-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 11 14 /16:31

Kazlų Rūdos „Maxima“ parduotuvėje išsprogdintas bankomatas: vagys negalės pasinaudoti pinigais

Kazlų Rūdoje pirmadienio naktį buvo išsprogdintas „Maximoje“ įtaisytas bankomatas. Pažiro parduotuvės langų ir durų stiklai. Paaiškėjo, kad buvo susprogdintas SEB bankomatas. Kol kas neaišku, kiek buvo pagrobta pinigų, tačiau viena yra žinoma – vagys pasinaudoti savo grobiu negalės, mat kupiūros buvo sulietos dažais. Vasarą bankomatas buvo išsprogdintas Alytuje, tuomet plėšikai taip pat pagrobė pinigus.
Teigiama, kad pinigai iš susprogdinto bankomato tapo beverčiai – sulieti dažais
Teigiama, kad pinigai iš susprogdinto bankomato tapo beverčiai – sulieti dažais / 15min archyvo nuotraukų koliažas

Kaip skelbia Kauno priešgaisrinė gelbėjimo valdyba, pranešimas apie įvykį M.Valančiaus gatvėje buvo gautas 3.44 val.

„Į bankomatą buvo prileista dujų mišinio ir bankomatą susprogdinus, iš jo buvo pavogtos pinigų kasetės su jose esančiais pinigais. Sprogus bankomatui, pažiro stiklai, truputį pažeista ir stogo konstrukcija, sprogimas buvo didelis, stiklai pažirę dideliu spinduliu nuo parduotuvės patalpų“, – BNS sakė Marijampolės apskrities policijos atstovė Ieva Rinkevičiūtė.

Dėl įvykio buvo įvestas planas „Skydas“.

Ugniagesiai budėjo įvykio vietoje, kol atvyko viešojo saugumo ir kriminalinės policijos pareigūnai.

Įvykį tiria policija.

Kazlų Rūdos meras Mantas Varaška feisbuke rašo, prekybos centras uždarytas ir neveiks mažiausiai savaitę.

„Aplinkiniai gyventojai nenukentėjo. Teritorija kol kas užtverta, joje dirba kriminalistai. Gyventojus prašome būti supratingais ir laikytis STOP juostos atitvarų. Kol kas nepasiekiami ir „Omniva“ bei DPD terminalai. Aplinkybes atnaujinsime dienos pabaigoje“, – teigia jis.

Nuotrauka iš M.Valaškos-Pelakausko „Facebook“ profilio/Įvykio vietoje
Nuotrauka iš M.Valaškos-Pelakausko „Facebook“ profilio/Įvykio vietoje

„Parduotuvė laikinai uždaryta, nukentėjusiųjų nėra, parduotuvė tuo metu nedirbo“, – BNS sakė „Maximos“ komunikacijos atstovas Tomas Bašarovas.

Atstovas teigė, jog kol kas dar nėra aišku, kokių nuostolių patyrė parduotuvė, nuostoliai tikslinami, šiuo metu joje dirba policijos pareigūnai ir dėl įvykio yra pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Kita artimiausia „Maxima“ – Vilkaviškyje

„Šiuo metu patalpose patikrinimą atlieka pareigūnai, o vėliau darbus tęs mūsų inžinieriai, kurie atliks pastato konstrukcijos vertinimą. Parduotuvės veiklą atnaujinsime, sulaukę ekspertų išvadų, kad patalpos yra saugios eksploatuoti“, – pakomentavo prekybos tinklo „Maxima“ Prekybos departamento direktorė Liusana Krivonė.

Kazlų Rūdoje veikia viena „Maxima“ parduotuvė, o kita artimiausia „Maxima“ parduotuvė – Vilkaviškyje.

Kaip 15min komentavo Marijampolės apskrities VPK atstovė, kol kas nėra žinoma, kiek iš bankomato kasetėse būta pinigų ar kiek kasečių apskritai buvo pagrobta.

Tariamasi dėl saugumo priemonių

Paaiškėjo, kad susprogdintas SEB bankomatas.

„Pastatas uždarytas iki dienos pabaigos, veikiausiais ir liks jis uždarytas, neveikia ir prekybos siuntų terminalai. Nebuvo sprogimas labai girdimas, nepaisant to, žala padaryta didelė“, – BNS sakė Kazlų Rūdos meras Mantas Varaška.

Pasak jo, po pietų iš policijos bus laukiama atsakymo, ar po šio išpuolio žmonės gali jaustis saugiai, ar mieste taikomos pakankamos saugumo priemonės: laukiama įvykio aplinkos vertinimo ir išvadų dėl nusikaltimų prevencijos ateičiai.

Lietuvos policijos nuotr./Kazlų Rūdoje susprogdintas bankomatas
Lietuvos policijos nuotr./Kazlų Rūdoje susprogdintas bankomatas

Meras sako, kas iš policijos nebuvo gavęs pranešimų, kad Kazlų Rūdos savivaldybėje būtų padidėjęs nusikalstamumo lygis.

„Mes iš naujo aptarsime klausimą, ar mieste turėtų būti išjungtas apšvietimas nuo 1 iki 5 valandos pagal Vyriausybės elektros energijos taupymo plano rekomendacijas. Šis sklypas, teritorija, mes matom, nuotraukas, buvo puikiai apšviesta“, – BNS sakė meras.

Kaip skelbta, Kazlų Rūdoje pirmadienio naktį buvo išsprogdintos prekybos centro „Maxima“ durys ir išplėštas SEB banko bankomatas. Banko atstovai komentarą dėl įvykio BNS žadėjo pateikti vėliau.

Vagys negalės pasinaudoti pinigais

Kazlų Rūdoje sprogdintame bankomate buvę pinigai apipurkšti, nusikaltėliai negalės jų naudoti, sako SEB bankas.

„Grynųjų pinigų saugumą nusikaltėliams bandant apiplėšti bankomatą užtikrina modernios apsaugos priemonės, viena iš jų – dažomosios kasetės. Reaguodamos į nenumatytą fizinį poveikį (smūgį, dujas, temperatūrą), jos bankomate esančius pinigus apipurškia specialiu rašalu, kuris nenusiplauna nuo grynųjų pinigų, taip pat apie dvi savaites lieka ant rankų“, – rašoma SEB atstovės Ievos Dauguvietytės-Daškevičienės komentare BNS.

Pasak banko atstovės, tokios suteptos kupiūros nepriims grynuosius pinigus priimantis bankomatas, Lietuvos bankas, ja nebus galima atsiskaityti prekybos vietose.

„Jei gyventojui būtų siūlomos tokios kupiūros, jų nereikia imti – tokiu atveju reikia kreiptis į policiją“, – sako I. Dauguvietytė-Daškevičienė.

Patirti nuostoliai dėl bankomato Kazlų Rūdoje neatskleidžiami. SEB bankas nuo tokių įvykių yra apsidraudęs.

Bankas klientams primena, kad kol bankomatas bus tvarkomas, išsiimti grynųjų tomis pačiomis sąlygomis jie gali bet kurio banko (ne tik SEB) bankomatuose.

„Atvejai, kai būtų bandomi apiplėšti bankomatai, pastaruoju metu yra labai reti, panašaus įvyko nesame užfiksavę jau daugiau negu penkerius metus“, – teigia SEB.

Vasarą bankomatas buvo išsprogdintas Alytuje

Šių metų birželio 15-ąją, apie 3 val. buvo išsprogdintas bankomatas Alytuje.

Alytaus apskr. VPK nuotr./Susprogdintas bankomatas
Alytaus apskr. VPK nuotr./Susprogdintas bankomatas

Prekybos centre „Norfa“ buvęs „Luminor“ bankomatas buvo sugadintas panaudojus nenustatytus sprogmenis, o iš jo pavogtos kasetės su pinigais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius