Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mindaugas Sinkevičius: Nes briedžio ausys politikus puošia!

Kas gali vienyti žmones? Idėjos, simboliai, asmenybės. O kas vienija lietuvius? Politiniai lyderiai? Vargu. Priešingai – neretai jie visuomenę veikiau skaldo, nei vienija...
Mindaugas Sinkevičius
Mindaugas Sinkevičius / Rimgaudo Budrio nuotr.

Idėjos? Pavyzdžiui, Lietuvos pažangos strategija „Lietuva 2030“. Kas nors tokią dar atsimena? Net ir krepšinis, kuris bene vienas ryškiausių lietuvių vieningumo simbolių, po FIBA sprendimų supriešino jei ne sirgalius, tai bent krepšinio struktūrų lyderius. Išties mažai kas mus vienija. Viena aišku – atsiradusį vakuumą atsiranda, kas užpildo. Tik tas užpildas nebūtinai kvepia ir yra yra malonus akiai.

Visai neseniai įvyko LSDP suvažiavimas. Laikas priešrinkiminis, tad jame patvirtinti partijos kandidatai, dalyvausiantys Seimo rinkimuose, apžvelgti nuveikti darbai, politinė situacija šalyje, pristatomos politinės kampanijos gairės.

Premjeras suvažiavimo kalboje užsiminė apie rekordinę Klaipėdos jūrų uosto krovą, augusį MMA, pensijų kompensavimą ir t.t., o, pasirodo, privalėjo kalbėt apie alkoholizmą, beglobius vaikus ir pagalbą šeimoms.

Trumpai tariant, scenarijus ir eiga niekuo neišsiskirianti nuo kitų partijų sueigų, susirinkimų, kurie jau įvyko ar dar įvyks. Vakarop televizijoje, interneto portaluose vyksta suvažiavimo aptarimas, narstomas kandidatų sąrašas. Partijos lyderiams reikia pasiaiškinti, kas ta Popovienė ir kodėl partijos Birutė su garsiausiu Lietuvos medžiotoju apskritai yra sąraše. Vertinama partijos lyderio – premjero kalba. Jau nebestebina, kad vertintojams ji nuobodi, brežnevinė, nors patys vertintojai lyg ne iš Brežnevo laikų.

Premjeras suvažiavimo kalboje užsiminė apie rekordinę Klaipėdos jūrų uosto krovą, augusį MMA, pensijų kompensavimą ir t.t., o, pasirodo, privalėjo kalbėt apie alkoholizmą, beglobius vaikus ir pagalbą šeimoms. Nekalbėjo? Turbūt, neturi ko pasakyti! Žodžiu, kalbėjo ne tą, ką reikėjo, o kadangi kažko nepasakė ar nepaminėjo – tai blogai, labai blogai. Wau...

Klaidingai maniau, kad apžvalgininkai, žurnalistai, komentuodami politikų kalbas nagrinėja tai, kas buvo pasakyta, o ne tai, kas neminėta. Mūsų „lygis“ kitas ir viską galima užpildyt ne kalbėjusiojo, o savo iliustracijom ir interpretacijom.

Kalba nepatiko – tiek to. Bet neskubėkim – dar ne viskas. O, Šventas Grali, suvažiavime buvo alkoholio. Bare už pinigus. Pala pala, ir dar ne viskas, jūs tik pagalvokit, suvažiavimas vyko gegužės 1-ąją, tą pačią dieną, kaip Motinos diena. Vadinasi, socdemai nemyli mamų.

Kitaip, koks normalus žmogus mamos dieną važiuos į partinį suvažiavimą? Ir ką jūs į tai, raudonskruosčiai komunistai ir jų palikuonys – šeškučiai? Pasiaiškinkit, atsiprašykit, įrodyk, kad jūs ne tokie. Šiaip tai, galima buvo eit dar toliau – tereikėjo LSDP suvažiavime apsilankykit wc, nufotografuot kokį pasibaigusį tualetinio popieriaus rulonėlį ar jį "pribaigt" vietoje ir pakomentuoti – štai, žiūrėkit, socdemai su savo skandalais apsidirbę iki ausų, tad visą tualetinį popierių sunaudojo, anei lapelio nepaliko. Nemokama idėja ateičiai. Like'ai ir share'ai garantuoti.

Kita vertus, ko čia stebėtis, šį tekstą juk socdemas rašo, bando plaut partinį mundurą. Matyt, gavo zadaniją iš centro. Juk minčių seka po pirmųjų pastraipų būtent tokia, ar ne? Taip, taip, aš subjektyvus, dievaži, bet kasdien pasižvalgius po naujienų portalus, bent man atrodo, kad prestižo reikalu tapo pašiepti Premjerą, Vyriausybę, socdemus kaip visiškus nevykėlius.

Na gerai, palikim socdemus, imkim, kad ir aplinkos ministrą Trečioką. Įsijungiam vieną iš portalų ir visose publikacijose, susijusiose su šiuo politiku, matau ministro nuotrauką su ausimis. Na, iš tikrųjų tai ten ne Trečioko, o, matyt, briedžio ar elnio ausys. Ministras tiesiog buvo pagautas ir nufotografuotas stovintis gyvūno fone ir atrodo taip, lyg tos ausys būtų pačio Trečioko. Trečiokas su briedžio ausimis pagrindinio interneto žinių portalo publikacijose normalu? Rimtai? Tai gal tuo neapsiribokim, gal dar reiktų pridėt kokių pagražinimų – gal Lenino barzdelę?

Trečiokas su briedžio ausimis pagrindinio interneto žinių portalo publikacijose normalu? Rimtai?

Jau matau, kaip dalis jūsų dabar palaimingi čepsi ir trina rankas galvodami "štai, virkauja socdemai, kad visi juos puola, vargšai patys apsigint negali, komunikacija šlubuoja". Bet aš ne apie kritiką, aš apie kultūrą. Kultūrą, kuri tampa politinio ir visuomeninio gyvenimo kasdienybe.

Elementarų tyčiojimąsį. Juk taip smagu ką nors apdergt, o jei dar premjerą ar kokį trečioką. Liko dar bent penki mėnesėliai, žiū, gal kam nervai neišlaikys ir nuo žodžių bus pereita prie snukiadaužio. O kai dar į viešumą pasklis naujausios pavasario – rudens rinkimų pažadų kolekcijos... Tik spėk žmogus komentuot.

Beje, visame šiame procese mane labiausiai žavi stebėtina žmonių metamorfozė. Tie patys, kurie laužo galvas, kaip gi čia originaliau išreikšti nuoširdų susirūpinimą socdemais, kovoja, kuo nuoširdžiausiai kovoja prieš patyčias, už saugią Lietuvą, už laisvę reikštis ir nebijoti. Viena ranka glostai, kita grūmoji, ir dar tuo pačiu metu. Fantastika.

Tai ką – už laisvę reikštis, už drąsą dergtis!

Mindaugas Sinkevičius yra soacialdemokratas, LSDP valdybos narys, LSDP pirmininko pavaduotojas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus