-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 09 23

VRM: Lietuva ir Lenkija sieks, kad ES prisidėtų prie tvoros tiesimo pasienyje

Lietuva ir Lenkija sieks, kad Europos Sąjunga (ES) finansiškai prisidėtų prie tvoros tiesimo pasienyje su Baltarusija.
Sieną su Baltarusija Ignalinos rajone saugantys pareigūnai
Siena su Baltarusija / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tai sutarė ketvirtadienį Vilniuje susitikę Lietuvos vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė bei Lenkijos vidaus reikalų ir administracijos ministerijos valstybės sekretorius Bartoszas Grodeckis.

„Abi šalys vieningai sutarė, kad tvoros statybai būtina siekti ir Europos Sąjungos finansavimo, taip pat reikalingi greitesni sprendimai dėl ES teisės aktų keitimo sienos apsaugos ir migracijos srityse“, – teigiama po susitikimo išplatintame Vidaus reikalų ministerijos (VRM) pranešime.

Iš Baltarusijos į Lietuvą ir Lenkiją smarkiai padidėjus nelegalios migracijos srautui, abi šalys nutarė pasienyje įrengti fizinį barjerą.

ES pareigūnai ne kartą teigė, kad Europos Komisija finansuoja tik tam tikras apsaugos priemones, pavyzdžiui, stebėjimo sistemos įrengimą, tačiau „fizinio barjero finansavimo kol kas ES institucijų dokumentuose nėra numatyta“.

Per susitikimą Vilniuje taip pat sutarta tęsti bendradarbiavimą bei skirtinguose ES formatuose pristatyti bendrą Lietuvos ir Lenkijos poziciją dėl žmogaus teisių ir neteisėtos migracijos.

„Europos Sąjungoje neteisėta migracija nėra priimtina, ypač kai kalbama apie chaotišką bei nelegalų sienos kirtimą iš kaimyninių valstybių, kurios nėra apimtos karo ar kitokių grėsmių ir į jas atvykstama kaip į saugią šalį. Mes sieksime pokyčių ES teisėje, nes šalims reikia turėti priemonių apginti savo nacionalinius interesus“, – sakė A.Bilotaitė.

„Lietuva yra parengusi siūlymų paketą ir kartu su Lenkija, Estija ir Latvija siekiame, kad pokyčiai atsirastų ir tam jau telkiame platesnį ES šalių aljansą. Kartu su Lenkija taip pat sieksime atkreipti tarptautinės bendruomenės dėmesį į kertinę šios situacijos priežastį– Baltarusijos režimo veiksmus ir žmogaus teisių padėtį pačioje Baltarusijoje“, – teigė ji.

Anot B.Grodeckio, Lietuva ir Lenkija ne tik savo piliečiams yra įsipareigojusi apsaugoti valstybių sienas, bet ir visai ES, nes tai ir išorinės bendrijos sienos.

„Baltarusija – tai nėra natūralus migracijos kelias – tai organizuota žmonių gabenimo schema. Mes stebime dezinformacijos ataką ir migrantai taip pat yra apgaudinėjami, kad gali lengvai pasiekti ES“, – kalbėjo jis.

A.Bilotaitė informavo, kad Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje nutiesti 32 kilometrai koncertinos, toliau vyksta darbai dėl fizinio barjero įrengimo, kurį planuojama baigtipo metų.

Penktadienį Vilniuje vyks Lietuvos ir Lenkijos tarpvyriausybinės bendradarbiavimo per sieną komisijos posėdis.

Tai reguliariai vykstantys Lietuvos ir Lenkijos atstovų susitikimai, skirti aptarti pasienio bendradarbiavimo, gyventojų apsaugos ir gelbėjimo ekstremaliųjų situacijų atvejais, teritorijų planavimo ir tarpregioninio bendradarbiavimo klausimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius