Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 04

Poilsiautojas manė darąs gerą darbą, tačiau liko nesuprastas: šiukšlių miške liepė neberinkti?

Pasak 15min skaitytojo Ernesto (vardas pakeistas), šiukšlių krūvos mūsų miškuose ir šalia vandens telkinių yra didelė Lietuvos problema. Jų nemažėja, blogų žmonių, kurie atliekomis atsikrato gamtoje – taip pat. Kartą besivažinėdamas dviračiu prie Zatyšių karjero Jonavos rajone, Ernestas aptiko sąvartyną, kurį nusprendė sutvarkyti. Tuomet jis nemanė, kad pagelbėjęs tvarkdariams, liks nesuprastas.
Šveicarijos seniūnijos miškuose aptiktas šiukšlynas
Šveicarijos seniūnijos miškuose aptiktas šiukšlynas / Skaitytojo nuotr.

Skaitytojas Ernestas „Darom“ akcijas sulygino su gražia vienadiene utopija, reklama, kuria mėgsta pasipuikuoti kai kurie politikai. Jei žmogus nusprendė gerą darbą atlikti nelaukdamas jokios akcijos – tiesiog eilinę dieną, didelė tikimybė, kad jo pilietiško poelgio niekas neįvertins, netgi apsunkins jo realizaciją.

Skaitytojo nuotr./Šveicarijos seniūnijos miškuose aptiktas šiukšlynas
Skaitytojo nuotr./Šveicarijos seniūnijos miškuose aptiktas šiukšlynas

„Vieną dieną važinėjantis dviračiu prie Zatyšių karjero Jonavos rajone, Šveicarijos seniūnijoje, pamatėme didelę šiukšlių krūvą ir nusprendėme padaryti gerą darbą – ją surinkti. Grįžtant į sodybą miške aptikome dar ir apie dešimt padangų, galvojom, paimsim tuo pačiu ir jas. Kreipėmės į Jonavos rajono savivaldybę, klausdami, gal užteks mums šiukšles surinkt ir sudėti patogiai maišuose šalia kelio, o jos valdomai įmonei beliks tik tuos maišus surinkti. Nesutiko, tačiau nurodė dėl šiukšlių kreiptis į Šveicarijos seniūniją, dėl padangų – į UAB „Jonavos paslaugos“.

Iškilo problema, nes dirbame įprastu darbo grafiku, kuriuo dirba ir „Jonavos paslaugos“. Paskambinome jiems tikėdamiesi, kad leis palikti padangas prie vartų, tačiau įmonės darbuotojos nebuvo sužavėtos tokia mintimi, ironiškai priėmė mūsų norą tvarkyti mišką, sakė, kad niekas tų šiukšlių nepriims, savaitgalį bus tik sargas, tad neįmanoma palikti padangų prie tvoros“, – istoriją ėmė pasakoti pilietiškai pasielgti nusprendęs Ernestas.

Įmonės darbuotojos nebuvo sužavėtos tokia mintimi, ironiškai priėmė mūsų norą tvarkyti mišką.

Tuomet jis susisiekė su Šveicarijos seniūnu Algirdu Paplonskiu, vėlgi, tikėdamasis, kad bent jis mielai priims miške surinktas šiukšles – juk sunkioji gamtos puoselėjimo darbo dalis jau atlikta. Seniūnas sutiko priimti šiukšles, užsimindamas, kad jo tai padaryti, anot Ernesto, paprašė, tačiau šiaip jis yra prieš tokius dalykus.

„Seniūnas mums dėstė, esą tai yra labai brangu, neapsimoka, sakė, kad tegu tai būna mūsų vienetinė akcija, nes jis daugiau šiukšlių nepriims. Tikino, kad tvarkyti mišką – miško savininkų atsakomybė, o jei netvarko, turi būti skirtos baudos.

Seniūnui turbūt niekas nesakė, kad tais miškais naudojasi ne tik savininkai, bet ir eiliniai žmonės, kurie eina grybauti, pasivaikščioti, pabėgioti, pasivažinėti dviračiu. Ir kad tie patys žmonės gali norėti apsitvarkyti. Pokalbio pabaigoje seniūnas padėkojo, dar kartą pabrėždamas, kad yra prieš tokius poelgius. Ačiū seniūnui bent už tai, kad leido savaitgalį palikti šiukšles prie Šveicarijos dirbtuvių tvoros.

Kai kilo mintis aptvarkyti bent vieną šiukšlių krūvą, padaryti gerą darbą, negalvojome, kad mus priims su fejerverkais kaip didvyrius, bet tikėjomės bent elementarios nuoširdžios padėkos ir pasakymo, kad jūs tik tvarkykit mišką, vežkit šiukšles, priimsim kiek reikės. Bet gavom piktus pasakymus, kad daugiau taip nebūtų, kad užsiimam nesąmonėm. Pasijutom kaip nusikaltėliai“, – stebėjosi Ernestas.

Skaitytojo nuotr./Šveicarijos seniūnijos miškuose aptiktos padangos
Skaitytojo nuotr./Šveicarijos seniūnijos miškuose aptiktos padangos

Pasijuto atsitrenkęs į biurokratinę sieną

Pasak Ernesto, Jonava, Šveicarijos seniūnija tėra tik vienas iš pavyzdžių. Skundo autorius tiki, kad toks požiūris vyrauja ir kituose Lietuvos vietose. Ernestui pikta, kad valdžia mielai skuba nusifotografuoti, kai tvarko aplinką per kokią didelę akciją, pvz., „Darom“. Tuomet skamba lozungai, raginantys žmones tvarkyti gamtą.

Atliekų priėmimo iš fizinių asmenų į savo gamybinę bazę įmonė nevykdo.

„O kai realiai pabandai susitvarkyti, su savo noru atsitrenki į biurokratijos sieną. Tikiu, kad rankos gali nusvirti ne vienam ir ne dviem. Tokiu atveju šiukšlių miške toliau nemažės, o grybus rinksim paspardę šiukšlių krūvas į šoną. O gal visgi kada nors ateis supratimas, kad šiukšlių krūva miške yra ne tik miško savininko atsakomybė, bet ir kiekvieno miške besilankančio piliečio pareiga, padaryti mūsų gamtą gražią ir švarią, tokią, kokia ji ir nusipelno būti“, – vylėsi Ernestas.

Paklaustas, kaip baigėsi su surinktomis padangomis, skundo autorius patikino, kad vienas jas rinkti miške padėjęs kolega žadėjo atsiprašyti iš darbo ir nuvežti „Jonavos paslaugoms“.

„Pikta, kad iš institucijų pusės nebuvo noro bendradarbiauti bent kiek lanksčiau. Aikštelės priima tik 5 padangas per metus nemokamai, o mes turime ir nuo savų mašinų nuėmę ką priduoti, tad nesinori susimokėt už tai, kad išvežėm kažkieno kito „turtą““, – tikino Ernestas.

Priimti atliekų iš fizinių asmenų negali

UAB „Jonavos paslaugos“ yra Jonavos rajono savivaldybės komunalinių atliekų surinkėjas ir tvarkytojas. Pagrindinės bendrovės veiklos atliekų tvarkymo sektoriuje: mišrių komunalinių atliekų surinkimas iš atliekų surinkimo konteinerių ir vežimas į atliekų tvarkymo įrenginį, pakuočių atliekų surinkimas iš pakuočių atliekų konteinerių ir vežimas į atliekų apdorojimo įrenginį, specifinių atliekų surinkimas apvažiavimo būdu, kai šio pobūdžio atliekos surenkamos iš gyventojų apvažiavimo būdu. Tokio apvažiavimo metu iš gyventojų paimamos padangos, didelio gabarito buityje susidarančios atliekos, statybos ir griovimo atliekos ir kt. buityje susidarančios, bet ne mišrioms komunalinėms atliekoms priskiriamos atliekos.

„Rastas atliekas, išrūšiavus, visada galima mesti į savivaldybės teritorijoje viešose erdvėse stovinčius atliekų surinkimo konteinerius. Dėl specifinių atliekų: Jonavos rajone gabaritinių atliekų priėmimo iš fizinių asmenų tvarka tokia pati kaip ir visoje Lietuvoje: fizinis asmuo didelio gabarito atliekas, taip pat ir padangas, gali atvežti ir nemokamai priduoti į Kauno regiono atliekų tvarkymo centro eksploatuojamą didelio gabarito atliekų surinkimo aikštelę.

Jonavos rajono savivaldybės administracijos darbuotojai, mūsų duomenimis, skundo autoriui pateikė Jonavoje esančių aikštelių adresus ir darbo laikus. „Jonavos paslaugų“ teritorija nėra didelio gabarito atliekų priėmimo aikštelė, atliekų priėmimo iš fizinių asmenų į savo gamybinę bazę įmonė nevykdo, ir negali vykdyti, nes tokia veikla nenumatyta ir įmonės taršos leidime“, – paaiškino „Jonavos paslaugų“ Atliekų tvarkymo sistemos organizavimo skyriaus vedėja Rasa Raicevičienė.

Įvertinus visą situaciją, anot jos, akivaizdu, kad fiziniai asmenys, norintys padaryti gerus darbus, turi visas galimybes tai daryti.

„Institucijos, į kurias asmuo kreipėsi, suteikė informaciją, kur surinktas atliekas galima atvežti, kaip sutvarkyti. Galėjo būti ir kitas problemos sprendimo būdas: pranešti savivaldybei ar seniūnijai apie viešoje erdvėje pamatytą šiukšlyną. Gavus informaciją, tikiu, būtų imtasi priemonių problemai spręsti: surastas teritorijos savininkas, šiukšles palikę asmenys, ar tiesiog suorganizuotas šiukšlyno sutvarkymas“, – tikino R.Raicevičienė.

Sutvarkė 15 apterštų teritorijų

Jonavos rajone, Šveicarijos seniūnijoje esantis Zatyšių karjeras ir tvenkinys yra pamėgta poilsiautojų vieta, čia pat įsikūrusios kelios Kauno miesto ir rajono gyventojų sodų bendrijos. Pasak Šveicarijos seniūnijos seniūno A.Paplonskio, visi šioje teritorijoje esantys miškai yra privatūs, turi savininkus. Valstybinio miško Zatyšiuose nėra.

„Mūsų seniūnijos darbuotojai į Zatyšius vyksta kiekvieną pirmadienį ir tvarko bendro naudojimo vietas – pakeles, autobusų stoteles, poilsiavietę. Per metus vien šioje teritorijoje surenkame apie 30 kub. m šiukšlių, visoje seniūnijoje – virš 100 kub. m“, – 15min teigė seniūnas.

Jonavos rajono savivaldybės seniūnijų darbuotojai, tvarkydami bendro naudojimo vietas ir jose susidariusius nelegalius šiukšlynus, per praėjusius metus sutvarkė iš viso 15 apterštų teritorijų, surinko virš 11 tonų vien automobilinių plastikų. Už tokių teritorijų tvarkymą ir atliekų išvežimą sumoka Jonavos rajono savivaldybės administracija.

Jonavos rajono gyventojai, pasak Evaldo Utyros, Jonavos rajono savivaldybės atsakymų į užklausas ir informavimo tarnautojo, savo pačių surinktas šiukšles gali nemokamai pristatyti į dvi Jonavos rajone esančias didelių gabaritų aikšteles. Tiesa, į šias aikšteles priimamos tik išrūšiuotos atliekos.

„Visada bendraujame su aktyviais šiukšlių rinkėjais ir individualiai aptariame surinktų atliekų išvežimą“, – sako Jonavos rajono savivaldybės ekologė Danguolė Keršienė.

Jai yra žinomi pilietiški šiukšlių rinkėjai Šveicarijos seniūnijoje – jų surinktas šiukšles ne kartą priėmė išvežti seniūnijos darbuotojai.

Šiemet nubausti 8 asmenys

Kaip aiškino Jonavos rajono savivaldybės specialistai, netinkamai tvarkomos aplinkos atvejus gamtoje fiksuoja ir pažeidėjus baudžia Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai. Jonavos rajone veikia šio departamento Jonavos aplinkos apsaugos inspekcija. Aplinkosaugininkai, užfiksavę pažeidimus, gali įvertinti gamtai padarytą žalą ir skirti baudą pažeidėjui.

„Jei nustatyti pažeidėjo, tarkim, miške šiukšlėmis atsikračiusio žmogaus, nėra galimybių, atliekas ar aplinką sutvarkyti tenka teritorijos valdytojui – miško savininkui, savivaldybei, miškininkams arba saugomų teritorijų tarnyboms“, – paaiškino E.Utyra.

Jonavos rajono savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus specialistai taip pat gali skirti baudas aplinkos teršėjams. Tiesa, šie pareigūnai šiukšlintojus dažniau fiksuoja miesto teritorijoje, kur patruliuoja arba pasitelkia vaizdo kameras.

Šias metais Jonavoje dėl Komunalinių atliekų tvarkymo taisyklių pažeidimo jau nubausti 8 asmenys, dar 22 administracinės bylos yra eigoje dėl įvesto karantino.

Per 2019 metus buvo nubausti 45 asmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius