Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 16

Supynę du melus sukūrė „tiesą“, esą koronavirusas – išgalvotas

Nors sakoma, kad sudėjus du „minusus“ gaunamas „pliusas“, analogišką formulę pritaikius realybėje to paties rezultato negausime. Pavyzdžiui, iš dviejų paneigtų melų sukonstravus sąmokslo teoriją apie COVID-19 tiesa ši netaps.
COVID-19 punktas Radviliškyje
COVID-19 punktas Radviliškyje / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

„COVID-19 projektas suplanuotas iki 2025 metų!“, – skelbia tinklalapis lebionka.blogpost.com. Nors tai nėra tiesa, o pateikiami įrodymai suklastoti ir iškraipyti, publikacija feisbuke pasidalinta per 300 kartų.

15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė
15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė

Teksto autorius skelbia aptikęs įrodymų neva koronaviruso pandemija – suplanuota, o jos kūrėjai tenori pasipelnyti. Tačiau šis išgalvotas motyvas COVID-19 pandemiją persekioja nuo pat ligos protrūkio pradžios, o realių įrodymų nėra ir šį kartą.

Lebionka.blogpost.com sąmokslo teoriją grindžia Pasaulio banko dokumentais, kuriuose juodu ant balto parašyta, kad pandemija tęsis dar penkerius metus, bei patento kopija, rodančia, kad COVID-19 testai Nyderlanduose sukurti dar 2015 m.

Tačiau abu teiginius išnarplioję Tarptautinio faktų tikrinimo tinklo (IFCN) žurnalistai įrodė, kad tai nėra tiesa.

Pasaulio banko dokumentas

Publikacijoje pateikiamas Pasaulio banko tinklalapyje patalpintas dokumentas, kurio pirmajame puslapyje aprašomas organizacijos finansuojamas projektas, skirtas gerinti strateginį pasiruošimą ir atsaką COVID-19 pandemijai.

15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?
15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?

Projekto pradžios data įrašyta 2020 m. kovo 31 d., o pabaigos data – 2025 m. kovo 31 d. Publikacijos autoriai konstatuoja: „Pasaulio Bankas pademonstravo, kad COVID-19 yra pasaulio banksterių projektas. Jis bus tęsiamas iki 2025 metų kovo!“.

Kaip pastebi vocukraine.org faktų tikrintojai, Ukrainos socialiniuose tinkluose pranešimą pastebėję šių metų rugpjūtį, Pasaulio bankas nei pradeda, nei baigia pandemiją ar karantiną. Pandemijų trukmę diktuoja epidemiologinė situacija, o sprendimus dėl karantino priima nacionalinės valdžios.

Pasaulio banko dokumente numatyta, kad projektas, kurio metu padedama valstybių sveikatos apsaugos sistemoms ir ekonomikai, tęsis penkerius metus. Teigti, kad dokumente pateikiama data rodo, kiek „tęsis pandemija“ būtų tas pats, kaip analogišką išvadą daryti iš ant COVID-19 testo pateikiamos galiojimo datos.

Patentas COVID-19 testui

Lebionka.blogpost.com publikacijos pabaigoje pateikiama nuotrauka, neva įrodanti, kad „2015 m. Richardas Rothschildas su Olandijos vyriausybine organizacija užpatentavo „COVID-19 testavimo sistemą ir metodą““.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./COVID-19 patikros punktas Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./COVID-19 patikros punktas Vilniuje

Apie šią melagystę rašė Ispanijos faktų tikrintojai newtral.es, kurių teigimu COVID-19 testo patento 2015 m. nebuvo. Žurnalistai susisiekė su Europos patentų biuru, kad išsiaiškintų, kodėl greta patento COVID-19 testams pateikiama 2015 m. data.

Patentų biuro atstovai paaiškino, kad aptariamas patentas apibūdina „naudotojo biometrinės informacijos perdavimo ir gavimo būdus“, ne koronavirusui skirtus testus. Kadangi patentas išduotas Jungtinėse Valstijose, jį tobulinant reikalinga patentą atnaujinti, tačiau pirminio patento išdavimo data lieka nepakitusi.

Pastebima, kad patento originale terminas „COVID-19“ nėra minimas, o pirmą kartą terminas atsirado jau tik atnaujinus patentą 2020 m. gegužę.

Todėl 15min vertinimu, lebionka.blogpost.com publikacija yra klaidinanti. Vienintelis įrodymas „Pasaulio banko suplanuotai pandemijai“ yra projekto pabaigos data.

Tuo metu teiginiai esą COVID-19 testavimui skirtos technologijos patentas buvo sukurtas 2015 m. – neteisingas. Patentas išties sukurtas, tačiau ne COVID-19 tyrimams atlikti, o su bet kokia bakterine ar virusine liga susijusiems tyrimams. SARS-CoV-2 sukeliamos ligos pavadinimas pridėtas tik šių metų gegužę, jau siaučiant pandemijai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius