Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2019 07 22

Pirmoji ponia D.Nausėdienė didžiausią dėmesį skirs „tyliajai Lietuvai“

Prezidento Gitano Nausėdos sutuoktinė Diana Nausėdienė apsisprendė, kam skirs didžiausią dėmesį kaip pirmoji šalies ponia. Teigiama, kad jos planuojamos veiklos pagrindiniai akcentai bus žmogus ir tylioji Lietuva. Protokolo ir etiketo žinovo Armino Lydekos teigimu, įsitraukimas į įvairius socialinius, kultūrinius projektus yra tai, kuo dažniausiai užsiima valstybės vadovų antrosios pusės.
Gitanas Nausėda su žmona Diana
Gitanas Nausėda su žmona Diana / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pirmąja šalies ponia tapusi D.Nausėdienė jau pratinasi prie naujo vaidmens. Penktadienį lydėjusi vyrą šventiniuose inauguracijos renginiuose, antradienį ji drauge su G.Nausėda su oficialiu vizitu lankėsi kaimyninėje Lenkijoje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda su žmona Diana ir Andrzejus Duda su žmona Agata
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda su žmona Diana ir Andrzejus Duda su žmona Agata

Pasak prezidento komandos atstovų, D.Nausėdienė jau planuoja savo, kaip pirmosios ponios, veiklą, kam ketina skirti daugiausia dėmesio.

Pasiruošusi imtis atsakomybės

Prezidento komunikacijos grupės atstovų teigimu, D.Nausėdienę ypač domina socialinės atskirties ir socialinės rūpybos klausimai.

„Nuo šių metų pradžios ji lankėsi senelių ir vaikų (šeimynų) namuose, neįgaliųjų užimtumo centruose, socialinės globos centruose, krizių centruose, pagalbos šeimai namuose. Prezidento žmona aplankė Marijampolę, Visaginą, Prienus, Ukmergę, Panevėžį, Alytų, Telšius, Plungę, Varėną, Jonavą, Anykščius, Zarasus, Pabradę, Raseinius, Kėdainius, Trakus, Švenčionis, Klaipėdą, Mažeikius, Ignalinos rajoną, Naująją Akmenę, Kauną, Širvintas, Kauno rajoną“, – sakoma prezidentūros atsakyme 15min.

Kaip nurodė prezidento komunikacijos grupės darbuotojai, pagrindiniai pirmosios ponios akcentai jos planuojamoje veikloje – žmogus ir tylioji Lietuva.

„Ponia Diana mano, kad būtent labiausiai nuskriaustiesiems reikia nuoširdžiausio dėmesio, pagalbos kovojant su socialine atskirtimi. Ji yra pasiruošusi imtis atsakomybės ir konkrečių darbų šioje srityje. Plačiau apie tai atsakysime vėliau“, – patikino jie.

Ponia Diana mano, kad būtent labiausiai nuskriaustiesiems reikia nuoširdžiausio dėmesio, pagalbos kovojant su socialine atskirtimi.

D.Nausėdienė prezidento komandoje turės ir atskirą asmenį, besirūpinantį pirmosios ponios komunikacija. Šias pareigas eis Regina Statkuvienė.

Nuo lydėjimo į užsienį iki kasdienių patarimų

A.Lydeka atkreipė dėmesį, kad modelis, kai prezidento komandoje aktyviai veikia ir jo sutuoktinė, sukurtas JAV. Prezidento žmoną apibūdinantis pavadinimas „pirmoji valstybės ponia“ taip pat gimė Amerikoje.

„Europa buvusi labiau monarchiška. Tik vėliau prasidėjo prezidentinių respublikų kūrimas. Pirmųjų ponių vaidmuo čia nebuvo tiek sureikšmintas kaip Amerikoje. Bet ta tradicija aktyviai perėjo ir į Europą. Nors kilmė yra Amerikoje, šiandien Europoje taip pat gana aktyviai stebima, ką tos pirmosios ponios veikia, kaip jos elgiasi, kiek padeda savo vyrams, o galbūt net ir trukdo jiems“, – pasakojo protokolo ir etiketo žinovas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Arminas Lydeka
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Arminas Lydeka

Kalbant iš protokolinės pusės, A.Lydekos teigimu, viena iš prezidento antrosios pusės pareigų – vizitai: tiek lydėti sutuoktinį į užsienį, tiek priimti kitų valstybių vadovus savoje šalyje.

Valstybės vadovų sutuoktiniams vizitų metu yra numatomos atskiros programos ir jie turi atlikti tam tikras funkcijas.

„Kai yra išimtiniai atvejai, kai valstybės vadovas neturi sutuoktinio, tai yra tiesiog dirbtinai keičiamos protokolinės nuostatos, pritaikant tam išskirtiniam atvejui, kai nėra sutuoktinio. Mes Lietuvoje tą išgyvenome, nes, tarkime, mūsų valstybės vadovas, prezidentė Dalia Grybauskaitė, buvo be sutuoktinio. Tad ji viena ir priimdavo užsienio valstybių vadovus, atvykusius į Lietuvą, ir vykdavo su oficialiu, valstybiniu vizitu į kitas šalis viena, be lydinčiojo asmens“, – dėstė jis.

Taip pat valstybių vadovų sutuoktiniai įsitraukia į tam tikrus projektus. A.Lydeka teigė, kad dažniausiai tai yra įvairūs socialiniai bei kultūriniai projektai, renginių kuravimas ir panašiai. Be to, anot protokolo ir etiketo eksperto, antrosios pusės prezidentams dalija kasdieniškus patarimus.

Skirtingos pirmosios ponios

Pasak A.Lydekos, nors modernioji demokratinė Lietuva nugyveno dar palyginti trumpą istorinį laikotarpį, bet, kalbant apie pirmąsias šalies ponias, tai buvo labai turtingas ir spalvingas metas.

Pirmojo po nepriklausomybės atkūrimo prezidento Algirdo Mykolo Brazausko tuometė sutuoktinė Julija labai sirgo. Kai buvo būtina, pirmosios ponios funkcijas atlikdavo šalies vadovo dukra. Tai neprieštarauja protokolo normoms.

„Tačiau tai labai retas atvejis tarptautinėje praktikoje, o mes, Lietuva, tą išgyvenome, matėme ir mums atrodė viskas natūralu ir suprantama“, – sakė protokolo ekspertas.

Prezidento Valdo Adamkaus sutuoktinė Alma Adamkienė, kaip svarstė A.Lydeka, galbūt ir kiek kompleksuodama dėl netobulos savo lietuvių kalbos stengėsi nesirodyti dideliuose renginiuose Lietuvoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Adamkus ir Alma Adamkienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Adamkus ir Alma Adamkienė

„Tai yra stengėsi garbingai atlikti savo pareigas ir ji ypač vizitų metu labai sėkmingai, garbingai tai darydavo. Bet, tarkime, kalbant apie įvairias socialines programas, kitas akcijas vidaus gyvenime, ji stengdavosi jokių viešų pareiškimų, jokių viešų kalbų ir taip toliau (nedaryti – red.past.). Irgi įdomiai taip suformavo savo, kaip pirmosios ponios, vaizdinį“, – komentavo jis.

A.Lydeka pastebi, kad valstybei vadovaujant D.Grybauskaitei vėlgi reikėjo interpretuoti tam tikras protokolines normas.

Nuotraukos iš Dalios Grybauskaitės feisbuko paskyros/Dalia Grybauskaitė
Nuotraukos iš Dalios Grybauskaitės feisbuko paskyros/Dalia Grybauskaitė

Spėja, kad dėmesį nukreips į paprastus žmones

Klausiamas, kaip vertina D.Nausėdienės planuojamus pagrindinius veiklos akcentus, A.Lydeka teigė, negalintis to komentuoti, nes nežino, į kokius konkrečiai projektus planuoja įsitraukti pirmoji šalies ponia.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Diana Nausėdienė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Diana Nausėdienė

„Aš asmeniškai negaliu komentuoti, nes tiesiog nelabai suprantu turinio, kas tai yra – tylioji Lietuva. Įtariu, kad labiausiai tie nematomi žmonės, tiek paprasti žmonės, ne televizijoje, ne radijuje, ne šou versle esantys žmonės – įtariu, kad dėmesys jiems. Bet kadangi nežinau turinio, net ir komentuoti negaliu, kokius ji projektus kuruos, į kokius projektus aktyviau įsijungs“, – sakė jis.

Suprantamas dukrų noras

Anksčiau G.Nausėda buvo sakęs, kad užsienyje gyvenančios jo dukterys Gedailė bei Ugnė Nausėdaitės nenorės būti viešais asmenimis. Prezidento inauguracijos dieną G.Nausėdaitė patvirtino, kad niekas dėl to nepasikeitė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Diana Nausėdienė su dukromis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Diana Nausėdienė su dukromis

A.Lydekos teigimu, liberaliosios demokratijos vertybes išpažįstančiose valstybėse tai yra labai suprantama ir sveikintina praktika.

„Suaugę vaikai turi gyventi savo gyvenimą ir nesinaudoti tėvų pasiektais laimėjimais, rezultatais, galimybėmis. Ir priešingai – vaikai turi būti neapkraunami ta tėvų našta. Skandinavijos kraštuose, Vakarų Europos valstybėse tai puikiai suprantama ir sveikintina. Labiau totalitarinėse valstybėse tam tikros tradicijos yra, teisingumo dėlei reikia paminėti, kad ir labiau pietietiškose, Pietų valstybėse – tiek visuomenė bando įtraukti suaugusius vaikus į viešą gyvenimą, tiek ir tie suaugę vaikai bando būti labiau matomi, galbūt ir pasinaudoti esama situacija dėl kokių nors asmeninių tikslų ar noro būti labiau matomais, labiau žinomais tame sociume. Tam tikras skirtumas yra“, – pabrėžė jis.

Suaugę vaikai turi gyventi savo gyvenimą ir nesinaudoti tėvų pasiektais laimėjimais, rezultatais, galimybėmis. Ir priešingai – vaikai turi būti neapkraunami ta tėvų našta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius