-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 23

Pasiskiepijo ir neturi galimybių paso: kodėl trečia vakcinos dozė tapo lyg pirma

Trečia vakcinos nuo COVID-19 dozė „atima“ galimybių pasą ir grąžina į skiepijimosi proceso pradžią, nes duomenų bazė kito gamintojo vakciną supranta kaip pirmą? Tokią mįslę užminė 15min skaitytojas, kurio kolega trečiam skiepui pasirinko kitą vakcinos gamintoją ir sužinojo, kad tokiu būdu pasiskiepijo „pirmą kartą“. Registrų centro teigimu, šiuo atveju galimybių pasas sugeneruojamas ne automatiškai, o pagal sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų suvestą informaciją.
Prekybos centre tikrinamas galimybių pasas
Prekybos centre tikrinamas galimybių pasas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Nusimušė“ skaitliukas?

Istoriją, kaip dviem vakcinos nuo koronaviruso dozėmis pasiskiepijęs asmuo po trečiosios skiepijimosi kursą „pradėjo iš naujo“, papasakojo portalo 15min skaitytojas.

Lietuvoje prieš porą savaičių buvo pradėta skiepyti trečiąja vakcinos nuo SARS-CoV-2 doze. Ji pasiūlyta metų sandūroje pirmiausia pasiskiepijusiems medicinos, slaugos įstaigų darbuotojams, vyresniems žmonėms.

Skaitytojo žodžiais, jo darbovietėje atsirado žmonių, kurie trečios dozės jau sulaukė. Bent du pažįstami, remdamiesi viešumoje skelbiamomis rekomendacijomis, pastiprinančiai dozei rinkosi kompanijos „Moderna“ vakciną „Spikevax“, nors pirmus kartus pasiskiepijo kompanijų „Pfizer“/„BioNTech“ sukurta „Comirnaty“.

„Kaip jūs galvojate, kas atsitiko? Neišduodamas galimybių pasas! – žinutėje rašė skaitytojas. – Priežastis – Registrų centro sistema „galvoja“, jog šie asmenys pasiskiepijo PIRMĄJA doze!

Paprastai tariant, „nusimušė“ skaitliukas. Vien todėl, jog jie pasirinko kito gamintojo vakciną, nei buvo pirmos dvi.

Asmenys, pasiskiepiję trimis „Comirnaty“ (vakcinomis), matomi taip: 1, 2, 3. Asmenys, pasirinkę trečiajai dozei „Moderna“ – 1, 2, 1. O viena vakcina reiškia, jog asmuo nėra pilnai paskiepytas, taigi nėra ir galimybių paso.

Reziumė: žmonės elgėsi pilietiškai, pasiskiepijo trečiąja doze – NETEKO galimybių paso! Jei nebūtų skiepijęsi, būtų turėję“, – rašė skaitytojas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Prekybos centre tikrinamas galimybių pasas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Prekybos centre tikrinamas galimybių pasas

Skaitytojas suabejojo, ar tebegalioja anksčiau, iki trečiojo skiepo, gautas galimybių pasas.

Jis taip pat nurodė kreipęsis į Registrų centrą ir pranešęs apie klaidą, tačiau ši esą nebuvo ištaisyta.

Problemą galima išspręsti

Painiavą dėl trečiosios dozės išnarpliojo Registrų centro atstovas spaudai Mindaugas Samkus.

Anot jo, duomenys apie gautus skiepus, kaip ir visa kita medicininė informacija, įvedama į E.sveikatos sistemą. Tai atlieka sveikatos priežiūros įstaigų (poliklinikų, vakcinacijos centrų, laboratorijų ir kt.) darbuotojai.

„Galimybių pasas asmenims generuojamas E.sveikatos sistemoje esančių duomenų pagrindu. Jei asmuo atitinka vieną iš Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) nustatytų sąlygų, sugeneruojamas galimybių pasas su jame esančiu QR kodu, kuriame užšifruota galimybių paso patikrinimui reikalinga informacija (asmens vardas, pavardė ir gimimo metai).

Tad šiuo atveju asmuo turbūt turėjo omenyje E.sveikatos sistemą, į kurią duomenis apie gautas vakcinas įveda vakcinavimo centrų darbuotojai, kurie ir gali pažymėti gautos vakcinos dozę (pvz. 1, 2 ar 3).“

Kaip portalui 15min nurodė M.Samkus, trečia kito gamintojo vakcinos dozė neturėtų daryti įtakos asmens turimo galimybių paso galiojimui. Skirtingų gamintojų vakcinos neturi įtakos ir ES skaitmeninio COVID pažymėjimo, kuris, pagal SAM taisykles, gali būti naudojamas šalies viduje kaip alternatyva galimybių pasui.

„Vis dėlto, norint identifikuoti konkretaus atvejo problemą, reikėtų, kad asmuo apie savo atvejį praneštų Registrų centrui, – pasiūlė šios įstaigos atstovas. – Tai padaryti galima parašius el. pašto adresu e.sveikata@registrucentras.lt, laiške nurodant savo vardą, pavardę ir asmens kodą.“

Daugelis gali vėl skiepytis

Kaip nurodyta tinklalapyje koronastop.lt, galimybių pasas ir ES skaitmeninis COVID pažymėjimas, užbaigus vakcinavimosi kursą pagal skiepų gamintojo rekomendacijas, galioja neribotą laiką, todėl sustiprinančioji vakcinos dozė šių dokumentų galiojimui įtakos neturi.

Tiesa, puslapyje, iš kurio galima atsisiųsti galimybių pasą, įspėjama, kad jis galioja 60 dienų nuo išdavimo dienos, jei žmogus yra pasiskiepijęs, persirgęs COVID-19 ar pasidaręs antikūnų testą, ir 48 val. pasidarius mokamą PGR testą, po to turi būti atnaujintas.

Pasiskiepijus trečia (sustiprinančia) doze, informacija apie tai bus generuojama ir galimybių pase bei ES skaitmeniniame COVID pažymėjime, tačiau jų galiojimo sąlygos nesikeičia.

Trečiai dozei naudojamos dvi vakcinos: „Comirnaty“ (kompanijų „Pfizer“/„BioNTech“) arba „Spikevax“ (kompanijos „Moderna“). Žmogus gali pasirinkti bet kurią iš jų, nepriklausomai nuo to, kokia vakcina buvo paskiepytas anksčiau.

Modifikuotų adenovirusų pagrindu sukurtos vektorinės vakcinos („Vaxzevria“ ir „Janssen“) nėra tinkamos apsaugai nuo naujų viruso variantų dėl susidarančio imuninio atsako prieš vektorių. Todėl revakcinacijai naudojamos kitų platformų (iRNR, baltyminės ir adjuvantinės, inaktyvuotos) vakcinos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vakcina
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vakcina

Informacine RNR paremtos vakcinos yra instrukcija ląstelei, kaip gaminti baltymą ar jo dalį. Kitaip tariant, jos moko mūsų ląsteles gaminti baltymą, kuris paskatina imuninį atsaką.

Šiuo metu sustiprinančiąja doze, praėjus 180 dienų po ankstesnės vakcinacijos, skiepijami sveikatos priežiūros paslaugas teikiantys gydymo įstaigų darbuotojai ir kai kurie savanoriai, valymo, maisto tiekimo ir panašias paslaugas teikiantys asmenys, mobiliųjų punktų ir karščiavimo klinikų, COVID-19 tyrimus ir COVID-19 ligos atvejų bei protrūkių epidemiologinę diagnostiką atliekantys specialistai, vaistinių, kai kurių kitų įstaigų darbuotojai.

Taip pat – pacientai po transplantacijų ir kuriems teikiamos palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugos, kai kurie sergantieji kraujo ligomis ir galutinės stadijos lėtine inkstų liga, vyresni nei 65 metų amžiaus asmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius