Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 02 15 /09:40

Prezidentė Dalia Grybauskaitė stoja į Raimundo Palaičio pusę dėl FNTT vadovų

Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis, antradienį panaikinęs leidimus dirbti su slapta informacija Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) vadovams, pasielgė įstatymų nustatyta tvarka. Tai trečiadienį pareiškė prezidentė Dalia Grybauskaitė.
Vidaus reikalų ministras R.Palaitis dovanas pavaldiniams linkęs pirkti iš reprezentacijai skirtų lėšų.
Vidaus reikalų ministras R.Palaitis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Po patikrinimo ant abiejų FNTT vadovų krito įtarimų šešėlis. Teisėsaugos institucijų vadovų reputacija neturi kelti jokių abejonių. Ministras pasielgė įstatymų nustatyta tvarka“, – prezidentės poziciją trečiadienį BNS perdavė jos patarėja Daiva Ulbinaitė.

Antradienį Valstybės saugumo departamento surinktą medžiagą apie FNTT vadovus 15min.lt žiniomis aptarė ir Seimo Nacionalinio saugmo ir gynybos komitetas. Komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas trečiadienį ryte pasikalbėti apie susidariusią situaciją susitinka su Vidaus reikalų ministru Raimundu Palaičiu.

FNTT atstovės spaudai Rūtos Andriuškaitės teigimu FNTT vadovas Vitalijus Gailius ir jo pavaduotojas V.Giržadas trečiadienio rytą yra darbe. Kol kas jiems R.Palaičio nutarimas dėl atleidimo iš pareigų nėra įteiktas. Reaguoti į ministro iniciatyvą panaikinti šių pareigūnų leidimus dirbti su slapta informacija FNTT vadovai ketina tik gavę oficialų pranešimą.

Vidaus reikalų ministras R.Palaitis antradienį panaikino FNTT direktoriaus Vitalijaus Gailiaus ir jo pavaduotojo Vytauto Giržado leidimus dirbti su slapta informacija, trečiadienį juos numatoma atleisti iš pareigų.

Ministras BNS sakė, kad leidimą dirbti su slapta informacija panaikino gavęs Valstybės saugumo departamento (VSD) teikimą. Antradienį vakarą per spaudos konferenciją jis pranešė, kad netekę šio leidimo pareigūnai nebegali eiti savo pareigų.

Teisėsaugos institucijų vadovų reputacija neturi kelti jokių abejonių. Ministras pasielgė įstatymų nustatyta tvarka, prezidentės poziciją trečiadienį  perdavė jos patarėja Daiva Ulbinaitė.

Antradienį interviu LTV laidai „Dienos tema“ ministras pripažino, kad pareigūnų patikrinimas nėra baigtas, tačiau teigė, jog jau dabar turimos informacijos pakanka priimti minėtiems sprendimams.

„Šiandien jiems yra panaikintas leidimas darbui su įslaptinta informacija, rytoj Vidaus tarnybos statuto numatytais pagrindais jie bus atleisti iš užimamų pareigų“, – žurnalistams sakė R.Palaitis.

Pasak jo, informacija, kuria remiantis VSD rekomendavo nebeleisti FNTT vadovams dirbti su įslaptinta informacija, taip pat yra įslaptinta. Ministras pažymėjo, kad tokį sprendimą V.Gailius ir V.Giržadas gali skųsti teismui. Jis taip pat pridūrė, kad žurnalistai apie pasirašytą įsakymą „išgirdo pirmieji“.

Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymas numato, kad „paslapčių subjektas savo iniciatyva arba Valstybės saugumo departamento motyvuotu teikimu panaikina leidimą dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija“.

Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Arvydas Anušauskas teigė, jog komitetas artimiausiu metu prašys ministro R.Palaičio „detalių paaiškinimų apie susidariusią situaciją“.

FNTT direktorių skiria ir atleidžia vidaus reikalų ministras, jo pavaduotoją – taip pat ministras, tačiau prieš tai jis turi būti gavęs tarnybos vadovo teikimą.

R.Palaitis praėjusią savaitę pareiškė nepasitikįs ir V.Gailiumi, ir V.Giržadu. Iš pradžių nepasitikėjimas pareikštas V.Giržadu, nes jo pakartotinio tyrimo poligrafu, arba vadinamuoju melo detektoriumi, rezultatai buvę jam nepalankūs. FNTT direktoriumi V.Gailiumi nepasitikėjimas pareikštas, kai šis nepaisydamas ministro pozicijos pareiškė paramą savo pavaduotojui.

Abu pareigūnai dar anksčiau tikrinti poligrafu.

BNS žiniomis, patikrinimai buvo susiję su atliekamu tyrimu dėl informacijos nutekinimo apie banką „Snoras“. Aiškinamasi, kokiu būdu duomenys apie rengiamus pareigūnų veiksmus pernai lapkritį pateko „Snoro“ akcininkams.

Andrius Kubilius teigia negavęs informacijos, kuri būtų pagrindas abejoti FNTT ar jos vadovo veikla

Premjeras Andrius Kubilius teigia iki šiol negavęs jokios informacijos, kuri keltų abejonių dėl Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) ar jos vadovo Vitalijaus Gailiaus veiklos.

„Slaptos ar neslaptos informacijos, kuri būtų pagrindas abejoti FNTT ar jos vadovo veikla, nesu gavęs. Tikiuosi, kad būsiu tinkamai informuotas“, – BNS trečiadienį sakė A.Kubilius.

Ministras BNS sakė, kad leidimą dirbti su slapta informacija panaikino gavęs Valstybės saugumo departamento (VSD) teikimą. Antradienį vakarą per spaudos konferenciją jis pranešė, kad netekę šio leidimo pareigūnai nebegali eiti savo pareigų.

Algis Čaplikas: vidaus reikalų ministras dirba savo darbą, premjero pozicija keista

Valdančiosios Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) lyderis, Seimo pirmininkės pavaduotojas Algis Čaplikas teigia, kad jo partijos kolega Raimundas Palaitis, panaikinęs FNTT vadovams leidimą dirbti su slapta informacija, tiesiog vykdo savo darbą. Politikas premjero Andriaus Kubiliaus poziciją šioje situacijoje vadina keista.

„Ten nėra jokio konflikto tarp ministro ir FNTT vadovų, kaip ir nėra jokios partinės politikos, ir ta pažyma disponuoja aukščiausi mūsų šalies vadovai, tą pačią informaciją turi ir Andrius Kubilius“, – trečiadienį interviu Žinių radijui kalbėjo LiCS vadovas.

„Jis (R.Palaitis – BNS) vykdo ir dirba savo darbą“, – sakė A.Čaplikas.

Jis premjero Andriaus Kubiliaus poziciją pavadino keista. Praėjusios savaitės pabaigoje premjeras sakė pasitikintis FNTT, pabrėžė, kad galimus pareigūnų nusižengimus turi išsiaiškinti teismas, o personalijų klausimų FNTT  teigė nesvarstantis.

Ministras, taip elgdaasis, gelbėja ir Seimo pirmininkės garbę. Juk irgi reikia svarstyti, kiek ši istorija gali įklampinti ir mūsų pareigūnus, politikus, kalbėjo LiCS vadovas.

„Klauskite ministro pirmininko, kodėl tokia keista pozicija. Niekas nesugalvojo čia staiga pradėti karą su FNTT vadovais, nei ministrui, nei man, nei dar kam nors to nereikia. Tačiau ta informacija, kuri yra pateikta ir kuri čia aprašinėjama žiniasklaidoje, ji yra pateikta mūsų valstybės institucijoms“, – tikino A.Čaplikas.

„Ministras, taip elgdamasis, gelbėja ir Seimo pirmininkės garbę. Juk irgi reikia svarstyti, kiek ši istorija gali įklampinti ir mūsų pareigūnus, politikus“, – kalbėjo LiCS vadovas.

Jis sakė, kad visa istorija yra susijusi su „Snoro“ banku ir ji gali būti naudinga „Snoro“ banko akcininkams.

„Aš darau prielaidą, kad tai susiję su „Snoro“ banku“, – kalbėjo Seimo vadovės pavaduotojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus