Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Susigundę nemokamais dviračiais liksite ištuštintomis sąskaitomis: nauja apgaulės schema jau Lietuvoje

Socialiniuose tinkluose plintanti nauja apgaulės schema iš pažiūros atrodo nieko blogo nežadanti: patiklūs internautai viliojami atlikti paprastą užduotį – paspausti patiktuką ar pakomentuoti po įrašu, juo pasidalinti. Neva už tai galima gauti dovanų vieną iš didelio kiekio dviračių, kurio, esą, prekeiviams jau nepavyks parduoti dėl smulkių įbrėžimų ant korpuso. Tačiau tokiu nepažįstamųjų dosnumu susigundę interneto vartotojai greičiausiai liks ištuštintomis sąskaitomis ir jau tikrai negaus jokio dviračio.
Karšta pirmadienio popietė Vilniuje
Karšta pirmadienio popietė Vilniuje / Patricija Adamovič/BNS

„Džiaugiamės galėdami pranešti, kad dovanojame 550 naujų dviračių kurių parduoti nepavyks dėl įbrėžimų ir smulkių pažeidimų, visos mašinos veikia puikiai, todėl atsitiktine tvarka išsiųsime žmonėms, kurie pasakys AČIŪ“, – tokiu įrašu socialiniuose tinkluose asmenys viliojami sudalyvauti loterijoje ir laimėti dviratį (kalba netaisyta).

Identiško turinio įrašai „Facebook“ tinkle pasirodė ir anglų kalba.

Už tariamų konkursų slepiasi gerai žinomas sukčiavimo būdas: naudotojų prašoma atlikti paprastas užduotis arba palikti komentarą „Facebook“ – šiuo atveju „Ačiū“. Tačiau tada jie nukreipiami į nesaugią svetainę, kurioje turi įvesti savo duomenis.

123RF.com nuotr./interneto sukčiai
123RF.com nuotr./interneto sukčiai

Tuščia paskyra

„Facebook“ puslapiuose, kuriuose tariamai vyksta konkursas, nepateikiama jokios kontaktinės informacijos, nėra jokių įrašų, išskyrus žinutę apie neva dovanojamus dviračius – tai aiškus požymis interneto vartotojams, kad už to slypi apgaulė.

Visi, kurie dalyvauja viename iš netikrų konkursų, t. y. parašo žodį „Ačiū“, asmenine žinute gauna atsakymą, kuriame prašoma užsiregistruoti interneto svetainėje.

Svetainė taip pat yra abejotino turinio – joje patalpintas prastos kokybės dviračių pardavėjo „Stadler“ filialo paveikslėlis ir nėra jokių kitų funkcijų, išskyrus registracijos mygtuką.

„Stadler“ įmonė Vokietijoje parduoda dviračius bei jų aksesuarus, tačiau ši bendrovė neturi nieko bendra su tariama loterija – Nei „Stadler“ interneto svetainėje, nei „Facebook“ paskyroje jokio panašaus konkurso nėra.

Tai nėra pirmas kartas kai sukčiai panašiu būdu bando išvilioti patiklių interneto vartotojų duomenis. Jau anksčiau „Facebook“ tinke buvo siūloma metus nemokamai važinėti Vilniaus viešuoju transportu ar už nedidelę sumą įsigyti tariamai Vilniaus oro uoste pamestą bagažą.

Andrius Ufartas nuotr. Dviračiai (asociatyvinė nuotr.)
Andrius Ufartas nuotr. Dviračiai (asociatyvinė nuotr.)

15min verdiktas: melas. Tariamas konkursas yra priedanga, skirta išvilioti asmens duomenis.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus