Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Andriaus Ūso baudžiamojoje byloje sustiprinto saugumo sąlygomis Laimutės Stankūnaitės apklausos laukta veltui: susirgo teisėjas

Vadinamąją pedofilijos bylą nagrinėjančiame teisme sostinėje pirmadienio popietę buvo rengiamasi viešai apklausti svarbiąją liudytoją Laimutę Stankūnaitę. Į viešą posėdį šio saugomo asmens vežti nenorėję pareigūnai to nebevengia, tačiau teisme įvedė savo tvarką. Vis dėlto vos prasidėjus posėdžiui paaiškėjo, kad L.Stankūnaitės apklausa vėl žlunga: netikėtai susirgo teisėjų kolegijos pirmininkas.
Laimutės Stankūnaitės apklausa vėl neįvyko
Posėdžio pradžioje į salę užėjo tik du teisėjai. Jie informavo, kad kolegijos pirmininkas susirgo, ir posėdis neįvyks. / Luko Balandžio nuotr.

Pirmadienį nuo 13 val. Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas planuoja viešame posėdyje toliau nagrinėti bylą, kurioje kaltinimai dėl mažametės tvirkinimo yra pateikti velioniui Andriui Ūsui.

Šiandien teisme rengiama mažametės motinos L.Stankūnaitės apklausa.

Kaip ne sykį rašė 15min.lt, liudytoją saugantys Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai kaip įmanydami vengė šio L.Stankūnaitės vizito į teismą, abstrakčiai motyvuodami kylančiomis grėsmėmis moters saugumui.

Pirmadienį teisme apsaugininkai įvedė savo tvarką: nurodė pakeisti posėdžių salę, kad galėtų atvesti liudytoją per tarnybinius koridorius. Be to, gausios pareigūnų pajėgos saugo ir stebi teismo rūmus.

Gretos Skaraitienės nuotr./Teisėjas Audrius Cininas
Gretos Skaraitienės nuotr./Teisėjas Audrius Cininas

Papildyta 13.19 val. Pranešta, kad susirgo teisėjas Audrius Cininas. L.Stankūnaitės apklausos nebus, posėdis atidedamas.

Teisėjui – išsekimas

Teigiama, kad teisėjų kolegijos pirmininkui pasidarė silpna pirmadienį per pietų pertrauką. Teismo sekretorius jį nuvežė į gydymo įstaigą. Kolegas apie tai, kad negalės pirmininkauti posėdžiui, A.Cininas informavo likus apie 30 min. iki numatomos L.Stankūnaitės apklausos.

Svarstoma, kad teisėją pakirto išsekimas ir nervinė įtampa.

Pastaruoju metu A.Cininas pagarsėjo ne tik principingu požiūriu ir entuziazmu šioje pedofilijos byloje. Šis Temidės tarnas per kelias savaitės susidorojo su kita ne mažesnį rezonansą sukėlusia Irmos Jurgelevičius vagysčių byla, kurios ankstesnė teisėja nebaigė nagrinėti per visus metus.

Teismo duomenimis, A.Cininas nuo šių metų pradžios išnagrinėjo jau 52 baudžiamąsias bylas, tuo tarpu daugelio jo kolegų krūviai buvo kur kas mažesni. Teisėjo aplinkos žmonės sako, kad darbštumu pasižyminčiam teisėjui dabar pačiam itin nemalonu, kad dėl jo kaltės stringa valstybinės reikšmės teismo procesas.

Iš salės – piktos replikos

Pirmadienį į teismą susirinko visi proceso dalyviai. Atvyko ir L.Stankūnaitės advokatas Gintaras Černiauskas.

Teisininkas tikino, kad ir jam pačiam buvo didelė staigmena, jog posėdis ir L.Stankūnaitės apklausa neįvyks. G.Černiausko teigimu, apsaugininkai jau buvo atvežę liudytoją į teismo rūmus, kai jiems buvo pranešta apie teisėjo negalavimus.

VIDEO: 15min.lt - į posėdį, kuriame laukta L.Stankūnaitės apklausos, susirinko gausybė žiūrovų

Į posėdį pirmadienį, kaip visada, susirinko ir didžiulis būrys žiniasklaidos atstovų bei vieną ar kitą pusę šiame konflikte palaikantys žiūrovai. Naujoji salė buvo mažesnė, todėl žmonės ją užpildė sausakimšai. Bemaž dvidešimčiai procesu besidominčių asmenų neliko sėdimų vietų, jiems teko ramstyti sienas.

„Prieš pusę valandos gavome informacijos, kad teisėjas Cininas susirgo“, – susirinkusiems pranešė vienas iš trijų teisėjų kolegijos narių Ovidijus Ramanauskas.

Iš salės pasigirdus klausimui, kokia liga, O.Ramanauskas sakė nesantis gydytojas, kad galėtų skelbti diagnozes.

Kai kurie susirinkusieji neslėpė pykčio, replikuodami žodžiais „cirkas“, „farsas“.

Teisėjas O.Ramanauskas, paisydamas formalumų, proceso dalyvių teiravosi, kokios yra galimybės tęsti bylą be pagrindinio teisėjo. Bylą kuruojantis prokuroras sakė, kad įstatymai tokios galimybės nenumato, jam pritarė ir kiti.

Atsisveikindamas O.Ramanauskas pridūrė, kad sutarti dėl kito posėdžio datos šiuo metu nėra galimybės, ji bus suderinta vėliau.

Po neįvykusio posėdžio L.Stankūnaitės advokatas G.Černiauskas pateikė komentarų žiniasklaidai (žr. vaizdo medžiagą žemiau). Jis sakė, kad valstybės vaidmenį saugant šią liudytoją vertina labai teigiamai, tačiau kartojo, kad grėsmės L.Stankūnaitei yra realios ir dar neišnykusios. Tačiau sukonkretinti jų teisininkas nepanoro: „Aš, žinokit, jeigu pradėčiau vardinti visas grėsmes, tai laiko neužtektų!“

G.Černiauskas kalbėjo, jog yra viešai žinoma, kad L.Stankūnaitė yra tarsi medžiojama, Kedžių ir Venckų šalininkai esą netgi skelbia konkursus, kas pirmas atskleis, kur slapstosi valstybės saugoma moteris su vaiku. „Yra grasinimai. Yra persekiojimai. Yra stengiamasi nustatyti jos gyvenamąją vietą, mergaitės gyvenamąją vietą. Manau, kad tai jau yra pakankamas pagrindas apsaugoti saugomus asmenis, kad kuo mažiau būtų kontaktų su išore,“ – kalbėjo G.Černiauskas.

VIDEO: 15min.lt - L.Stankūnaitės advokato komentaras po posėdžio, kuris atidėtas dėl teisėjo ligos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius