-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 04 /11:43

R.M.Stasiūnaitienė: rusų kariai neperėmė Zaporižios atominės elektrinės valdymo

Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį po Rusijos kariuomenės apšaudymo Zaporižios atominėje elektrinėje Ukrainoje kilo gaisras. Gaisras užgesintas, tačiau teritoriją užėmė rusų pajėgos. Radiacinės saugos centro laikinoji direktorė Ramunė Marija Stasiūnaitienė sako, jog saugai svarbias sistemas elektrinėje ir toliau valdo ukrainiečiai.
Ramunė Marija Stasiūnaitienė
Ramunė Marija Stasiūnaitienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Rusai yra apsupę atominę elektrinę, bet personalas, kuris valdo saugai svarias sistemas, dirba tas pats. Tai yra ukrainiečių patyrę specialistai“, – per spaudos konferenciją Vyriausybėje penktadienį teigė R.M.Stasiūnaitienė.

Po sprogimo radioaktyvios medžiagos į orą, pasak jos, nepasklido.

„Pagal turimą informaciją, radioaktyviųjų medžiagų pasklidimo ore nėra“, – tvirtino centro vadovė.

Ukrainiečiai, jos teigimu, liko dirbti ir Černobylio atominėje elektrinėje, kurios teritoriją taip pat užėmė rusų pajėgos.

Rusijos puolimas Ukrainoje tęsiasi devintą dieną. Nuo pat puolimo pradžios, pasak R.M.Stasiūnaitienės, Lietuvoje nebuvo fiksuotas padidėjęs radioaktyvių medžiagų lygis.

Nuo pat įvykių Ukrainoje pradžios nė karto nebuvo fiksuotas padidėjęs radiacinis fonas Lietuvoje.

„Nuo pat įvykių Ukrainoje pradžios nė karto nebuvo fiksuotas padidėjęs radiacinis fonas Lietuvoje. Po pasirodžiusios informacijos dėl įvykių Zaporižios atominėje elektrinėje taip pat radiacinis fonas Lietuvoje nefiksuojamas.

Noriu atkreipti dėmesį, kad vėjas pučia ne į Lietuvos pusę. Todėl tikrai gyventojams nereikėtų gerti kalio jodido tablečių“, – pabrėžė ji.

Jei koks nors pavojus kils, gyventojai, anot centro vadovės, bus įspėti iš anksto.

Jei sprogimas Zaporižios atominėje elektrinėje visgi įvyktų, svarbiausia, pasak R.M.Stasiūnaitienės, kokia tuo metų būtų vėjo kryptis.

Nuo to esą priklausytų ir pasekmės Lietuvos gyventojams.

R.M.Stasiūnaitienė pabrėžė, kad didesnių pasekmių atneštų Baltarusijos Astravo atominės elektrinės sprogimas.

„Scanpix Baltics“ nuotr./Astravo atominė elektrinė
„Scanpix Baltics“ nuotr./Astravo atominė elektrinė

„Svarbiausia – vėjo kryptis, hidrometeorologinės sąlygos. Artimiausiomis dienomis vėjas bus nukreiptas ne į Lietuvos pusę.

Tačiau turime turėti galvoje ir tai, kad [Zaporižios] atominė elektrinė yra nutolusi 1000 km nuo Lietuvos, todėl radioaktyvusis debesis jei ir pasklistų, jis Lietuvą pasiektų tikrai ne anksčiau kaip po 10 valandų. Bet kuriuo atveju gyventojai turi būti ramūs“, – pabrėžė centro vadovė.

„Jei Lietuvoje būtų jaučiamos pasekmės, jos būtų ne tokios, kokias mes pajustumėm įvykus avarijai Baltarusijos atominėje elektrinėje“, – pridūrė ji.

Tiesiogiai iš Vyriausybės:

VIDEO: 2022-03-04 LRV spaudos konferencija

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Kanapickas pažymėjo, jog visą informaciją apie ekstremalias situacijas Lietuvoje galima rasti svetainėje lt72.lt.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Kanapickas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Kanapickas

„Pagrindinė žinutė gyventojams, jeigu gauna informaciją apie įvykusią netoliese esančią avariją branduoliniam objekte, jeigu žmogus nėra viduje, eina į vidų, įsijungia nacionalinio transliuotojo kanalą – televiziją ar radiją – ir laukia nurodymų“, – kalbėjo M.Kanapickas.

Dar šįmet, pasak jo, Lietuvoje planuojama surengti pratybas, susijusias su galimais incidentais Astravo atominėje elektrinėje.

Zaporižios atominė elektrinė – didžiausia Europoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Zaporožės atominė elektrinė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Zaporožės atominė elektrinė

Po gaisro joje Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį apkaltino Maskvą griebusis „branduolinio teroro“ ir mėginant „pakartoti“ Černobylio katastrofą.

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas penktadienį apkaltino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną keliant pavojų visai Europai bei žadėjo siekti, kad artimiausiomis valandomis būtų sušauktas skubus Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius