Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TKS „pabėgo“ nuo kosminių šiukšlių

Tarptautinei kosminei stočiai (TKS) penktadienį teko koreguoti orbitą, kad išvengtų susidūrimo su kosminių šiukšlių fragmentu, o prie stoties prisijungusio JAV erdvėlaivio „Endeavour“ įgulos nariai ruošėsi išeiti į atvirą kosmosą atlikti kai kurių statybos darbų.
TKS
TKS / technologijos.lt nuotr.
Temos: 1 Šiukšlės

„Apie tai žinojome keletą dienų - jis nekelia rūpesčių, o šį (manevrą) atliekame tik dėl atsargumo", - sakoma JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) pranešime, paskelbtame socialinio tinklo „Twitter“ tinklaraštyje, kuriame prie TKS priartėjusi nuolauža vadinama objektu Nr.84180.

Per pirmą apskritą darbo dieną kosmose „Endeavour“ įgulos nariai patikrino skafandrus, kuriuos jie vilkės per planuojamus penkis išėjimus į atvirą kosmosą. Pirmieji darbai beorėje erdvėje bus atliekami šeštadienį.

Septynių žmonių erdvėlaivio įgula, kurią sudaro šeši JAV ir vienas Kanados astronautas, taip pat patikrino ryšio įrangą, pritvirtino vaizdo kamerą erdvėlaivio krovinių skyriaus sistemoje ir išskleidė susijungimo žiedą, esantį šios sistemos viršuje.

Ši „Endeavour“ misija turi padėti išpildyti "Japonijos viltį įrengti kosminę laboratoriją" - erdvėlaivis atgabeno į TKS modernią įrangą mokslinių laboratorijų moduliui "Kibo", kuri padės atlikti bandymus beorėje erdvėje, nurodė NASA.

Anksčiau penktadienį erdvėlaivis sėkmingai susijungė su TKS, tačiau taip pat iškilo kai kurių abejonių dėl „Endeavour“ kaitrai atsparios dangos būklės.

Pasak NASA, atliekant sudėtingą susijungimo manevrą abu kosminiai aparatai artėjo vienas prie kito skriedami 28 tūkst. kilometrų per valandą greičiu, o „Endeavour“ vadas Markas Polansky  šią procedūrą turėjo atlikti su ne didesne nei 4,5 centimetrų paklaida.

„Endeavour“ įgulai perėjus į TKS, orbitinėje stotyje apsigyveno rekordiškai daug (13) astronautų.

Erdvėlaiviui artėjant prie TKS M.Polansky fotografavo„Endeavour“ apatinę pusę, siekiant nustatyti, ar per trečiadienį įvykusį erdvėlaivio startą nebuvo pažeista jo kaitrai atsparus skydas.

„Endeavour“ startas nuo birželio 13 dienos buvo atidėtas penkis kartus. Trečiadienį erdvėlaiviui kylant buvo matoma, kaip nuo kietojo išorinio degalų bako atsiskyrė termoizoliacinės putplasčio dangos fragmentų, kurie atsitrenkė į „Endeavour“ orbitinį modulį.

Pasak NASA, „Endeavour“ astronautai ištiesė manipuliatorių ir atliko "standartinę antrosios skrydžio dienos patikrą", kurios metu buvo apžiūrėta grafitinė danga ant erdvėlaivio nosies ir sparnų priekinio krašto.

Ekspertai atidžiai ištirs astronautų atsiųstas nuotraukas ir nustatys, kokia yra į Žemę grįžtantį erdvėlaivį nuo perkaitimo saugančios dangos būklė, sakė NASA.

JAV kosmoso agentūra ypač kruopščiai tikrina galimas erdvėlaivių išorinės dangos pažaidas, atsižvelgdama į skaudžią patirtį: 2003 metais dėl pažeistos kaitrai atsparios dangos erdvėlaivis "Columbia" subyrėjo maždaug 20 kilometrų aukštyje, grįždamas į Žemę po 16 dienų trukusios misijos.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito