Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 21

Seimas nepaskyrė KT teisėjų ir LAT pirmininkės: „apsitaškė purvu“ ir nevertino kandidatų profesinių savybių

Seimas antradienį atmetė kandidatus į Konstitucinio Teismo (KT) teisėjus ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkus, todėl tiek Viktoras Pranckietis, tiek Gitanas Nausėda savo teiktus kandidatus turės pristatyti iš naujo. Parlamento sprendimą V.Pranckietis teigia vertinantis blogai – esą Seimas ir vėl aptaškytas purvu. Prezidento atstovo žiniasklaidai Antano Bubnelio teigimu, parlamentas kandidatų nepaskyrė neįvertinęs jų profesinių savybių – esą vadovautasi kitais motyvais.
Gitanas Nausėda ir Viktoras Pranckietis
Gitanas Nausėda ir Viktoras Pranckietis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Pasiūlyti kandidatai yra stiprūs savo srities profesionalai, turintys ilgametę darbo teismų sistemoje bei akademinio darbo patirtį. Balsavimo Seime rezultatai rodo, kad sprendimai buvo priimami ne vertinant jų profesines savybės ar siekiant priimti geriausius sprendimus šiuo nelengvu Lietuvai laikotarpiu“, – 15min nurodė A.Bubnelis.

Antradienį Seimas atmetė visas tris kandidatūras į KT teisėjus, nesutiko Lietuvos LAT laikinosios vadovės paskirti pirmininke.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Bubnelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Bubnelis

Į KT teisėjus Seimo pirmininkas V.Pranckietis siūlė skirti buvusią šio teismo kanclerę Ingridą Danėlienę, prezidentas Gitanas Nausėda – advokatę Giedrę Lastauskienę, laikinoji LAT vadovė Sigita Rudėnaitė – to paties teismo teisėją Algį Norkūną.

Parlamentarai balsavo ir dėl prezidento siūlymo LAT pirmininke skirti šiuo metu laikinai teismui vadovaujančią Civilinių bylų skyriaus pirmininkę S.Rudėnaitę.

Ji Seimo sprendimu antradienį ne tik kad nebuvo paskirta LAT pirmininke, bet ir neteko teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkės pareigų.

Prezidento atstovas: įstatymai pažeisti

Šiuo atveju, pasak prezidento patarėjo, Seimas šiurkščiai pažeidė įstatymus.

„Prezidento teikime dėl S.Rudėnaitės jos atleidimas buvo siejamas su paskyrimu į naujas pareigas. Tačiau Seimas nusprendė balsuoti atskirai, tokiu būdu grubiai pažeidžiant įstatymuose nustatytą teisėjų skyrimo ir atleidimo į vadovaujančias pareigas tvarką“, – nurodė A.Bubnelis.

Kada prezidentas į pareigas pasiūlys naujas kandidatūras, galbūt siūlys ir tuos pačius asmenis, patarėjas neatsakė.

Seimo pirmininkas V.Pranckietis, anot jo patarėjos Karolinos Frolovienės, kandidatą į KT teisėjus pateiks, pasiūlymo datą planuojama koordinuoti su kitomis teikiančiosiomis institucijomis.

Vėl bandant trenkti kumščiu į stalą, pataikyta į purvą – aptaškytas Seimas, Seimo narių reputacija, žmogus paliktas nežinomybėje.

„O bendrai situaciją vertinu labai blogai. Vėl bandant trenkti kumščiu į stalą, pataikyta į purvą – aptaškytas Seimas, Seimo narių reputacija, žmogus paliktas nežinomybėje. Pastaruoju metu reikalingas darnus pavyzdinis darbas ir nuoseklūs parlamento sprendimai, o ne destrukcija ir bereikalingos pjautynės“, – atsakyme, kurį 15min perdavė K.Frolovienė, savo nuomonę išdėstė Seimo pirmininkas.

Dėl teisėjų kandidatūrų balsuota slaptai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius