Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 06 16

Pernai vėžys iš Adrijaus pasiglemžė koją, bet šiemet vaikinas jau bėgioja

Prieš metus Adrijui Beniušiui gydytojai amputavo koją. Šiemet jis jau bėgioja. Adrijaus mama Jūratė bėgiojančio sūnaus dar nematė – šiuo metu vaikinas yra Amerikoje, kur mokosi gyventi su nauja koja. Vietos protezuotojui įspūdį paliko Adrijaus ryžtas ir drąsa, todėl vaikinas namo grįš ne su vienu, o su dviem kojos protezais – vienu galės naudotis vaikščiodamas, o kitas leis jam net bėgioti.
Adrijus su Marcie
Adrijus su Marcie Kazickas. Ši šeima išpildė kojos netekusio vaikino svajonę vaikščioti ir net bėgioti. / Marcie Kazickas nuotr.

Adrijų į Ameriką pasikvietė Kazickų šeimyna. Vaikinas, nebaigęs mokslo metų, gegužės pradžioje leidosi į kelionę už Atlanto su viltimi, kad namo grįš bent su kiek geresniu protezu.

Mes gyvename ketvirtame aukšte. Kai jam reikėdavo nulipti, užlipti, labai skaudėdavo. Jo akys būdavo pilnos ašarų, jis sakydavo: aš nevaikščiosiu. Tik su ramentais. O dabar jam nereikia nieko – jis ir bėgioja, – kalbėjo Adrijaus mama.

„Jūs tikriausiai nė neįsivaizduojat, su kokia koja jis išvažiavo. Jis galėjo vaikščioti, bet ta koja būdavo šlapia, patinusi. Pirmiausia reikėdavo užsimauti kojinę, kad galėtum įdėti tą koją. Gal būtume ir prie to protezo pripratę. Kai jis nuvažiavo į Ameriką, į jį žiūrėjo kaip į kokį stebuklą – tu čia atvažiavai iš taip toli su tokiu protezu“, – 15min.lt pasakojo Adrijaus mama Jūratė.

Savaitgalį ji viešėjo į Lietuvą trumpam sugrįžusių Kazickų rezidencijoje. Adrijus namo grįš tik birželio pabaigoje, ir Adrijaus naujų protezų mama kol kas nematė.

„Aš vakar su juo kalbėjau per „Skype“, jis laikė rankose protezą, skirtą bėgimui. Parsiveš dvi kojas vietoje vienos“, – džiaugėsi Jūratė, kuri į Johną ir Marcie Kazickus žvelgė dėkingumo kupinu žvilgsniu.

Kainos neišdavė

„Mums protezuotojas Lietuvoje sakė, kad kai kurie atsisako. Dabar įsivaizduoju, kodėl. Lengviau yra vežimėliu važinėtis negu kad vaikščioti su skausmu. Mes gyvename ketvirtame aukšte. Kai jam reikėdavo nulipti, užlipti, labai skaudėdavo. Jo akys būdavo pilnos ašarų, jis sakydavo: aš nevaikščiosiu. Tik su ramentais. Jeigu ilgiau pavaikštai, draugai parveda jį. O dabar jam nereikia nieko – jis ir bėgioja“, – pasakojo Jūratė.

Marcie Kazickas nuotr./John ir Marcie su Adrijaus mama Jūrate (per vidurį)
I.Gelūno nuotr./John ir Marcie su Adrijaus mama Jūrate (per vidurį)

Ji klausė Kazickų, kiek kainavo Adrijaus protezas, tačiau suma yra tokia didelė, kad Jūratei šeimyna sumos neišdavė.

Marcie sakė iki šiol nežinojusi, kaip brangiai gali kainuoti dirbtinės galūnės.

„Aš žinojau, kad jam skauda. Ir norėjau jį išvaduoti nuo to skausmo. Žinojau, kad galime ką nors padaryti, bet tada neturėjau supratimo, kad kojos taip brangiai kainuoja. Protezuotojas man pasakė kainą ir aš pasakiau, kad rasiu būdą surinkti pinigams“, – pasakojo Marcie.

Marcie Kazickas nuotr./Marcie priima dovanas iš
Marcie Kazickas nuotr./Marcie priima dovanas iš „Mamų unijos“ direktorės Eglės Mėlinauskienės.

Jos teigimu, Kazickų fondas skyrė nemažai pinigų kojai, tačiau jų dar buvo negana. Organizacija „Wiggle Your Toes“ Adrijaus kojai skyrė dar 8,5 tūkst. dolerių.

„Adrijus yra nuostabus. Jis yra drąsus, stiprus, įkvepiantis. Ypač turint omenyje visą skausmą, kurį jis kentėjo. Kai tik protezuotojas paprašo jo ką nors padaryti, pavyzdžiui, užlipti 10 laiptelių, jis lipa 100. Jeigu paprašo jo ateiti dukart per savaitę, jis ateina keturis. Protezuotojas Chrisas sakė, kad niekada nesutiko taip ryžtingai dirbančio žmogaus“, – Adrijumi žavėjosi Marcie.

Man tai yra stebuklas – matyti, kaip kažkas atgauna savo laisvę. Aš noriu, kad jis būtų laimingas ir sveikas. Tai viskas, – sakė Marcie.

Johnas pasakojo, kad Adrijui protezus pagaminusioje kompanijoje visi labai džiaugiasi vaikinu ir labai nori jam padėti.

„Jis jiems taip patiko, kad kompanijos savininkas nusprendė padovanoti jam antrą koją. Mes buvome šokiruoti“, – kalbėjo jis.

Taigi iš Amerikos į Lietuvą Adrijus grįš ne tik pamiršęs skausmą, bet ir mokantis bėgioti. Kazickai savo rezidencijos svečiams rodė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas pirmasis Adrijaus bėgimas.

No stopping Adrijus now! Feeling overjoyed ... My new friend can RUN!!

Posted by Marcie Kazickas on Wednesday, 10 June 2015

„Man tai yra stebuklas – matyti, kaip kažkas atgauna savo laisvę. Aš noriu, kad jis būtų laimingas ir sveikas. Tai viskas. Nenoriu, kad jis grįžtų čia gelbėti šalies, aš tiesiog noriu, kad jis būtų laimingas“, – kalbėjo Marcie.

Tačiau atrodo, kad Adrijui to nepakaks – sulaukęs pagalbos iš gerų žmonių, dabar jis nori padėti kitiems.

Galbūt pasiseks ir kitiems

Marcie pasakojo, kad Adrijus nori studijuoti informacines technologijas arba inžineriją – jis galėtų kurti dirbtines galūnes kitiems žmonėms.

„Galbūt mes padėsime jam susisiekti su „Ottobock“ (Vokietijos įmonė, gaminanti protezus). Manau, kad jis būtų geras lyderis. Aišku, jeigu jis nuspręs eiti šiuo keliu. Man svarbu, kad jis būtų sveikas ir laimingas“, – pasakojo Marcie.

Adrijaus mama Jūratė dar nematė sūnaus su naujais protezais. Tačiau Kazickų šeima buvo šalia, kai Adrijus su jais žengė pirmuosius žingsnius.

„Mes negalime atsistebėti – juk eiti su protezu reikia keturis kartus daugiau jėgos. Paprastai, kai žmogus gauna kojos protezą, jis šlubuoja, jam sunku eiti. Bet Adrijus yra labai stiprus“, – pasakojo Johnas.

Marcie Kazickas nuotr./Pernai vėžys iš Adrijaus pasiglemžė koją, bet šiemet vaikinas jau gali bėgioti
Marcie Kazickas nuotr./Pirmasis Adrijaus pasivaikščiojimas su Johnu Kazicku.

Kai tik Adrijus gavo naują koją, Kazickai išėjo su Adrijumi pasivaikščioti.

„Žinote, mums tai eiti nėra sunku, bet eiti su protezu yra sunkus darbas. Taigi jis kiekvieną dieną dirba. Ir dabar, kai jis dėvi kelnes, beveik negali atskirti, kad jis nešioja protezą“, – kalbėjo Johnas.

Marcie Kazickas nuotr./Johnas ir Marcie Kazickai
I.Gelūno nuotr./Johnas ir Marcie Kazickai

Adrijus yra vienas iš tų, kalbėjo Johnas, iš kurio gauni grįžtamąjį ryšį, jauti dėkingumą, todėl jam norisi padėti.

Marcie taip pat kalbėjo norinti padėti ir kitiems Lietuvos žmonėms, kuriems reikia protezų.

„Lietuvoje gaminami protezai nėra labai geri. (…) Aš tikiuosi, kad į Lietuvą grįžęs Adrijus įkvėps žmones. Taip pat noriu išsiaiškinti, ar „Ottobock“ gali padaryti kažką dėl kitų vaikų Lietuvoje, kuriems reikia protezų“, – kalbėjo Marcie.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus