Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 05 /12:41

Vilniaus autobusų ir troleibusų vairuotojai lapkritį žada streikuoti, savivaldybė tikisi susitarti

Vilniaus autobusų ir troleibusų vairuotojai dėl negrąžintų skolų ruošiasi protesto akcijai – lapkričio pradžioje rengs įspėjamąjį streiką. Sostinės savivaldybė tvirtina tęsianti derybas su vairuotojais.
Troleibusas
Troleibusas / UAB „Vilniaus troleibusai“ nuotr.

Viešojo transporto vadovybė tik skėsčioja rankomis ir tikina nieko negalinti padaryti, nes pati neturi pinigų, penktadienį rašo „Vilniaus diena“.

Nuo 2011 metais į „Vilniaus viešąjį transportą“ sujungti „Vilniaus autobusai“ ir „Vilniaus troleibusai“ paskui save atsinešė ir solidų skolų bagažą – skola įmonės darbuotojams yra perkopusi 25 mln. litų, Valstybinei mokesčių inspekcijai – 10 mln. litų.

„Vilniaus viešojo transporto“ generalinis direktorius Gintaras Nakutis sako, kad šiuo metu Vilniaus savivaldybė įmonei skolinga 90 mln. litų.

„Kas mėnesį iš savivaldybės negauname vidutiniškai 7 mln. litų, o mūsų grynoji skola darbuotojams – 8 mln. Mes pasiūlėme ją dalimis grąžinti. 2,6 mln. litų grąžintume iki Naujųjų metų, o likusią dalį pradėtume išmokėti nuo balandžio per keturis mėnesius“, – teigė G.Nakutis.

Tai pinigai priedams, kurie darbuotojams privalo būti mokami pagal kolektyvinę sutartį.

Savivaldybė tiki derybomis

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Valdas Klimantavičius problemos neneigia, tačiau derybos su darbuotojais vyksta ir tikimasi susitarti. „Vyko bent penki taikymo komisijos posėdžiai. Įmonės profsąjungų atstovai puikiai supranta susidariusią situaciją, skolos yra susidariusios už 2009, 2010 ir 2011 metus vykdant kolektyvinę sutartį. Visi puikiai supranta, kad tos problemos susikūrė ne įmonėje, o už įmonės ribų. Pagrindinė problemos atsiradimo priežastis yra nepakankamas finansavimas, kuris atsiranda, nes valstybė įpareigoja įmonę lengvatinėmis sąlygomis vežti keleivius, bet tam neskiria finansavimo“, – teigė V.Klimantavičius.

Anot V.Klimantavičiaus, profsąjungos intensyviai rengiasi streikui, bet esą bendrovės administracija ir iki šiol užtikrino, ir užtikrins ateityje, kad atlyginimai darbuotojams būtų mokami laiku. O padėtį pakeisti galėtų pasikeitęs Vilniaus miesto finansavimas, dėl kurio sostinės savivaldybė yra Vyrausybę padavusi į teismą. Vilniaus apygardos administracinis teismas jau kreipėsi į Konstitucinį Teismą, kad pastarasis išaiškintų situaciją, ar tikrai sostinė yra diskriminuojama dėl negaunamos pakankamos gyventojų pajamų mokesčio dalies.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas