Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per gerai, kad būtų tikra: vairuotojo pažymėjimas per kelias dienas yra apgaulė

Lyg grybų po lietaus socialiniame tinkle „Facebook“ ėmė rastis puslapių, kuriuose siūloma spręsti su vairuotojo pažymėjimu susijusias problemas. Jie yra apgaulingi ir tai galima suprasti net be didesnės analizės – nėra jokių išsamesnių paaiškinimų ir daugiau informacijos, tik keli lietuviškai surašyti, bet greičiausiai kompiuteriu išversti sakiniai, nuotraukose matyti užsienietiški pažymėjimai, tarp draugų pilna užsieniečių.
Daugelyje puslapių nevyksta jokios veiklos – nėra įrašų, sekėjų
Daugelyje puslapių nevyksta jokios veiklos – nėra įrašų, sekėjų / Ekrano nuotr. iš „Facebook“

Sugebėjo suburti 400 draugų

Šiuos puslapius, kurie buvo sukurti pastarosiomis savaitėmis, o dauguma – jau liepą, visų pirma sieja itin panašūs pavadinimai. Visuose paminėtas „vairuotojo pažymėjimas“, keičiasi tik prieš tai pateiktas apibūdinimas: patikimas ir greitas, legalus ir patikimas, teisėtas, registruotas, autentiškas.

Esama ir daugiau iškart į akį krentančių ir abejonių keliančių panašumų. Pavyzdžiui, juose dažniausiai nebūna jokios informacijos (kontaktų, apie siūlomą paslaugą, patikimumo įrodymų ir pan.), nė vieno įrašo arba vienas, kuriuo pranešama apie profilio nuotraukos pakeitimą (tai yra parinkimą sukūrus puslapį). Kai kur keli įrašai apie nuotraukos pakeitimą sekė vienas po kito, tik po to pasirodė tekstiniai įrašai.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Informacijos apie problemų dėl vairuotojo pažymėjimo sprendimą nepateikiama, dėl to siūloma susisiekti asmeniškai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Informacijos apie problemų dėl vairuotojo pažymėjimo sprendimą nepateikiama, dėl to siūloma susisiekti asmeniškai

Vairuoja daugelis žmonių. Dalis savo teises praranda už nusižengimus ar pameta, neišlaiko egzamino joms gauti ir pan. Ne vienas tikriausiai norėtų šias problemas išspręsti apeidami įprastas procedūras ir greičiau. Bet tokią pagalbą, kaip galima suprasti, siūlantys puslapiai neturi sekėjų arba turi vos kelis draugus (šiuo atveju jie sukurti kaip paprastos paskyros, ne bendrovės ar organizacijos, tai irgi rodo menką patikimumo lygį).

Vieno puslapio įkūrėjai sugebėjo į draugus pritraukti 398 žmones, bet pirmadienį jis buvo pašalintas iš „Facebook“.

Kitas puslapis turi 62 draugus, tik vos daugiau nei pusė iš jų prisistato lietuviškais vardais, nurodo gyvenantys ar dirbantys Lietuvoje. Kiti – užsieniečiai, greičiausiai iš įvairių šalių.

Žada pažymėjimą per kelias dienas

Ne tik puslapių pavadinimai lietuviški, bet ir juose rašoma lietuviškai, taisyklingai (pavyzdžiui, su lietuviškomis raidėmis). Tačiau kai kurių frazių stilius verčia abejoti, ar tekstų autorius – tikrai gerai lietuviškai mokantis žmogus.

Minėtas jau pašalintas puslapis buvo pavadintas „Vairuotojo pažymėjimo registra“. Ką tai reiškė – bendrovės „Regitra“, kuri egzaminuoja būsimus vairuotojus ir išduoda jiems pažymėjimus, iškraipytą pavadinimą ar pusę žodžio „registracija“, nežinia. Puslapyje buvo nurodyta mokslų vieta – „Klevo vairavimo mokykla“ (tokia tikrai veikia Klaipėdoje), taip pat – darbo (Teisėtas ir patikimas vairuotojo pažymėjimo pasas bet kurioje šalyje – akivaizdu, kad pavadinimą rašė kompiuteris).

Puslapyje pavadinimu „autentiškas vairuotojo pažymėjimas LT“ šį pirmadienį net du kartus pasirodė įrašas „Sveiki, Jūs esate Lietuvos pilietis ir Jums nedelsiant reikalingas tikras vairuotojo pažymėjimas, nedelsdami kreipkitės į mus. Tiesiog atsiųskite žinutę ir mes suteiksime informaciją bei padėsime greitai gauti vairuotojo pažymėjimą…“

Kitame puslapyje pavadinimu „Patikimas vairuotojo pažymėjimas“ liepos pradžioje paskelbta: „Sveiki mano brangieji. Pasakykite mums, kaip galime jums padėti. Didelis atradimas – dauguma žmonių moka vairuoti, bet neturi vairuotojo pažymėjimo. Jeigu mokate vairuoti ir norite turėti autentišką vairuotojo pažymėjimą, parašykite mums. AČIŪ (kalba netaisyta – red. past.)“

Nors gramatiškai sakiniai sudėlioti taisyklingai, taip mažai kas kalba ir rašo, ypač bendraujant su potencialiais klientais.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Informacijos apie problemų dėl vairuotojo pažymėjimo sprendimą nepateikiama, dėl to siūloma susisiekti asmeniškai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Informacijos apie problemų dėl vairuotojo pažymėjimo sprendimą nepateikiama, dėl to siūloma susisiekti asmeniškai

Kitur apsiribota įrašais vos iš vieno sakinio. „Sveiki, mielieji, dėl visų problemų dėl vairuotojo pažymėjimo susisiekite su mumis“, – dar vasarį kviesta puslapyje „Legalus ir patikimas vairuotojo pažymėjimas“.

Birželio pabaigoje puslapis „Registruotas vairuotojo pažymėjimas“ (beje, jame nurodyta veiklos sritis – sveikata ir grožis) kvietė: „Dėl bet kokių problemų dėl vairuotojo pažymėjimo rašykite mums asmeninę žinutę“.

Liepos pradžioje „Legalus vairuotojo pažymėjimas“ viliojo aptakiai: „Norėdami gauti daugiau informacijos, susisiekite su juo dėl vairuotojo pažymėjimo.“ O „Patikimas vairuotojo pažymėjimas“ žadėjo konkrečiau: „Dėl problemų dėl vairuotojo pažymėjimo kreipkitės. Leidimus gausite vos po kelių dienų.“

Teisių gavimas nėra greitas procesas

„Regitros“ atstovas spaudai Lukas Vosylius portalui 15min patvirtino, kad už šių puslapių paprastai slepiasi sukčiai, ir nurodė su kolegomis pastebėjęs jų suaktyvėjimą. Bendrovės tinklalapyje pavasarį buvo aprašytas toks atvejis.

„Sukčiai darosi aktyvesni ir pereina į kitą lygį, – teigė jis. – Anksčiau būdavo tik „Facebook“ paskyra, dabar galima ir įvairiose programėlėse, pavyzdžiui, „WhatsApp“, skambinti bei rašyti.

Jie darosi proaktyvūs. Anksčiau tik reklamuodavo paslaugas, o neseniai pasirodė komentarai, kuriais siūloma spręsti problemas. Ir jų atsiranda vietose, kurios net tematiškai nesusijusios su „Regitra“. Tiesiog komentarų skiltyse rašomi komentarai su kvietimais. Pasirodo kažkokia moterėlė, aišku, netikra, ir aktyviai reiškiasi komentarų skiltyse. Tenka su tuo tvarkytis.“

Pašnekovo teigimu, žmonės kartais kreipiasi ir į „Regitrą“, pavyzdžiui, su klausimais, ar tokius siūlymus tikrai teikia bendrovė.

Bendravusieji su vairuotojo pažymėjimų siūlytojais pasakoja, kad apsiribojama aptakiomis frazėmis ir nekonkrečiais pasiūlymais.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Puslapiuose, kuriuose siūloma išspręsti su lietuviškomis vairuotojo teisėmis susijusias problemas, naudojamos kitų šalių pažymėjimų nuotraukos
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Puslapiuose, kuriuose siūloma išspręsti su lietuviškomis vairuotojo teisėmis susijusias problemas, naudojamos kitų šalių pažymėjimų nuotraukos

Jie esą nelinkę į ilgus susirašinėjimus, spaudžia paslaugą užsisakyti kuo greičiau ir žada tokį pat sprendimą, kartais net per porą valandų. Žmogui ėmus abejoti ateina atsakymas: jei nenori, nereikia, yra eilė laukiančiųjų.

„Tai yra ne kas kita, kaip nusikaltėlių bandymai išvilioti pinigus, – apibendrino L.Vosylius. – Visiškas žmonių mulkinimas.“

Anot jo, siūlymai padėti be eilės, greitai ir paprastai išlaikyti egzaminus ar tiesiog gauti pažymėjimą yra tušti. Mat tai nėra trumpas ir paprastas procesas. Žmogus turi išlaikyti egzaminus, gauti įvertinimą, ši informacija turi būti įtraukta į sistemą.

Pašnekovas, kad Lietuvoje vienintelė įstaiga, išduodanti vairuotojo pažymėjimus, yra AB „Regitra“. Todėl žmonės, pastebėję tokius fiktyvius siūlymus, prašomi apie juos pranešti, atsiųsti nuorodą, ekrano nuotrauką, tuomet informacija perduodama teisėsaugai. Pranešti apie pastebėtus ar įtariamus sukčiavimo atvejus galima anonimiškai el. paštu pranesk@regitra.lt arba užpildžius specialią elektroninę formą interneto svetainėje.

15min verdiktas: melas. „Facebook“ puslapiai ir paskyros, kuriuose siūloma greitai išspręsti su vairuotojo pažymėjimu susijusias problemas, yra apgaulingi. Vienintelė įstaiga, išduodanti vairuotojo pažymėjimus Lietuvoje, yra „Regitra“.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito