-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 01 12 /15:26

S.Cichanouskajos prašymu G.Landsbergis siūlo svarstyt Baltarusijos pavadinimo keitimą, VLKK dabar tam galimybių nemato

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, gavęs Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos laišką, kreipėsi į Valstybinę lietuvių kalbos komisiją (VLKK) dėl Baltarusijos pavadinimo keitimo. Tačiau VLKK pirmininkas Audrys Antanaitis sako tokios galimybės šiuo metu nematantis dėl padėties valstybėje. Tiesa, pasikeitus Aliaksandro Lukašenkos režimui, jo nuomone, komisija svarstyti Baltarusijos pavadinimo keitimą galėtų.
Sviatlana Cichanouskaja Berlyne
Sviatlana Cichanouskaja Berlyne / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip pranešė Užsienio reikalų ministerija, antradienį ministrui atsiųstame laiške S.Cichanouskaja kviečia lietuviškąjį Baltarusijos pavadinimą keisti į artimesnę šiai šaliai formą.

Anot ministerijos, laiške nurodyta, kad toks Lietuvos sprendimas išreikštų pagarbą kaimyninės valstybės suverenumui ir „palaikytų baltarusių tautos kalbinę ir kultūrinę tapatybę“.

„Belarus – reiškia „Baltoji Rusia“, o ne Rusija. Lietuvos užsienio reikalų ministerija kreipsis į Valstybinę lietuvių kalbos komisiją su prašymu įvertinti siūlymą ir pradėti pavadinimo patikslinimo procedūrą”, – pranešime teigia ministras Gabrielius Landsbergis.

Jis BNS tvirtino su pačia S.Cichanouskaja aptaręs šį klausimą penktadienį.

Mano siekis – kad prasidėtų diskusija, – sakė G.Landsbergis.

„Mano siekis – kad prasidėtų diskusija. Ir Vilniaus universiteto istorikai, ir rektorius ponas Petrauskas yra išsakę svarbią, įsiklausytiną poziciją dėl galimo Baltarusios pavadinimo“, – antradienį Seime žurnalistams sakė užsienio reikalų ministras.

„Aš, kaip šiek tiek istorijos mokslų ragavęs, galiu turėti asmeninę nuomonę, kad ta dedamoji dalis „Rusija“ yra kur kas vėlesnė. Nei su tauta, nei su valstybe nesietinas pavadinimas, o originalusis pavadinimas yra iš Kijevo Rusios laikų, būtent Baltoji Rusia, kuri mums priimtina ir pripažintina“, – teigė jis.

„Labai raginu valstybės institucijas įsitraukti į šią diskusiją, nes ji yra labai prasminga, prisidedanti prie Baltarusios tautos savimonės formavimosi“, – pabrėžė G.Landsbergis.

Pasiūlymų dėl konkrečios pavadinimo formos ministerija tikisi iš komisijos, BNS teigė G.Landsbergio atstovė spaudai Vytautė Šmaižytė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sviatlana Cichanouskaja
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sviatlana Cichanouskaja

„Lauksime Valstybinės lietuvių kalbos komisijos nuomonės ir pasiūlymo. Kadangi tai yra valstybės pavadinimas, tai turėtų būti įvertina kalbininkų“, – sakė ji.

Šiuo metu tam galimybių nemato

VLKK pirmininkas A.Antanaitis BNS sakė, kad komisija „labai pritaria Baltarusijos tautai, kuri kovoja už laisvę“, bet atsargiai žiūri į „dalykus, kurie priklauso nuo politinių aplinkybių“, nes pavadinimo keisti oficialiai neprašo pati valstybė.

„Kiltų labai daug klausimų, pirmiausia, ir dėl to, kad Ukraina yra Raudoniji Rusia, Rusija yra Juodoji Rusia. Tad tektų atsakyti, kodėl tik vieną pavadinimą keičiame. Ir vis dėlto valstybių pavadinimai nėra politikos moneta. Gali būti, kad po to, kai šis banditas Lukašenka kris, Baltarusia paprašys mūsų pakeisti pavadinimo, lygiai taip, kaip padarė Sakartvelas“, – teigė VLKK vadovas.

A.Antanaitis sakė taip pat suprantantis, kad to prašo opozicijos lyderė ir „išrinktoji Baltarusijos prezidentė“ Sviatlana Cichanouskaja, tačiau, anot jo, tai galėtų sukurti pavojingą precedentą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Audrys Antanaitis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Audrys Antanaitis

„Gali būti daug valstybių, kurių opozicijos lyderiai ar net vadovai paprašytų keisti pavadinimus, o vis dėlto tai būtų sudėtinga. Aš suprantu, kad Sviatlana yra išrinktoji prezidentė. Bet vis dėlto gal palaukime, kol situacija nusiramins“, – tvirtino jis.

VLKK prieš pustrečių metų tuometės Užsienio reikalų ministerijos prašymu jau yra patvirtinusi alternatyvų pavadinimą Gruzijai – Sakartvelas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius