Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2012 05 22 /15:43

Neringa Venckienė reikalauja baudžiamųjų bylų policininkams, kurie, vykdydami teismo sprendimą, šturmavo jos namus ir atėmė mergaitę

Prokurorai aiškinsis, ar vykdant teismo sprendimą perduoti vaiką Laimutei Stankūnaitei pareigūnai neviršijo tarnybinių įgaliojimų.
Policininkai palieka Klonio gatvę
Policininkai palieka Klonio gatvę / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Antradienį Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą siekdama išsiaiškinti, ar vykdant teismo sprendimą perduoti vaiką Laimutei Stankūnaitei pareigūnai neviršijo tarnybinių įgaliojimų (Baudžiamojo kodekso 228 str. 1 d.). Tyrimas pradėtas pagal Generalinėje prokuratūroje gautą pareiškėjos Neringos Venckienės skundą.

Siekiant užtikrinti tyrimo nešališkumą jį organizuoti pavesta Klaipėdos apygardos prokuratūrai, pažymima Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausiosios specialistės Ritos Stundienės antradienį išplatintame pranešime.

Apkaltino policininkus smurtu

Kaip žinoma, naudodami tam tikras fizinės prievartos priemonės, pareigūnai mažametę iš globėjos N.Venckienės namų paėmė ir jos biologinei motinai L.Stankūnaitei iškart perdavė gegužės 17-ąją, ankstų praėjusio ketvirtadienio rytą.

Netrukus po šių dramatiškų įvykių N.Venckienė sakė, kad valstybę valdo išgamos, o teismo sprendimo vykdytojus vadino šunimis.

„Kovo 23 d. (kai pirmą kartą bandyta paimti mergaitę – 15min.lt) buvo baisu, bet šiandien – baisiau“, – ketvirtadienį popiet surengtoje spaudos konferencijoje tvirtino N.Venckienė.  „Mačiau mergaitės veidą, kai nuo manęs tolo. Kaip Drąsiaus veidas lavoninėje, ne geresnis“, – tądien proverksmiu kalbėjo dukterėčią globojusi moteris.

Drąsiaus Kedžio sesers tvirtinimu, vaiko atžvilgiu buvo naudojama prievarta: „Naudojo neatsižvelgdami į jokias aplinkybes. Ne tik baisią fizinę prievartą, bet ir psichologinę.“

Teigiama, kad į N.Venckienės namus atvykę pareigūnai esą ėmė pjauti duris benzininiu pjūklu, išlaužė kambario, kur buvo 12-metis sūnus, taip pat terasos duris.  Teisėjos tėvai esą buvo išnešti už kojų ir rankų. Tai pamačiusi mergaitė, anot jos tetos, esą pradėjo rėkti: „Kur nešate?“

Tos pačios spaudos konferencijos metu Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla apie policijos pareigūnų veiksmų teisėtumą sakė: „Policija veikė teisėtai, neviršijo savo įgaliojimų. O jei kyla institucijoms, tarnyboms klausimų dėl policijos veiksmų teisėtumų – esami atviri tyrimams. Jokių prievartinių veiksmų prieš mažametę pareigūnai nevykdė. Yra visa filmuota medžiaga.“

Filmuota medžiaga nepalanki N.Venckienei?

Mergaitės paėmimo drama Klonio gatvėje buvo nufilmuota keliomis vaizdo kameromis. Teigiama, kad dėl vaizdo įrašo viešinimo sprendžia teismo sprendimą vykdžiusi antstolė Sonata Vaicekauskienė, pareigūnės pozicija – jis turi būti slaptas. Policijos vadovybė irgi neigia galimybę paviešinti šią vaizdo medžiagą, nes ji atskleidžia privatų vaiko gyvenimą. Dar viena priežastis – nenoras atskleisti namo viduje be kaukių dirbusių specialiojo būrio policininkų tapatybių. Dėl minėtų priežasčių medžiagos nenorima rodyti praktiškai niekam, juolab Seimo nariams.

Jos naudojosi kaip skydu ta mergaite... Dėl to Venckienei ir buvo užlaužtos rankos, o Kedienė apskritai buvo išnešta į lauką, nes irgi priešinosi pareigūnams ir tampė mergaitę.

15min.lt žurnalistai turėjo galimybę pabendrauti su vienu asmeniu (vardas ir pavardė redakcijai žinoma – red. past.), dalyvaujančiu su įvykiais Garliavoje susijusiame tyrime ir turėjusiu galimybę peržiūrėti slaptąjį vaizdo įrašą. Manais už anonimiškumą portalo šaltinis sutiko pasidalyti įspūdžiais. Jis svarstė, kad jeigu D.Kedžio šalininkai pamatytų policijos filmuotus velionio motinos ir sesers elgesio vaizdus, daugelis jų galbūt pakeistų nuomonę apie lemtingojo ketvirtadienio įvykius.

„Venckienė ir kiti aiškino, kad pjaunant duris ėjo kibirkštys. Tačiau įraše nesimato nė vienos kibirkšties. Apskritai, susidariau įspūdį, kad Venckienės paviešinta medžiaga, filmuota iš vidaus, yra šiek tiek iškarpyta“, – pasakojo pašnekovas.

Ką matė šią medžiagą peržiūrėjęs asmuo?

„Policija daužė, stūmė durų stiklą, o Kedienė per prievartą mergaitę statė prie to stiklo. Mergaitė išsilaisvino ir bėgo nuo Kedienės. Yra momentas, kaip mergaitė ištrūksta iš Kedienės rankų ir pabėga kažkur į kambario gilumą. Venckienė irgi laikė mergaitę prie stiklo, vaizduodama, neva tiesiog yra tą vaiką apsikabinusi. Jos naudojosi kaip skydu ta mergaite, kad nebūtų laužiamos durys... Dėl to Venckienei ir buvo užlaužtos rankos, o Kedienė apskritai buvo išnešta į lauką, nes irgi priešinosi pareigūnams ir tampė mergaitę.“

Pašnekovas dar pridūrė, kad gana geros kokybės vaizdo įrašo pabaigoje aiškiai matyti, kaip N.Venckienė suduoda smūgius policininkams. Policijos atstovai dar praėjusią savaitę buvo užsiminę, kad bent vienas aptalžytų pareigūnų yra pasirengęs teisinėmis priemonėmis ginti savo galimai pažeistus interesus.

Papildyta 15.43 val. Vidaus reikalų ministras Artūras Melianas sako, kad, jo nuomone, vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas mergaitės perdavimas mamai turėtų būti paviešintas.

„Man jo neteko matyti, bet aš asmeniškai manau, kad, be abejo, įrašą galima viešinti, bet tikrai ne nuo manęs tai priklauso, to įrašo šeimininkė yra antstolė, ji turėtų nuspręsti“, – 15min.lt sakė A.Melianas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius