2018 02 21 /17:19

Santaros klinikų vadovas K.Strupas – už grotų: už laimėtus pirkimus verslininkai turėdavo skirti paramą

Trečiadienį Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pranešė apie galimą stambaus masto korupciją, kyšininkavimą ir papirkimą Santaros klinikose. Pareigūnai aiškinasi įtarimus, kad už pergalę viešuosiuose pirkimuose buvo reikalaujama kyšių, šie būdavo mokami paramos klinikoms forma. Bendra dėmesio centre atsidūrusių pirkimų vertė vien pernai siekia 2 mln. eurų. STT pareigūnai sulaikė klinikų generalinį direktorių profesorių Kęstutį Strupą bei klinikų Informatikos ir plėtros centro direktorių Romualdą Kizlaitį. Klinikų atstovai teigia neįsivaizduojantys, kaip išvis Santarose įmanomos korupcinės veiklos schemos.
VUL SK generalinis direktorius prof. akad. Kęstutis Strupas
VUL SK generalinis direktorius prof. akad. Kęstutis Strupas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje dalyvavo Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Nėrijus Puškorius ir Specialiųjų tyrimų tarnybos Vilniaus valdybos Ikiteisminio skyriaus viršininkas Ramūnas Lukošius.

VIDEO: STT pranešė apie galimą stambaus masto korupciją, kyšininkavimą ir papirkimą Santaros klinikose

„2017 m. Santaros klinikose buvo atliekami viešieji pirkimai ir būtent čia, kaip įtariame, buvo reikalaujami kyšiai. Pirkimų suma viršija 2 mln. eurų. Kyšio reikalavimas buvo maskuotas, prisidengiant, kad tai parama klinikoms“, – sakė R.Lukošius.

STT patvirtino sulaikę K.Strupą ir R.Kizlaitį, tarp sulaikytųjų yra ir kitų privačių asmenų, kurie liko neįvardinti.

Minimi viešieji pirkimai apima ir informacinių technologijų sritį, bet tuo neapsiriboja. Kyšių suma siekdavo tam tikrą procentą nuo pirkimų vertės. Pareigūnai neatskleidė, kokio dydžio procentų buvo reikalaujama.

Klinikų atstovai įtariami reikalavę, kad pirkimus laimėjusios bendrovės suteiktų priverstinę finansinę paramą.

Anot R.Lukošiaus, šioje schemoje dalyvavo ir Santaros klinikų, ir stambaus bei mažesnio kapitalo juridiniai asmenys, veikę per savo darbuotojus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Lukošius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Lukošius

„Pastariesiems pažadama, kad už teisėtą ar neteisėtą veikimą jie turės privilegijų viešuosiuose pirkimuose, laimės ir už tai atsilyginama parama.

Trečiadienį STT darbuotojai atliko ne vieną dešimtį kratų, buvo atliktos kratos Santaros klinikose, tam tikrų valstybės tarnautojų darbo vietose, automobiliuose, darbo vietose“, – sakė R.Lukošius ir paminėjo, kad kratų jau atlikta daugiau nei 10, o ikiteisminio tyrimo veiksmai toliau tęsiami.

Jis patvirtino, kad parama buvo naudojama ir asmeniniais, ne tik klinikų, tikslais, tačiau nedetalizavo, kokiu būdu ji buvo pasisavinama.

Santaros klinikų atstovė Gitana Letukienė atsiųstame komentare aiškina, kad klinikose vadovaujamasi labai aiškiomis ir griežtomis Viešųjų pirkimų taisyklėmis, o 2016 m. birželį Sveikatos apsaugos ministro įsakymu jiems suteiktas skaidrios sveikatos priežiūros įstaigos vardas.

„Mes net negalime įsivaizduoti, kad Santaros klinikose būtų įmanomos korupcinės veiklos schemos. Todėl kviečiame laukti operatyvios ir objektyvios tyrimo pabaigos ir palankių išvadų“, – rašoma atsakyme.

K.Strupas įtariamas piktnaudžiavimu

STT patvirtino sulaikę K.Strupą ir R.Kizlaitį, tarp sulaikytųjų yra ir kitų privačių asmenų, kurie liko neįvardinti, siekiant nepakenkti ikiteisminiam tyrimui. Ar bus kreipiamasi dėl jų suėmimo, kol kas nėra aišku.

„Kadangi sulaikymai ir visa operacija, kratos buvo pradėtos atlikinėti tik šiandien, dėl procesinių prievartos priemonių, spręsime artimiausiu metu, per 48 valandas, bus galvojama tiek apie pačias griežčiausias, tiek apie švelnesnes kardomąsias priemones“, – minėjo R.Lukošius.

K.Strupui pateikti įtarimai dėl piktnaudžiavimo, už šį nusikaltimą numatyta bauda arba laisvės atėmimas iki 7 metų. R.Kizlaitis įtariamas kyšininkavimu, kai kyšis didesnis nei 250 MGL. Už tai gresia laisvės atėmimas nuo 2 iki 8 metų.

Santaros klinikų nuotr./Santaros klinikų Informatikos ir plėtros centro direktorius Romualdas Kizlaitis
Santaros klinikų nuotr./Santaros klinikų Informatikos ir plėtros centro direktorius Romualdas Kizlaitis

Pastaruoju metu R.Kizlaitis buvo ir SAM Informacinių technologijų plėtros programos koordinacinės tarybos narys.

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovų teigimu, kol kas jokių sprendimų dėl galimo K.Strupo nušalinimo nuo pareigų nepriimta – esą nebus skubama, pirmiausia norima susipažinti su teisėsaugos informacija.

Vienas garsiausių šalies medikų

Korupcijos skandale minimas biomedicinos mokslų daktaras, akademikas, profesorius K.Strupas yra vienas garsiausių šalies medikų, žinomas pilvo chirurgas, atlikęs daugybę unikalių ir itin sudėtingų operacijų.

K.Strupas taip pat yra Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto tarybos narys, skaito medicinos studentams paskaitas apie pilvo chirurgiją, transplantologiją, endokrininę chirurgiją, vadovauja studentų moksliniams darbams. K.Strupas yra ir Lietuvos mokslų tarybos ekspertas. Jis Santaros klinikoms vadovauja nuo 2013 m.

K.Strupas yra pelnęs daug apdovanojimų. Be kitų, 2012 m. jis paskelbtas „Profesijos riteriu“ už nuopelnus tobulinant pilvo organų chirurgiją, pasiekimus ir inovacijas onkologinėje chirurgijoje, kepenų, kasos ir inkstų transplantacijas, ilgametį ir atsidavusį darbą. 2007 m. jis Lietuvos prezidento apdovanotas Karininko kryžiaus ordinu „Už nuopelnus Lietuvai“.

Ministras A.Veryga sužinojo ryte

Sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė 15min perdavė ministro poziciją šiuo klausimu: „Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga šiandien ryte buvo informuotas apie šio tyrimo faktą. Galime užtikrinti, kad Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), kaip ir iki šiol, taip ir šiuo konkrečiu atveju, yra pasirengusi bendradarbiauti su STT ir kitomis teisėsaugos institucijomis, teikdama joms reikalingą informaciją, kuri padėtų sklandžiai atlikti pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl galimos stambaus masto korupcijos, kyšininkavimo ir papirkimo Santaros klinikose.

Susidariusi situacija Santaros klinikų atžvilgiu bus vertinama principingai.

SAM yra suinteresuota, kad korupcija sveikatos sektoriuje mažėtų, nepaisant jos masto, kuri, deja, šiandien yra vis dar didelė.“

Santaros klinikų atstovai trečiadienį pareiškė negalintys patikėti korupcija šioje įstaigoje.

„Mes net negalime įsivaizduoti, kad Santaros klinikose būtų įmanomos korupcinės veiklos schemos. Todėl kviečiame laukti operatyvios ir objektyvios tyrimo pabaigos bei palankių išvadų“, – rašoma ligoninės atstovės spaudai Gitanos Letukienės BNS perduotoje pozicijoje.

Anot jos, Santaros klinikos vadovaujasi labai aiškiomis griežtomis Viešųjų pirkimų taisyklėmis. Be to, 2016 metais sveikatos apsaugos ministro įsakymu ligoninei suteiktas skaidrios sveikatos priežiūros įstaigos vardas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius