Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 30 /15:58

Po kinų turistų akibrokšto ant Kryžių kalno – baudžiamoji byla dėl kapo išniekinimo

Užsienio reikalų ministras pasmerkė kinų turistų elgesį ant Kryžių kalno, jo žinutė tviteryje sulaukė tūkstančių žmonių dėmesio. Pimadienio popietę policija pranešė, kad po įvykio nusprendė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl kapo ar kitos viešosios pagalbos vietos išniekinimo.
Ant Kryžių kalno išniekinti kryžiai
Ant Kryžių kalno išniekinti kryžiai / 15min koliažas
Temos: 1 Kinija

Šiaulių policijos atstovas Artūras Šliavas pirmadienio rytą 15min informavo, kad sekmadienį į Kryžių kalną nuvykę pareigūnai užfiksavo apipaišytus kryžius.

Policininkai taip pat surinko ir pastatė į vietą išmėtytus kryželius, palaikančius protestuotojus Honkonge.

Popietę Policijos departamentas išplatino pranešimą, kad kartu su prokurorais įvertinus informaciją, pradedamas ikiteisminis tyrimas.

„Ikiteisminis tyrimas pradėtas pagal LR baudžiamojo kodekso 312 str. (Kapo ar kitos viešosios pagarbos vietos išniekinimas) 2 dalį (Tas, kas atliko vandališkus veiksmus kapinėse ar kitoje viešosios pagarbos vietoje arba dėl rasinių, nacionalinių ar religinių motyvų išniekino kapą ar kitą viešosios pagarbos vietą). Už tokius veiksmus baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės atėmimu iki trejų metų“, - rašoma Policijos departamento pranešime.

Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Šiaulių apygardos prokuratūros Šiaulių apylinkės prokuratūros prokurorai.

Tiesa, vargu ar vandališkai ant Kryžių kalno besielgusius turistus pavyks nubausti, nes jų greičiausiai net nebėra Lietuvoje.

15min primena, kad socialiniuose tinkluose nuo šeštadienio plintančiame vaizdo įraše, kuriuo pasidalijo ir į anglų kalbą išvertė Honkongo protestuotojų rėmėjai, matyti, kaip viena turistė iš Kinijos besityčiodama pakelia nuo žemės ir tolyn nusviedžia kryžių, čia pastatytą Honkongo protestuotojų garbei. Ant kryžiaus užrašyta „Parama Honkongui“.

„Išmetam, tegu jie išnyksta! Šiandien padarėme gerą dalyką. Mūsų tėvynė yra puiki!“ – juokdamasi išrėžia kinė ir ištraukusi į žemę įsmeigtą kryžių jį numeta tolyn.

Ant kito kryžiaus, kuris pastatytas Čepų giminės atminimui, užrašytas prakeiksmas protestuotojams Honkonge.

„Visi tarakonai protestuotojai, tikiuosi, mirs. Tikiuosi, į Honkongą greitai ateis ramybė“, – parašyta ant kryžiaus.

Nuotraukomis ir vaizdo įrašu visą savaitgalį dalijamasi itin aktyviai siekiant atkreipti ir Lietuvos institucijų dėmesį.

Prie pasidalinimų reiškiamas pyktis kinams už Lietuvai itin svarbios religinės vietos vandalizmą ir kryžių išniekinimą, o Kinija vadinama „teroristų valstybe“.

Pusmetį trunkantys protestai

Protestai, prasidėję dėl dabar jau atšaukto ekstradicijos įstatymo, demokratijos siekiantį Honkongą krečia jau daugiau kaip pusę metų; į gatves išeina iki 2 mln. žmonių.

Honkongas valdomas pagal principą „viena šalis, dvi sistemos“, sutartą su Pekinu, kai ši buvusi Didžiosios Britanijos kolonija 1997 metais buvo grąžinta Kinijai. Honkongo piliečiai turi daug daugiau teisių negu žemyninės Kinijos gyventojai, bet protestuotojai tvirtina, kad šios laisvės yra varžomos, nuolat didėjant Pekino centrinės valdžios kišimuisi.

Pastaruoju metu vienas svarbiausių protestuotojų reikalavimų, be visiškai laisvų rinkimų, buvo tyrimas dėl policijos, kuriai teko kovoti su vis dažniau smurtaujančiais aktyvistais ir kurios dabar nekenčia didelė itin susiskaldžiusios visuomenės dalis.

Tačiau ir Honkongo lyderė Carrie Lam, ir policija ne kartą atmetė šiuos reikalavimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius