Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 20

Policija šiemet turėjo mažiau darbo

Vilniuje mažėja nusikalstamumas: lyginant su praėjusių metų pirmais trim mėnesiais, šiemet per tą patį laikotarpį nusikaltimų įvykdyta 21,7 proc. mažiau. Policija taip pat džiaugiasi, jog iš kiemų sėkmingai dingsta automobiliai-vaiduokliai.
Šventės akimirka
Policija sako, kad motociklininkai Vilniuje važinėja drausmingiau / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.
Temos: 1 Motociklas

Vilniuje per pirmuosius tris mėnesius šiemet buvo įregistruota 4 tūkst. 789 nusikaltimai, 2009-aisiais – 6 tūkst. 188. Pastebima, kad labiausiai sumažėjo plėšimų (nuo 434 iki 283), taip pat vagysčių (nuo 3 tūkst. 197 iki 2 tūkst. 362), viešosios tvarkos pažeidimų (nuo 141 iki 115). Sunkių ir labai sunkių nusikaltimų sumažėjo mažiausiai – nuo 204 iki 203.

„Jei ši nusikaltimų mažėjimo tendencija išsilaikys visus metus, tai bus labai džiugu. Tai savivaldybės, policijos ir visuomenės bendrų pastangų rezultatas. Smagu, kad nepaisant išjungtų šviesų, sunkmečio ir pesimistinių prognozių nusikaltimų vis tiek mažėja“, – optimizmu tryško sostinės meras Vilius Navickas.

Valo kiemus


Miesto valdžia taip pat džiaugiasi sėkmingu bendradarbiavimu su policija ir projektu, kuriuo kiemai valomi nuo automobilių-vaiduoklių. Per praėjusią akciją 213 automobilių buvo išvežti pačių šeimininkų, 300 nukeliavo į užtarnautą poilsį.  Šiemet policija tikisi išvežti apie 3 tūkst.  automobilių. „Jau prasidėjo pirmasis akcijos etapas – informacijos surinkimas. Apie nenaudojamus automobilius praneša seniūnijos, taip pat prašome žmonių, kad praneštų el. paštu viesoji.tvarka@vilnius.lt arba telefonu 1648“, – sakė Kalbos kontrolės ir administracinės veiklos skyriaus vedėjas Gintaras Tamošiūnas. Anot jo, prie žinomų automobilių prikabinami įspėjimai, iki kada automobiliai turi būti nutempti. „Jei šeimininkai savo automobiliais nepasirūpins, gegužės 4 d. turimus duomenis perduosime  policijai, o tada jau ji spręs, ką daryti su automobiliais“, – kalbėjo G.Tamošiūnas.

Galvos skausmas

Didžiausia bėda policijai – pavasarį į gatves išlendantys motociklininkai ir nedrausmingi vairuotojai. „Ypač didelis galvos skausmas – tie vairuotojai, kurie prisiperka turguj padangų po 20 Lt, užsimauna jas, pasileidžia muzikėlę ir lekia kaip be galvos. Pakui juos neša arba į ligoninę arba laidoti“, – sarkazmo neslėpė Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos viršininkas Vytautas Černevičius. Vis dėlto, anot jo, nedrausmingų motociklininkų yra sumažėję. „Vėl pasakysiu sarkastiškai – vieni jų jau kapuose, kiti suprato, kad reikia paisyti kelio ženklų ir taisyklių“, – teigė V.Černevičius.

Policijai gaudyti nedrausmingus motociklininkus padeda jų pačių motociklai. Vilniaus miestui šiemet buvo nupirkti du nauji ypač greiti, net 260-280 km/h greitį galintys išvystyti motociklai. Iš viso Vilniaus mieste tokių motociklų policija turi apie 10. Vieno motociklo kaina – apie 56 tūkst. Lt.

Kiek labiau vairuotojus drausmina ir nuo balandžio sostinėje pradėję veikti greičio matuokliai. Stacionarių matuoklių šiuo metu yra 12, dar keturi yra kilnojami. Pasak policijos atstovų, nuo balandžio matuokliai užfiksavo jau 1 tūkst. pažeidėjų.

Viltis deda į įstatymą


Tačiau policijos greičio matuokliai nedžiugina, mat tik viena penktoji dalis pažeidėjų nubaudžiama. „Prarandame labai daug pinigų. Tai kova su vėjo malūnais – nustatome automobilio savininką, tačiau jis sako nevairavęs ir nežinantis, kas vairavo“, – pasakojo V.Černevičius. Anot jo, Lietuvoje reikia sutvarkyti įstatyminę bazę, kad baudos bet kuriuo atveju galėtų būti siunčiamos automobilio savininkui. „Kitose šalyse yra geresnė sistema – policija pažeidimus fiksuoja visus metus, o kai atvažiuoji į techninę apžiūrą – išrašo sąskaitą. Jei nesumoki, neatgauni automobilio. Panašiai yra Latvijoje“, – antrino meras. „Reikia baigti tą Sizifo darbą dirbti“, – reziumavo V.Černevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius