Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilniuje įvyks pirmieji gyvi Europos Parlamento debatai: susitiks 13 sąrašų lyderių

Artėjant kandidatų į Europos Parlamentą rinkimams „Žinau, ką renku“ kviečia į gyvą diskusiją su sąrašų lyderiais. Net 13-os sąrašų vedlių debatai įvyks ypatingoje Lukiškių kalėjimas 2.0 erdvėje, rašoma pranešime spaudai.
EP debatai Kaune
EP debatai Kaune / Asmeninio archyvo nuotr.

Po itin aktyvių prezidento rinkimų, nešališkas politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ kviečia „nemesti kelio dėl takelio“ ir lygiai taip pat aktyviai domėtis ir ruoštis balsuoti birželio 9 d. vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose.

Sąrašų lyderių debatai

Siekiant padėti išsirinkti, jau šį antradienį, gegužės 28 dieną, organizatoriai „Žinau, ką renku“ kartu su Atviros Lietuvos fondu kviečia visus rinkėjus atvykti gyvai į Lukiškių kalėjimą 2.0 (Lukiškių skg. 6) bei užduoti jiems aktualiausius klausimus.

Organizatorių nuotr./Vilniaus debatai
Organizatorių nuotr./Vilniaus debatai

Dalyvavimą debatuose patvirtino 13 sąrašus vedančių politikų: Dainius Žalimas (Laisvės partija); Vilija Blinkevičiūtė (Lietuvos socialdemokratų partija); Valentinas Bukauskas (Darbo partija); Aurelijus Veryga (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga); Ieva Budraitė (Lietuvos žaliųjų partija); Petras Gražulis, (Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai); Eugenijus Gentvilas (Liberalų sąjūdis); Mindaugas Puidokas (Taikos koalicija (Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partija, Žemaičių partija); Artūras Paulauskas (Partija „Laisvė ir teisingumas“); Virginijus Sinkevičius (Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“); Algimantas Rusteika (Krikščionių sąjunga); Andrius Kubilius (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai); Vytautas Radžvilas (Nacionalinis susivienijimas).

„Europos Parlamento rinkimai kol kas vyko prezidento rinkimų šešėlyje. Pasirinkimas laukia išties nelengvas, nes dėl Europos Parlamento nario bilieto varžosi net 15 sąrašų. Norime, kad žmonės galėtų pamatyti, kokį platų pasirinkimą turės birželio 9 dieną, tad šįkart neformalioje erdvėje prie bačkų kviečiame išgirsti politinių lyderių idėjas Europos ateičiai ir, aišku, kelti savo klausimus“, – sako tinklo koordinatorė Guoda Vaitiekutė.

Debatų metu bus paliesti Atviros Lietuvos fondo kartu su partneriai parengti 4 galimi scenarijai, kaip 2024 m. Europos Parlamento rinkimai bei politinių galių pasiskirstymas gali paveikti ES ateitį. Kiekvienas scenarijus nagrinėja skirtingas politines ir ekonomines situacijas bei jų pasekmes demokratijai ES ir jos įtakai pasaulyje.

Užduoti klausimą gali kiekvienas

Kaip ir per kiekvienus „Žinau, ką renku“ organizuojamus debatus, dalis laiko bus skirta nevyriausybinių organizacijų, auditorijos bei tiesioginės transliacijos žiūrovų užduotiems klausimams. Kadangi debatų laikas ribotas, organizatoriai kviečia klausimus tiek iki debatų, tiek po jų užduoti ir virtualiai.

„Žinau, ką renku“ primena, kad tapti Europos Parlamento nariais siekia net 319 kandidatų iš 15 sąrašų. Specialioje platformoje rinkėjai gali rasti informaciją apie visus kandidatus ir nesunkiai palyginti pagal tokius rodiklius kaip pajamos, turtas, mokamos užsienio kalbos ar amžius. Taip pat klausimą galima užduoti pasirinktam kandidatų skaičiui: vienam, keliems ar visiems vienu metu. Platformos naudotojai mato, kurie kandidatai į klausimus atsako aktyviausiai, o kurie – nelinkę bendrauti.

Tinklapyje jau galima rasti per pusšimtį skirtingų klausimų kandidatams į Europos Parlamentą, Į bent vieną klausimą platformoje jau yra atsakę apie pusę – 151 kandidatas iš 319. Iš bendraujančių politikų 69 kandidatai jau yra atsakę į pusę ar daugiau jiems užduotų klausimų, tad sulaukti atsakymo šansai tikrai dideli.

Namų darbai prieš rinkimus

Platformoje taip pat galima rasti daugiau nei 20 skirtingų Lietuvos miestų vykusių kandidatų į Europos Parlamentą debatų įrašus. Debatai vyko skirtingomis temomis: nuo žaliojo kurso, darbo rinkos iki gynybos ir saugumo temų.

Debatai su sąrašų lyderiais, kurie vyks gegužės 28 dieną 19 valandą „Lukiškių kalėjimas 2.0“, bus atviri visiems, o negalintys atvykti kviečiami stebėti debatus puslapio „Žinau, ką renku“ socialiniuose tinkluose ir LRT.lt mediatekoje.

Kaip ir per kiekvienus rinkimus, į debatus kviečiami visų sąrašų lyderiai, siekiant sudaryti vienodas sąlygas politikams reikšti idėjas. Dalyvavimą debatuose patvirtino 13 iš 15 sąrašų atstovai.

Daugiau informacijos apie debatus rasite čia.

Debatai organizuojami kartu su Atviros Lietuvos fondu. Debatų metu bus paliesti Atviros Lietuvos fondo kartu su partneriai parengti 4 galimi scenarijai, kaip 2024 m. Europos Parlamento rinkimai bei politinių galių pasiskirstymas gali paveikti ES ateitį. Kiekvienas scenarijus nagrinėja skirtingas politines ir ekonomines situacijas bei jų pasekmes demokratijai ES ir jos įtakai pasaulyje. Analizę parengė 9 Europos Sąjungos valstybės – dauguma jų iš Rytų ir Centrinės Europos – politikos apžvalgininkai, politologai, pilietinės visuomenės atstovai. Su scenarijais susipažinti galite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus