-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 02 03

Neveiksniems – daugiau galimybių savarankiškam gyvenimui

Lietuvoje šiuo metu yra daugiau kaip 7000 asmenų, kurie dėl psichikos sutrikimų negali suprasti savo veiksmų reikšmės ar jų valdyti ir teismo yra pripažinti neveiksniais. Šių asmenų teises apsaugantis ir kelią netesėtiems sandoriams užkertantis Neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų registras, tvarkomas Valstybės įmonės Centrinės hipotekos įstaigos, veikia jau šeštus metus.
Apsikabinusios moterys
Apsikabinusios moterys / Vida Press nuotr.

Neveiksnumas – tik tam tikroje srityje

Nuo šių metų įsigaliojo Civilinio kodekso pakeitimai, kurie iš esmės keičia neveiksnių asmenų teisinį statusą. Iki šiol, teismui pripažinus asmenį neveiksniu, šis visiškai netekdavo savarankiškumo: negalėdavo sudaryti jokių sandorių ar savarankiškai ginti savo teises – neveiksnaus asmens vardu visus sandorius sudarydavo globėjas.

Įsigaliojus Civilinio kodekso pakeitimams, teismas sprendime nurodys baigtinį sričių, kuriose asmuo pripažįstamas neveiksniu, sąrašą. Toje srityje asmens vardu sandorius sudarys jo globėjas, o kitose srityse asmuo galės veikti savarankiškai: pavyzdžiui, galės sudaryti santuoką, jei toje srityje jo veiksnumas neapribotas.

Iki šiol, teismui pripažinus asmenį neveiksniu, šis visiškai netekdavo savarankiškumo.

Dėl asmens pripažinimo neveiksniu tam tikroje srityje teisę paduoti prašymą nuo šiol turės to asmens sutuoktinis, tėvai, pilnamečiai vaikai, globos (rūpybos) institucija arba prokuroras. Jie taip pat turės teisę kreiptis į teismą dėl asmens pripažinimo visiškai veiksniu ar veiksniu toje srityje, kurioje asmuo yra pripažintas neveiksniu.

Itin svarbi naujovė – dėl asmens pripažinimo veiksniu į teismą taip pat turės teisę kreiptis ir Neveiksnių asmenų būklės peržiūrėjimo komisija. Ši komisija turės būti sudaryta ar veikti kiekvienoje savivaldybėje. Komisija savo iniciatyva peržiūrės neveiksnaus asmens būklę, jei per vienus metus nuo teismo sprendimo, kuriuo apribotas veiksnumas, įsiteisėjimo dienos pats asmuo ar kiti turintys teisę kreiptis į teismą asmenys nesikreips dėl teismo priimto sprendimo panaikinimo.

Galės pasirinkti globėją

Pilnametis veiksnus fizinis asmuo gali pateikti išankstinį nurodymą, kaip turėtų būti tvarkomi klausimai dėl jo turtinių ir asmeninių neturtinių teisių ir pareigų įgyvendinimo tuo atveju, jei ateityje jam būtų apribotas veiksnumas. Tai dar viena svarbi, nuo šių metų įsigaliojusi naujovė.

Išankstiniame nurodyme asmuo gali nurodyti asmenis, kuriuos pageidauja, kad teismas skirtų jo globėjais arba rūpintojais, taip pat ir asmenis, kurių teismas neturėtų skirti jo globėjais arba rūpintojais, pareikšti valią dėl gyvenamosios vietos (pavyzdžiui, dėl apgyvendinimo globos ar rūpybos institucijoje), nurodyti konkretų asmenį, kuris spręstų klausimus dėl jo turtinių ir asmeninių neturtinių teisių ir pareigų įgyvendinimo.

Išankstiniai nurodymai turi būti notarinės formos. Jie įsigalios įsiteisėjus teismo sprendimui, kuriuo tam tikroje srityje asmuo pripažįstamas neveiksniu arba ribotai veiksniu. Iki teismo sprendimo priėmimo, panašiai kaip ir testamento, tokių nurodymų duomenys nebus vieši.

Pagalba priimant sprendimus

Pilnametis veiksnus fizinis asmuo gali raštu, notarine forma sudaryti sutartį su kitu fiziniu asmeniu, kuriuo jis pasitiki, dėl pagalbos priimant sprendimus tam tikrose gyvenimo srityse. Sutartis gali būti sudaroma, kai asmeniui dėl psichikos sutrikimo arba dėl kitų aplinkybių – amžiaus ar ligos – sudėtinga priimti geriausiai jo interesus atitinkančius sprendimus. Sutartį dėl pagalbos priimant sprendimus srityse, kuriose yra veiksnus, galės sudaryti ir fizinis asmuo, kurio veiksnumas tam tikroje srityje apribotas.

Pasikeitimai – ir Neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų registre

Visi šie pasikeitimai atsispindės ir Neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų registre. Registre bus galima gauti duomenis ne tik apie asmenis, kuriems apribotas veiksnumas, ir jų globėjus bei rūpintojus. Registre taip pat bus tvarkomi duomenys apie sritis, kuriose asmeniui apribotas veiksnumas, bus registruojami ir asmenys, sudarę pagalbos priimant sprendimus sutartis, asmenų pateikti išankstiniai nurodymai.

Civilinio kodekso pakeitimai – svarus pagrindas neįgalių asmenų teisių užtikrinimui, paliekant būtinus saugiklius.

Išsiplėtus registro objektui, daugės institucijų, kurioms bus reikalingi Neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų registro duomenys, todėl nuo šių metų išsiplės ir šio registro, kurio duomenys nėra vieši, gavėjų ratas.

Teisingumo ministras Juozas Bernatonis:

„Civilinio kodekso pakeitimai – svarus pagrindas neįgalių asmenų teisių užtikrinimui, paliekant būtinus saugiklius. Kiekvienu individualiu atveju teismas privalės įvertinti, kokioje srityje asmuo yra veiksnus, neveiksnus ar ribotai veiksnus. Globėjas bus skiriamas tik tose srityse, kur žmogus bus pripažintas neveiksniu, o kitose srityse jis liks veiksnus ir galės savarankiškai priimti svarbius gyvenimo sprendimus.”

Daugiau informacijos apie Neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų registrą rasite Centrinės hipotekos įstaigos svetainėje.

Išsamiau apie neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų registrą sužinokite spustelėję čia.

Visuomenės teisinis švietimas
Visuomenės teisinis švietimas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius