Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 29 /15:45

Nuo šeštadienio uždarose vietose privaloma dėvėti kaukes, iš Vyriausybės – žinia verslui

Nuo šeštadienio uždarose vietose bus privaloma dėvėti veido apsaugos priemones, iki tol jas dėvėti rekomenduojama. Tokius sprendimus trečiadienį, reaguodama į situaciją dėl COVID-19, priėmė Vyriausybė. Tiesa, kaukių privalomai nereikės masiniuose renginiuose, valgant ar skutant barzdą.

Atostogaujantį sveikatos apsaugos ministrą pavaduojantis teisingumo ministras Elvinas Jankevičius trečiadienį Vyriausybės posėdžio metu teigė, jog COVID-19 atvejų skaičius tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje auga. Esą dėl to ir reikia imtis veiksmų.

„Situacija tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje eina blogyn, susirgimų skaičius didėja. Tai siekiant apsaugoti mūsų Lietuvos žmones nuo šio pavojingo viruso, siekiant apsaugoti mūsų ekonomiką, aiškiai siunčiant verslui žinią, kad mes jų neuždarinėsime ir neribosime, prašysime ir reikalausime visuomenės dėvėti kaukes“, – kalbėjo ministras.

E.Jankevičius teigė, kad kol kas tai bus vienintelis reikalavimas gyventojams.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Elvinas Jankevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Elvinas Jankevičius

Veido apsaugos priemones jie turės dėvėti uždarose vietose – viešajame transporte, parduotuvėse (įskaitant prekybos centrus), paslaugų teikimo vietose, išskyrus viešojo maitinimo vietas bei kultūros ir sporto renginius.

„Šiais atvejais yra nustatyti atskiri reikalavimai – pakankamai griežti reikalavimai atstumų – tų reikalavimų turi būti laikomasi. Bus griežtinama, prižiūrima šių reikalavimų laikymosi kontrolė“, – spaudos konferencijos metu po Vyriausybės posėdžio trečiadienį teigė atostogaujantį premjerą pavaduojantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Atsakomybė – ir gyventojams, ir įstaigoms

Jis taip pat pridūrė, jog kaukių nereikės dėvėti ir tada, kai tą padaryti uždarose patalpose sudėtinga, pavyzdžiui, skutant barzdą.

Detalius reikalavimus dėl to priims sveikatos apsaugos ministrą pavaduojantis E.Jankevičius, dabar einantis ir ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo pareigas.

Už kaukių dėvėjimą uždarų patalpų viduje atsakomybę prisiima ne tik gyventojai, bet ir įstaigos, kuriose jie yra, pabrėžė Ž.Vaičiūnas.

„Jeigu to nėra laikomasi, be abejo, visa administracinė ir kita atsakomybė taikoma kontroliuojančiam Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui“, – pridūrė ministras.

Premjero patarėjas Giedrius Surplys paragino suklusti savaitgalio renginių organizatorius – ypač didelių renginių, ar kuriuose aktyviai lankysis senjorai.

„Jau grįžkime prie kaukių dėvėjimo, saugokime save ir kitus“, – ragino jis.

Iki šeštadienio Vyriausybė veido apsaugos kaukes dėvėti primygtinai rekomenduoja.

Ž.Vaičiūnas teigė, jog su reikalavimu ar rekomendacija dėvėti kaukes turime susitaikyti, ir tai esą gali išlikti tol, kol atsiras viruso vakcina. Ją, beje, planuojama įsigyti 70 proc. šalies populiacijos.

Jei reikės – imsis ir griežtesnių priemonių

Ministras taip pat neatmetė galimybės, kad ateityje prastėjant situacijai su koronavirusu, bus peržiūrėtos ir verslo veiklos galimybės. Nors apie tai bent kol kas, anot jo, nediskutuojama.

Jeigu situacija keisis, be abejo, bus ir kiti žingsniai.

„Iš esmės kaukių dėvėjimas, jo įvedimas uždarose patalpose skirtas prevenciniais tikslais, tam, kad nereikėtų atlikti verslo uždarymo arba veiklos stabdymo taip, kaip buvo daryta pirmosios COVID-19 bangos atveju. [...] Šiandien dienai nėra papildomų konkrečių svarstymų dėl kitų žingsnių, vertiname, kad kaukių dėvėjimas uždarose patalpose būtų pakankamas šiai dienai. Jeigu situacija keisis, be abejo, bus ir kiti žingsniai“, – komentavo Ž.Vaičiūnas.

Policija, reaguodama į Vyriausybės sprendimus dėl kaukių dėvėjimo, žada aktyviai bendradarbiauti su parduotuvėmis ir saugos tarnybomis.

„Turime teisę surašyti protokolus, bet matome, kad reikia intensyviau mums dirbti su pačiomis įstaigomis tam, kad jos pačios laikytųsi tų tvarkų“, – BNS trečiadienį komentavo Lietuvos policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renatas Požėla
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renatas Požėla

„Daugiau galbūt dirbsime su pačiais juridiniais asmenimis – parduotuvėmis, saugos tarnybomis, kurios neša tiesioginę atsakomybę. Šitame etape turbūt tokius savo prioritetus matome“, – pridūrė jis.

Komisaro teigimu, policijai prioritetas yra atviros viešosios vietos.

„Mums prioritetas yra viešosios vietos ir jeigu kitas žingsnis bus, kad jose bus ne rekomendacija, o pareiga atsiras, tai tada savo prioritetus skirsime viešoms erdvėms. Uždarose erdvėse yra šeimininkas, tai logiška, kad su jais reikia dirbti“, – teigė šalies policijos vadovas.

Administracinių nusižengimų kodekse numatyta, kad dėl privalomų nurodymų nesilaikymo gresia nuo 500 iki 1,5 tūkst. eurų baudos, juridiniams asmenims – nuo 1,5 iki 6 tūkst. eurų baudos.

Pakeitė kriterijus, kada reikės apsaugos

Jeigu bauda sumokama per 15 kalendorinių dienų, taikoma pusė minimalios baudos.

„Asmuo turi susimokėti per nustatytą terminą. Jeigu nesusimoka, tada 250 patampa 500 eurų“, – sakė R.Požėla.

Trečiadienį Vyriausybė posėdyje taip pat nustatė kriterijus ir nutarė, kada gyventojams teks naudoti papildomas apsaugos priemones dėl COVID-19 grėsmės.

VIDEO: Nuo šeštadienio uždarose vietose privaloma dėvėti kaukes, iš Vyriausybės – žinia verslui

Nuo šiol labiau saugotis reikės, jei užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičius per 14 dienų viršys 3 atvejus 100 tūkst. gyventojų (vidutiniškai 6–7 atvejai per dieną, per 14 dienų – 85).

Planuojama atsižvelgti ir į kitus kriterijus:

  • ar suminis sergamumo COVID-19 liga rodiklis 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų nedidėja nuo kriterijų patvirtinimo dienos;

  • ar su protrūkiais, įvežtiniais atvejais nesusiję naujų COVID-19 atvejų dalis sudaro ne daugiau kaip 10 proc. per savaitę;

  • ar vidutiniškai naujų per savaitę nustatytų teigiamų COVID-19 atvejų dalis neviršija 0,5 proc., palyginti su visais atliktais tyrimais;

  • ar per savaitę nustatyti ne daugiau kaip 5 įvežtiniai COVID-19 atvejai.

Apsauginių veido kaukių dėvėjimas šalyje buvo privalomas tam tikru metu per karantiną, šį pavasarį įvestą dėl koronaviruso pavojaus.

Sumažėjus COVID-19 atvejų, atšaukus karantiną, privalomo kaukių dėvėjimo atsisakyta – liko tik rekomendacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius