Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 04

Tiesa ar melas? S.Skvernelis: keliuko istorijoje padarytas galutinis teisinis vertinimas

Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) nutraukus tyrimą premjero Sauliaus Skvernelio atžvilgiu, Vyriausybės vadovas pasidžiaugė sprendimu ir pareiškė, kad teisinis įvertinimas jau padarytas. Ar tyrimo nutraukimą galima laikyti teisiniu įvertinimu?
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

VTEK ketvirtadienį vienbalsiai nusprendė nutraukti tyrimą dėl S.Skvernelio, negavus duomenų, kad jis galėjo žinoti, jog dalis lėšų, už kurių perskirstymą balsavo, bus panaudotos jo gyvenamai gatvei asfaltuoti.

VTEK pabrėžė, kad, paaiškėjus naujoms aplinkybėms, nutrauktas tyrimas gali būti atnaujintas.

O pats S.Skvernelis ketvirtadienį pasidžiaugė, kad šioje jam nemalonioje istorijoje yra padėtas taškas.

„Aš tikrai džiaugiuosi, kad šitoj istorijoj padarytas yra galutinis teisinis vertinimas. Nuo pat pirmos dienos tuo ir neabejojau“, – po VTEK posėdžio surengtoje trumpojoje spaudos konferencijoje sakė jis.

Tačiau ar, nutraukdama tyrimą, VTEK iš tiesų padarė situacijos ir premjero veiksmų teisinį įvertinimą?

Pagal Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įstatymą, tyrimas gali būti nutrauktas dėl dviejų priežasčių:

  • kai tyrimo metu paaiškėja, kad pranešime nurodytas asmuo nėra VTEK priežiūros srities subjektas;
  • kai nepakanka duomenų, reikalingų asmens veikos teisiniam įvertinimui.

Pirmoji priežastis S.Skvernelio atvejui netinka, nes jis yra VTEK priežiūroje. Tai reiškia, kad komisija tyrimą dėl to ir nutraukė, kad nepakako duomenų teisiniam įvertinimui.

VTEK narys Virginijus Kanapinskas, 15min ketvirtadienį paklaustas, ar nepakakus duomenų komisijos vertinimo apskritai nėra, atsakė teigiamai.

„Nutraukėme tyrimą, nes nepakanka duomenų (...) Mes nutraukėme ir pasakėme, kad jeigu paaiškėtų naujų aplinkybių, mes tyrimą galime atnaujinti – turime teisę pagal įstatymą“, – pabrėžė jis.

Premjeras S.Skvernelis pagal išsilavinimą yra teisininkas. Tad kodėl jis tvirtino, kad teisinis įvertinimas yra padarytas, jei tai – netiesa?

„Premjeras pasakė tai, ką norėjo pasakyti – ir tiek, kiek norėjo pasakyti. Papildomų komentarų neteiks, galimybę vertinti ir interpretuoti paliks jums“, – ketvirtadienį S.Skvernelio poziciją 15min perdavė jo patarėjas Tomas Beržinskas.

Pagal įstatymą VTEK gali priimti 7 rūšių sprendimus, tarp jų – pripažinti, kad asmuo pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo nuostatas arba pripažinti, kad asmuo jų nepažeidė. VTEK nepasirinko nei vieno, nei kito – komisija nusprendė nutraukti tyrimą, nes jai nepakako duomenų, reikalingų asmens veikos teisiniam įvertinimui. Turint galvoje ir tai, kad komisija pasiliko teisę tyrimą atnaujinti, 15min vertina, jog S.Skvernelio teiginys, kad galutinis teisinis vertinimas šioje istorijoje jau yra atliktas, neatitinka tiesos.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius