Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 09 21 /19:12

Pagalbos skambutis be SIM kortelės: kodėl neįmanoma nustatyti skambinančiojo vietos?

Ar tikrai neįmanoma nustatyti skambinančiojo vietos, jei pagalbos prašantis žmogus telefonu 112 skambina telefonu be SIM kortelės? Toks klausimas iškilo šeštadienį po Panevėžio rajone įvykdyto žiauraus nusikaltimo, kuomet automobilio bagažinėje gyva sudegė pagrobta ir išžaginta mergina. Ji tris kartus skambino pagalbos telefonu ir maldavo padėti. Tačiau jos buvimo vieta taip ir nebuvo nustatyta.
Pasibaigus daugiau nei pusmetį trukusioms deryboms nuspręsta, kad vykdant mobiliojo ryšio viešuosius pirkimus per Centrinės perkančiosios organizacijos (CPO) sistemą pagrindiniu kriterijumi liks kaina.
Mobilus telefonas ir SIM kortelė / BFL nuotr.

Bendrojo pagalbos centro viršininkas Artūras Kedavičius, pats šeštadienį vykęs į Panevėžį aiškintis įvykusios situacijos, 15min.lt žurnalistui patvirtino, kad mergina pagalbos šaukėsi iš telefono be SIM kortelės. Tačiau iš karto patikslino, kad jei net kortelė ir įdėta į telefono aparatą, tačiau nesuvestas jos PIN kodas, sudėtinga mobiliųjų telefonų sistema tokį aparatą identifikuoja, kaip neturintį kortelės.

„Pagalbos skambučiai iš telefono be SIM kortelės pro bazines operatorių stotis praleidžiami „kiaurai“. Telefonas tiesiog prisijungia prie bet kurio tinklo ir siunčia skambutį, operatoriams to net nefiksuojant“, – sakė A.Kedavičius.

Dar 2007 m., kuomet buvo kuriami reikalavimai ryšio operatoriams dėl skambinančiojo vietos nustatymo, buvo įrašytas ir reikalavimas, kad operatoriai nustatinėtų telefono be SIM kortelės vietą. Tačiau tąkart du iš trijų mobiliojo ryšio operatorių nurodė, kad neturi techninių galimybių tokiam nustatymui arba negali pasakyti, kiek tai kainuos. Tik vienas operatorius pateikė duomenis, kad įdiegti tokią sistemą kainuotų ne mažiau trijų milijonų litų.

Taip (ir ne be politikų pagalbos) reikalavimas nustatyti pagalbos telefonu skambinančio vietą be SIM kortelės liko tik rekomendacinio, o ne privalomojo pobūdžio.

Vienas operatorius pateikė duomenis, kad įdiegti tokią sistemą kainuotų ne mažiau trijų milijonų litų.

„Kiek teko domėtis, keturios ar penkios Europos šalys iš viso yra uždraudusios pagalbos skambučius be SIM kortelės. Ten laikoma, kad tokie skambučiai 99 proc. yra šiukšlės, trukdančios pagalbos tarnybų darbą. Ir tik vienetai iš jų būna pagrįsti“, – sakė A.Kedavičius.

Mobiliojo ryšio operatoriai teigia, kad SIM kortelė suteikia telefono numerį, identifikuoja tinklą ir jo operatorių. Pagal kortelės numerį atsekama bazinė stotis, prie kurios prisijungęs telefonas, ir taip nustatoma skambinančiojo vieta.

Pasak BPC vadovo, su skambinančiojo be SIM kortelės vietos nustatymo problemomis susiduria ir kitos Europos šalys. A.Kedavičius, paprašytas prisiminti bent vieną šalį, kurioje tokios bėdos išspręstos, negalėjo įvardinti nė vienos.

„Tokios situacijos – vienetinės. Žinoma, mes galime vėl užklausti operatorių, gal kas nors pasikeitė, gal jie jau turi technines galimybes nustatyti tokio skambučio vietą. Bet tai ir viskas, ką mes dabar tokioje situacijoje galime padaryti. Šiuo metu nustatyti skambinančiojo vietą, jei naudojamasi telefonu be SIM kortelės, techniškai nėra įmanoma“, – sakė pagalbos skambučius administruojančios įstaigos vadovas.

Operatyviai į visuomenėje kilusią diskusiją sureagavusi telekomunikacijų bendrovė „Tele2” redakciją informavo, kad Bendrojo pagalbos centro (BPC) naudojama vietos nustatymo paslauga skambinant iš „Tele2” ir “Pildyk” tinklo veikia net tada, kai telefone nėra SIM kortelės – tokiu atveju vieta nustatoma pagal unikalų telefono IMEI kodą.

„Tele2” yra vienintelis mobiliojo ryšio operatorius, teikiantis tokią paslaugą ir skambinančiojo buvimo vietą BPC perduodantis, jei telefone nėra SIM kortelės", – rašoma redakcijai atsiųstame bendrovės pranešime.

Pasak šio pranešimo, iš “Tele2” ir “Pildyk” tinklo paskambinti numeriu 112 galima ir tais atvejais, kai: telefone nėra SIM kortelės, kortelė įdėta, bet neįvestas PIN kodas, galimybė skambinti apribota dėl neapmokėtos sąskaitos, išankstinio mokėjimo SIM kortelė nėra aktyvuota, visais kitais atvejais.

„Tele2” teigia, kad skambinančiojo buvimo vietos nustatymo paslaugą pagalbos tarnyboms nemokamai teikia nuo 2008 m. rugpjūčio 1 dienos. 

Šeštadienio vakarą LNK žinių studijoje viešėjęs policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis sakė, kad problema dėl telefonų skambučių be SIM kortelių policijai žinoma.

Pasak komisaro, dar tuo metu, kai buvo svarstoma, kuri tarnyba turi gauti duomenis apie pagalbos ieškančio žmogaus buvimo vietą, policija prašė galimybės juos matyti. Buvo prašoma, kad duomenys būtų siunčiami tiesiai į policiją. Tačiau tąkart buvo priimtas kitoks sprendimas.

Šeštadienį iš ryto Panevėžio rajone aptiktas sudegęs automobilis "VW Passat", kurio bagažinėje rasti nužudytos merginos palaikai. Paaiškėjo, kad mergina tris kartus skambino pagalbos telefonu ir maldavo padėti. Merginos nesėkmingai ieškojo keli policijos ekipažai, nes ji negalėjo pasakyti, kur yra.

Vėliau pareigūnai teigė, kad mergina skambino iš telefono be SIM kortelės, todėl jos vieta ir nebuvo nustatyta.

Policija dėl šio žiauraus nusikaltimo jau sulaikė du įtariamuosius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus