Vietoj realių darbų – kalbėjimas apie priešus šalies viduje ir užsienyje“, – teigiama programoje.

„Vietoj realių darbų – kalbėjimas apie priešus šalies viduje ir užsienyje.

Pasak naujos Vyriausybės, 2008 m. gruodį paskubomis įvykdyta mokesčių reforma supriešino visuomenę ir buvo nevykęs atsakas į pasaulinės ekonominės krizės iššūkius.

Kažkaip skatins ekonomiką

Savo ruožtu socialdemokratų, Darbo partijos, „Tvarkos ir teisingumo“ ir Lenkų rinkimų akcijos suburta Vyriausybė savo programoje žada skatinti ekonomiką, mažinti infliaciją ir didinti žmonių uždarbį, tačiau kaip tai padarys, neaiškina.

Taip pat gerindama žmonių gyvenimą nauja Vyriausybė kartu ketina užtikrinti griežtą viešųjų finansų sistemos kontrolę ir ilgalaikį valdžios sektoriaus finansų tvarumą ir pasirengti įvesti eurą.

„Tinkamai pasirengsime, kad Lietuva įsivestų bendrąją Europos valiutą eurą ir taptų visateise euro zonos nare, kai mūsų šaliai tai taps įmanoma pagal nustatytus konvergencijos kriterijus“, – teigiama programoje.

Be to, nauja Vyriausybė ketina, „esant tinkamoms ekonominėms sąlygoms“ kaupti stabilizavimo rezervą.

Vyriausybė ketina biudžeto pajamas didinti taikant griežtas priemones šešėlinei ekonomikai ir ją mažinant.

„Ypatingą dėmesį skirsime kovai su kontrabanda, tuo tikslu peržiūrėsime teisės aktus, esant reikalui reformuosime atitinkamas valstybės įstaigas, sukursime veiksmingą pareigūnų skatinimo sistemą“, teigiama programoje.

Viešųjų pirkimų srityje ketinama taikyti ne vien žemiausios kainos, bet ir ekonominio efektyvumo principą.

„Skatinsime žaliuosius pirkimus“, – žada nauja Vyriausybė.

Bus daugiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas