Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 22

Ūkio ministras Dainius Kreivys nuvylė savo dėstytojus, bet pakerėjo premjerą

Skandalingai karjerą ūkio ministro poste baigęs ir dėl aukštojo mokslo diplomo ilgai aiškinęsis Viktoras Uspaskichas turi sekėjų ir naujojoje Vyriausybėje. Griūva ūkio ministro Dainiaus Kreivio legenda apie jo mokslo pergales, praneša „Lietuvos rytas“.
Dainius Kreivys
Dainius Kreivys / Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr.

Premjeras A.Kubilius, pristatydamas kandidatą į Ūkio ministerijos vadovus, viešai gyrė ne tik 38 metų D.Kreivio gebėjimus versle, bet ir mokslo laimėjimus. Konservatorių lyderis tvirtino, kad jo pasirinkimą lėmė įspūdingas magistro darbas apie finansų krizės valdymą, kurį D.Kreivys parašė studijuodamas Baltijos vadybos institute.

Ministras oficialioje biografijoje nurodo, kad šiame institute mokėsi 2006–2008 metais – lankė magistrantūros studijas vadovams. Tačiau D.Kreivys nutyli, kad aukštosios mokyklos jam taip ir nepavyko baigti, o premjero išliaupsintas magistro darbas iki šiol dulka stalčiuje.Naujasis ūkio ministras ypač pabrėždavo savo magistrinį darbą „Valiutų krizės. Lito stabilumo tyrimas“. Tačiau pretendento į ministrus kalbos apie magistro darbą, švelniai tariant, nustebino jo bendramokslius.

Mažai visuomenei žinomas verslininkas galbūt baiminosi, kad Vilniaus pedagoginiame universitete įgytas istoriko diplomas gali kelti abejonių, jog pretendentui į ūkio ministrus užteks kompetencijos. Todėl D.Kreivys nuolat kalbėdavo, kad naujajame poste jam pravers ne tik verslininko patirtis, bet ir studijos Baltijos vadybos institute, rašo „Lietuvos rytas“.

Naujasis ūkio ministras ypač pabrėždavo savo magistrinį darbą „Valiutų krizės. Lito stabilumo tyrimas“. Tačiau pretendento į ministrus kalbos apie magistro darbą, švelniai tariant, nustebino jo bendramokslius.

Tiesa, nė vienas jų nenori gadinti santykių su įtakingu veikėju tapusiu D.Kreiviu, todėl tik neoficialiai prasitarė, kad ministras neturėtų kuo didžiuotis – jis savo darbo taip ir nesugebėjo apsiginti. Be to, tai, kad D.Kreivio vadovaujamą bendrovę net ne krizės sąlygomis buvo prislėgusi skolų našta, rodo, jog verslininkui sunkiai sekėsi pritaikyti mokslo laimėjimus.

Baltijos vadybos instituto generalinis direktorius Jaunius Pusvaškis patvirtino buvusio verslininko kolegų teiginius. Iš tiesų magistro darbo D.Kreivys nesigynė, nes nebuvo tam pasirengęs.

Dabartinio ūkio ministro magistro darbo vadovas profesorius Mindaugas Dapkus buvo dar atviresnis. Jis pripažino, kad pastaruoju metu išgarsintam D.Kreivio darbui apie valiutų krizes ir lito stabilumą turėjo daug priekaištų: „Aš mačiau tą darbą, silpnokas. Priėmimo komisija vien dėl to galėjo neleisti jo gintis. Taip pat įtarta, kad magistrantas persistengė naudodamas svetimą medžiagą.“

Anksčiau didžiavęsis savo magistro darbu, praėjusią savaitę ūkio ministras staiga nutilo ir ėmė slapstytis nuo jo studijomis Baltijos vadybos institute susidomėjusių žurnalistų.Tai kad aš to darbo ir nesigyniau. Be to, juk niekur nesu pasakęs, kad šį darbą esu apsigynęs, – pareiškė ministras.

Vis dėlto užvakar rytą į Vyriausybės rūmus skubančiam D.Kreiviui nepavyko išsisukti nuo klausimo, koks premjerui A.Kubiliui didžiulį įspūdį padariusio magistro darbo likimas ir kodėl nepavyko jo apsiginti.

„Tai kad aš to darbo ir nesigyniau. Be to, juk niekur nesu pasakęs, kad šį darbą esu apsigynęs“, – „Lietuvos rytui“ pareiškė ministras.

Priešingai nei tvirtina D.Kreivio dėstytojai, ministras ir toliau įsitikinęs, kad jo kūrinys apie valiutų krizes ir lito stabilumą yra aukščiausio lygio: „Jau pusantrų metų domiuosi makroekonomika ir esu labai gerai įsigilinęs į šią sritį.

Mano darbas buvo daugiau nei magistro, jis – daktarinio lygio. Manau, kad tas darbas labai stiprus, kas jį skaitė, tvirtina tą patį.“

D.Kreivys neigė priekaištus, kad darbe per daug svetimų minčių: „Parašiau per didelį darbą ir nespėjau jo baigti taip, kad atitiktų akademinius reikalavimus. Bet egzaminus aš išlaikiau, liko tik diplomas. Kitais metais tikrai jį apsiginsiu.“

A.Kubiliaus bendražygis pareiškė, kad savo magistro darbe jau prieš metus numatė dabartinę krizę. D.Kreivys tikino, kad kompetencijos vadovauti šalies ūkiui jam visiškai pakanka: „Manau, kad esu labai stiprus ir užtikrintas šioje srityje, galiu vadovauti ir dar pavadovausiu. Mes iš tos krizės išeisime ir ūkį sukursime tokį, koks turi būti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito