Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Albinas Mitrulevičius: Aktyvus jaunimas – daugiau demokratijos šalyje

Ilgą laiką mūsų šalyje diskutuojama, kokių priemonių reikia imtis, kad jaunimas aktyviai domėtųsi politika ir dalyvautų joje. Deja, diskusijos kol kas lieka diskusijomis, nežiūrint į tai, kad jaunimo pasyvus dalyvavimas politikoje yra opi problema.
Albinas Mitrulevičius
Albinas Mitrulevičius / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Ateityje toks jaunimo apolitiškumas gali virsti grėsme Lietuvos valstybingumui. Tačiau surasti efektyvius sprendimo būdus, kurie praktikoje pasiteisintų, sprendžiant šią problemą, nėra paprasta.

Kartu su Seimo narių grupe, užregistravau įstatymų pataisas, kurios leistų asmenims nuo 16-os metų balsuoti vietos savivaldos rinkimuose. Daugeliui gali kilti klausimas, o kodėl būtent vietos savivaldos rinkimuose?

Visų pirma, vietos valdžia yra arčiausiai žmogaus, todėl svarbu, kad mūsų jaunimas galėtų drąsiai ir aktyviai kelti problemas, siūlyti idėjas, viešai reikšti savo pozicijas aktualiais klausimais, o svarbiausia, kad būtų išgirstas. Toks teisinis reguliavimas leistų sudaryti daugiau sąlygų įtraukti jaunąją kartą į aktyvią politikos veiklą.

Be to, leidus balsuoti jaunesnio amžiaus žmonėms, būtų užtikrinta reali galimybė formuoti stipresnę visų Lietuvos gyventojų politinę savimonę ir ugdyti patriotizmą. Jei Seimas pritars įstatymų pataisoms, tai šalies politikai ir visos politinės partijos privalės rimčiau atsižvelgti į jaunimo problemas – darbo rinkos formavimą, jaunimo emigraciją, švietimą, sportą, jaunų žmonių laisvalaikio organizavimą ir t. t.

Mes nesame pirmieji, keliantys šią idėją. Europoje šis klausimas dėl teisės balsuoti vietos savivaldose rinkimuose nuo 16 metų amžiaus nėra naujas. Kampanija už balsavimo teisės suteikimą šešiolikmečiams vykdoma jau kelis dešimtmečius. Beveik visoje Europoje egzistuoja judėjimai, agituojantys už balsavimo teisės suteikimą šešiolikmečiams, tačiau priimti sprendimus delsiama.

Džiugu, kad Austrijoje ir Maltoje savivaldybių tarybų rinkimuose gali balsuoti asmenys, sulaukę 16 metų (Austrijoje ši teisė galioja visų rūšių rinkimuose). Vokietijoje teisė balsuoti sulaukus 16 metų amžiaus yra suteikta 10 iš 16 federalinių žemių. Vengrijoje bendra tvarka gali balsuoti susituokę šešiolikmečiai ir septyniolikmečiai.

Dar būtina pažymėti, kad 2015 m. gegužės 6 d. Estijos parlamentas patvirtino Konstitucijos pakeitimą, kuris suteikia asmenims nuo 16 metų amžiaus teisę balsuoti Estijos vietos savivaldos rinkimuose. Taip pat 2014 m. istoriniame referendume dėl Škotijos nepriklausomybės nuo Jungtinės Karalystės buvo leista balsuoti jaunuoliams nuo 16-os metų.

Suprantama, kad šios įstatymų pataisos dėl balsavimo teisės suteikimo 16-mečiams sulauks ir kritikos. Oponentų pagrindiniai argumentai bus tai, kad 16-mečiai dar per jauni balsuoti, kad jiems trūksta žinių apie politiką ir pan. Tačiau, mano nuomone, negalima dėti lygybės ženklo tarp žmogaus amžiaus ir jo politinės brandos.

Albinas Mitrulevičius yra socialdemokratas, Seimo narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito