Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 10 28 /15:38

Socialdemokratai užkirto kelią Seimo komisijai gilintis į Druskininkų apartamentų istoriją

Seimo Antikorupcijos komisija trečiadienį norėjo pasigilinti į galimas korupcijos apraiškas valdant Druskininkų savivaldybei priklausantį turtą. Tačiau to padaryti nepavyko. Socialdemokratai pareikalavo balsuoti dėl darbotvarkės ir klausimas buvo išbrauktas.
Ričardas Malinauskas
Ričardas Malinauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Už tai, kad komisija gilintųsi į Druskininkų istoriją, balsavo tik liberalas, komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius ir konservatoriai Arvydas Anušauskas, Agnė Bilotaitė ir Jurgis Razma.

Tuo tarpu keturi socialdemokratai – Eduardas Šablinskas, Arūnas Dudėnas, Edmundas Jonyla ir Antanas Nesteckis – bei „darbietis“ Jonas Kondrotas balsavo prieš klausimo svarstymą.

Lenkų rinkimų akcijos atstovė Vanda Kravčionok, „tvarkietis“ Kęstas Komskis ir mišrios Seimo narių grupės atstovas Audrius Nakas susilaikė.

Seimo Antikorupcijos komisija, vykdydama parlamentinę kontrolę, planavo nagrinėti galimas korupcijos apraiškas valdant Druskininkų savivaldybei priklausantį turtą.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Antikorupcijos komisijos posėdis
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Antikorupcijos komisijos posėdis

Į posėdį buvo pakviesti Vyriausybės atstovas Alytaus apskrityje, Valstybės kontrolės ir Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos atstovai bei Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras.

Tačiau pareigūnai atvykę į Seimą tik sugaišo laiką. Socialdemokratai pasipiktino neva komisija imdamasi šio klausimo kištųsi į teisėsaugos darbą ir pareikalavo balsuoti. Valdančiųjų balsais nutarta, kad klausimas nebus svarstomas.

Konservatorius A.Anušauskas neslėpė nusivylimo tokiu valdančiųjų elgesiu. Jis teiravosi, kodėl jie išvis dalyvauja Antikorupcijos komisijos veikloje, jei nė neketina tirti galimų savo partijos narių prasižengimų.

„Aš suprantu, subtili situacija jūsų. Galbūt ne visada maloni, tačiau jūs esate Antikorupcijos komisijos nariai ir nereikia dangstytis įvairiomis formuluotėmis, kad esate pastatyti prieš ikiteisminio tyrimo objektą“, – kalbėjo jis. 

Tuomet socialdemokratai ėmė gintis, kad jie pareigūnų klausytis gal ir neatsisakytų, bet tik ne girdint žiniasklaidai.

 

Prokuroras: tyrimui niekas nepakenktų

Socialdemokratų teiginius neva domėdamiesi Druskininkų istorija politikai pakenktų ikiteisminiam tyrimui paneigė Kauno apygardos vyriausiasis  prokuroras Darius Valkavičius.

„Šiame etape nėra jokio poveikio ikiteisminiam tyrimui“, – pabrėžė D.Valkavičius.

Iki šiol, pasak prokuroro, įtarimai byloje dėl piktnaudžiavimo tarnyba pareikšti vienam asmeniui. „Prokurorai ir STT tyrėjai šioje byloje dirba intensyviai, atliekamos apklausos, kiti veiksmai“, – sakė jis.

VTEK iki šiol netyrė

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininkas Romas Valentukevičius trečiadienį pripažino, kad iki šiol komisija nebuvo pradėjusi tyrimo dėl galimo keliasdešimties tarnautojų ir politikų interesų supainiojimo nemokamai apsistojant Druskininkų apartamentuose.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Romas Valentukevičius
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Romas Valentukevičius

Dabar komisija to ir nebegalėtų padaryti, nes tyrimą dėl tos pačios istorijos pradėjo Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Dėl tyrimo komisija du kartus diskutavo ir nepradeda. (...) buvo analizuoti visi 33 asmenys, – sakė R.Valentukevičius.

„Dėl tyrimo komisija du kartus diskutavo ir nepradeda. (...) buvo analizuoti visi 33 asmenys“, – sakė jis.

Tiesa, R.Valentukevičius pripažino matantis šioje istorijoje galimų pažeidimų ir neatmeta, kad VTEK tyrimus pradės po STT išvadų.

„Mes analizuojame situaciją, bet tyrimo nepradėjome, kadangi vyksta ikiteisminis tyrimas, o įstatymas vienareikšmiškai pasako: jei vyksta ikiteisminis tyrimas, etikos komisija savo tyrimą sustabdo“, – kalbėjo R.Valentukevičius.

Pasak jo, jei iš tikrųjų valstybės pareigūnai ar tarnautojo nemokamai gyveno slaptuose Druskininkų apartamentuose, tai – pažeidimas.

„Jei iš tikrųjų taip, bet aš nežinau, ar yra taip, tai yra blogai“, – kalbėjo R.Valentukevičius.

Komisija rankų nenuleidžia

Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius tikino, kad po kurio laiko bandys iš naujo pasiūlyti komisijos nariams panardyti po galimos korupcijos skandalą Druskininkuose.

Pasak jo, blogiausia šioje istorijoje yra net ne tai, kad kažkas panakvojo apartamentuose nemokamai, o tai, kad po tokių nakvynių susiklostė tokia situacija, kad Druskininkų savivaldybėje galėjo neveikti nei Antikorupcijos komisija, nei Etikos komisija, nei Kontrolės komitetas.

„Blogiausia, kad po tais pasipliuškenimais slepiame esminius dalykus: per vieną naktį be jokių pagrindimo dokumentų pakeistą Vyriausybės nutarimą, nekuriamus jokius kontrolės mechanizmus, vienvaldystę ir kitus nepriimtinus dalykus“, – sakė V.Gailius.

Tuo metu, kai kiti valstybės tarnautojai galimai gyveno Druskininkų slaptuose apartamentuose už dyką, V.Gailius ėjo Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos vadovo pareigas. Tačiau jo, skirtingai nei apie nemokamas nakvynes prisipažinusio buvusio STT vadovo Žimanto Pacevičiaus, į Druskininkus niekas nekvietė.

„Aš nelinkėjęs būčiau kam nors tapti savižudžiu ir kviesti mane ar bandyti dovanoti man tokias dovanas. Tikrai manęs nebandė suvilioti tokiom dovanom“, – sakė V.Gailius.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus