Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 02 13 /21:32

Menininkams sielvartaujant ir pykstant, Gitanas Nausėda Viktorijos Kuodytės atsiprašė savo vardu

Visuomenėje žinomus žmones bei kultūros atstovus užgavo tai, kad ketvirtadienį į prezidentūrą nebuvo įleista Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė Viktorija Kuodytė. Nors prezidentūra ketvirtadienį atsiprašė, prezidentas Gitanas Nausėda į situaciją feisbuke kurį laiką nereagavo. Galiausiai G.Nausėda išplatino atsiprašymą savo vardu. Po šį vakarą vykusio spektaklio prezidento patarėja ir kultūros ministras atsiprašė V.Kuodytės asmeniškai ir įteikė jai gėlių.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Po daugelį papiktinusio įvykio prezidentūroje G.Nausėdos paskyroje buvo publikuota jo ir laureatų nuotrauka prie kurios rašyta, kad premijos laureatų darbai ir talentas – neįkainojamas Lietuvos turtas. Prezidentas rašė pagerbęs šalies menininkus.

Komentuotojai netruko pastebėti, kad G.Nausėda nemalonios temos tiesiog vengė ir vienas per kitą ėmė klausinėti apie V.Kuodytę.

„Žodis „pagerbiau“, akivaizdu, įgijo naujų reikšmių“, – prezidento paskyroje komentavo teatrologė, teatro ir operos kritikė Rima Jūraitė.

Maždaug po valandos G.Nausėda parašė atsiprašymą savo vardu.

„Labai apgailestauju, kad Nacionalinės premijos laureatė aktorė Viktorija Kuodytė dėl įvykusios apmaudžios klaidos nepateko į apdovanojimų ceremoniją. Atsiprašau šios talentingos aktorės bei jos artimųjų. Laureatei bus parodytas deramas dėmesys, žaviuosi jos kūryba ir asmeniškai išgyvenu dėl susiklosčiusios situacijos“, – rašo prezidentas.

Po šiandien Jaunimo teatre vykusio Árpádo Schillingo spektaklio „Autonomija“, kuriame vaidina V.Kuodytė, atsiprašyti ir jai gėlių įteikti atvyko kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas ir prezidento patarėja Sonata Šulcė.

A.Gelūnas: nėra pasiteisinimų

Buvęs kultūros ministras Lietuvos dailės muziejaus direktorius Arūnas Gelūnas 15min telefonu sakė niekaip nesuprantantis, kaip tokia klaida galėjo įvykti.

„Tikrai apgailėtinas dalykas, nes aktoriui ta diena yra be galo, be galo svarbi. Ypač tokiai išskirtinei aktorei kaip V.Kuodytei. Nežinau, kaip tokie sąrašai sudarinėjami, bet manau, kad reikėtų skrupulingai ir jautriai reaguoti, nes čia kūrybinės asmenybės, gyvenančios truputį kituose registruose, ir tas disciplinuotumas – popieriuko turėjimas ar ne...“, – apgailestavo A.Gelūnas

„Galėjo juk veido kontrolė suveikti. Jei turėjo asmens dokumentą – tai absoliučiai netoleruotina – negi sunku sutikrinti? Laureatų sąrašas itin trumpas, itin prestižinis, o proga – išskirtinė, jeigu aktorė ateina su dokumentu ir to nepakanka – tai personalo darbo brokas, nėra pasiteisinimų“, – kalbėjo jis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arūnas Gelūnas 15min studijoje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arūnas Gelūnas 15min studijoje

Jis tikino, kad menininkai tokių biurokratinių sunkumų nesupranta ir labai sunkiai išgyvena.

Pats A.Gelūnas sako taip pat nebuvo pakviestas į ceremoniją. Pirmą kartą po penkerių metų, todėl jam klausimų kelia ir visas svečių sąrašas.

Feisbuke – nuoskauda ir pyktis

Menininkų bendruomenė į incidentą reagavo skaudžiai.

„Na, ką tokie jau mes žmonės... Sveikinu dar kartą. Priimk tai kaip absurdo pjesės repeticiją...“, – pasidalinęs 15min paskelbta naujiena savo feisbuko paskyroje rašė aktorius Arūnas Sakalauskas.

„Sunku rinkti žodžius apsakyti tokiai svetimai gėdai“, – socialiniame tinkle rašė aktorė Aistė Diržiūtė.

„Nuostabu. Lygis“, – komentavo kultūros analitikas Vaidas Jauniškis.

„Mus pražudys uolūs kvailiai“, – rašė Klaipėdos dramos teatro meno vadovas, poetas, dramaturgas, eseistas Gintaras Grajauskas.

„Ceremonijos metu V.Kuodytė paminėta nebuvo. (Citata iš 15min.lt) Viktorija Kuodyte, ačiū, kad sukūrei (tikrai žinau ir tikiu, kad nesavanaudišku tikslu) precedentą, ko iš tiesų verti oficioziniai valstybės institucijų privalomieji “nusilenkimai„ Lietuvos kultūrai. Tačiau negaliu patikėti, kad Prezidentas yra toks intelektualiai pažeidžiamas, kad net nesugebėjo oficialios ceremonijos metu konstatuoti, kas nutiko Jo Ekscelencijos institucijoje. Pvz., klaida? Apsauginių žioplumas? menkas jų kultūrinis išprusimas? Bukumas? Biurokratinis idiotizmas? Alio, Prezidente, ar tai tik daugumos, ar ir mano valstybė?“, – piktinosi režisierius Juozas Javaitis.

Visuomenininkai, žurnalistai, politikai – visi skubėjo dalintis savo pykčiu ir kaltino biurokratus už neapsižiūrėjimą.

Žurnalistas Andrius Tapinas pabrėžė, kad „kiekvieną kartą, kai jau galvoji, kad mūsų valdžios institucijos durniau pasielgti negali, jos susiveržia diržus, išsitiesia ir įrodo, kad gali.“

„Atsiprašinėti dabar galima iki begalybės, bet neįleisti Nacionalinę premiją atsiimti turinčią laureatę į Nacionalinės premijos atsiėmimo ceremoniją yra mega stipru“, – reagavo A.Tapinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius