Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai Donaldas Trumpas pasiuntė įspėjimą apie masinį pedofilų sulaikymą?

Vos pripažinus ankstesnį JAV vadovą Donaldą Trumpą kaltu baudžiamojoje byloje, internautai ėmė dalytis tariamu jo įrašu socialiniame tinkle „X“ (buvusiame „Twitter“). Ši frazė apie užgriuvusią audrą – daugybės žinomų žmonių ir demokratų politikų suėmimą – siejama su populiaria sąmokslo teorija. Eksprezidentas nieko panašaus neskelbė – jo įrašo ekrano nuotrauka buvo sukurta kompiuteriu.
„QAnon“ – viena naujausių sąmokslo teorijų, aiškinanti, kad Donaldas Trumpas yra pasaulio išganytojas nuo blogio
„QAnon“ – viena naujausių sąmokslo teorijų, aiškinanti, kad Donaldas Trumpas yra pasaulio išganytojas nuo blogio / „Scanpix“ nuotr.

Socialiniame tinkle „X“ nebesireiškia

„Mano bičiuliai amerikiečiai, mus užklupo audra!!!“ (angl. „My Fellow Americans, The Storm Is Upon Us!!!“) – ekrano nuotrauka su tokiu D.Trumpo įrašu pastarosiomis dienomis platinama internete.

Ja pasidalijo ir viena „Facebook“ vartotoja iš Lietuvos. „Visi Q ANON laukia šios žintutės. Laukiame!“ – pakomentavo moteris.

Tokio įrašo Donaldo Trumpo paskyroje socialiniame tinkle „X“ (buvusiame „Twitter“) nebuvo
Tokio įrašo Donaldo Trumpo paskyroje socialiniame tinkle „X“ (buvusiame „Twitter“) nebuvo

„QAnon“ yra sąmokslo teorija, ypač išpopuliarėjusi per pandemiją. Tikintieji ja į viena sujungė kai kurias primirštas sąmokslo teorijas, pagražino ir dar pridėjo įvairių aktualijų, pavyzdžiui, D.Trumpo prezidentavimą.

Atvirkštinė vaizdo paieška rodo, kad šia ekrano nuotrauka įvairiuose socialiniuose tinkluose ir kitur plinta jau senokai, ne tik pastarosiomis dienomis. Ja buvo dalijamasi ir gegužės vidury, ir šiemet vasarį, ir pernai vasarį, birželį.

Ekrano nuotraukoje matyti įrašas D.Trumpo oficialioje paskyroje „Twitter“, kuris dabar vadinasi „X“ (tai galima suprasti iš dizaino, būdingo šiam socialiniam tinklui, buvusio prezidento nuotraukos, kuri panaudota jo paskyroje, nurodyto adreso @realDonaldTrump).

Bet nėra nei publikavimo datos, nei laiko, nematyti, kiek žmonių įrašu pasidalijo ar po juo paspaudė „patinka“. Nematyti ir adreso eilutės – iš to būtų galima suprasti, kad tai tikrai įrašas socialiniame tinkle „Twitter“ (arba „X“).

Tokio įrašo šioje paskyroje, kuri turi net 87,2 mln. sekėjų, nėra. Pastarasis įrašas čia paskelbtas pernai rugpjūtį, prieš tai jis aktyviai reiškėsi 2021 m. sausio pradžioje, prieš, per ir po Kapitolijaus šturmo. D.Trumpo paskyra tuomet buvo užblokuota ir atkurta tik 2022 m. lapkričio 20 d.

Naujienų agentūros „Reuters“ teigimu, suarchyvuotuose ištrintuose D.Trumpo įrašuose tokios frazės taip pat nematyti. Tokio įrašo neranda ir „Google“ paieškos sistema. Kad jis buvo, nerašė ir jokios patikimos žiniasklaidos priemonės.

Frazė – iš sąmokslo teorijos

Eksprezidento tariamai paskelbta frazė „The Storm Is Upon Us“ siejama su judėjimu, platinančiu sąmokslo teoriją „QAnon“. Šiuo atveju „audra“ vadinamas momentas, kai žmonės, atmetę šias idėjas, įskaitant politikus ir garsenybes, bus sulaikyti už pedofiliją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„QAnon“ – sąmokslo teoretikų grupė, įsitikinusi, kad Donaldas Trumpas yra pasaulio gelbėtojas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„QAnon“ – sąmokslo teoretikų grupė, įsitikinusi, kad Donaldas Trumpas yra pasaulio gelbėtojas

„QAnon“ atsirado 2017 m. spalį iš forumo įrašų svetainėje 4chan.org. Sąmokslo teorijos šalininkai tikėjo, kad tuometis JAV vadovas D.Trumpas kariauja slaptą karą su šėtoniškų kanibalų pedofilų sąmokslu Holivude, Demokratų partijoje ir vadinamojoje „giliojoje valstybėje“ (angl. deep state) šalies vyriausybėje.

Taip pat skaitykite: Ar tikrai „Facebook“ blokuoja informacijos apie vištienos sriubą paiešką ir kodėl?

Taip pat skaitykite: Paviešinti J.Epsteino kontaktai: ar tikrai žymūs politikai turėjo lytinių santykių su nepilnamečiais?

Padedant socialinei žiniasklaidai, netrukus šios teorijos turinys ir geografinė aprėptis išsiplėtė. Dėl jos net kilo teisinių protestų bei keli smurtiniai kriminaliniai incidentai.

Kaip priminė faktų tikrinimo tinklalapis „Check Your Fact“, nors įrašas „Twitter“ buvo sukurtas, D.Trumpas yra reiškęs paramą „QAnon“.

Naujienų agentūros AP teigimu, eksprezidentas savo socialinės žiniasklaidos platformoje „Truth Social“ paviešino nuotrauką, kurioje jis buvo įsisegęs Q atlapo ženkliuką su užrašu „The Storm is Coming“ (angl. „Audra artėja“). Šios sąmokslo teorijos išpažinėjams „audra“ reiškia galutinę D.Trumpo pergalę.

Taip pat skaitykite: Sąmokslo teorijų motina: nuo skiepų, 5G, koronaviruso ir pedofilų išgelbės D.Trumpas ir V.Putinas

Gegužės 30-ąją Manhatane prisiekusieji pripažino buvusį šalies vadovą kaltu dėl visų 34 kaltinimų baudžiamojoje byloje. D.Trumpas tapo pirmuoju JAV prezidentu, nuteistu baudžiamojoje byloje.

Taip pat skaitykite: Paaiškiname: Donaldas Trumpas pripažintas kaltu – kas toliau?

Jis esą klastojo verslo dokumentus, kad nusipirktų suaugusiųjų filmų žvaigždės Stormy Daniels tylą dėl jųdviejų 2006 metais galimai turėto romano. Iškilusi į viešumą, ši istorija galėjo pakenkti jo 2016 m. prezidento rinkimų kampanijai.

„Reuters“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas pripažintas kaltu
„Reuters“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas pripažintas kaltu

34 kaltinimai susiję su 11 sąskaitų faktūrų, 12 kvitų ir 11 čekių, kurie buvo mėnesinės kompensacijos Michaelui Cohenui, sumokėjusiam 130 tūkst. JAV dolerių Stormy Daniels. Tikslus nuosprendis bus paskelbtas liepos 11 d.

D.Trumpas savo ruožtu pareiškė nesudedantis ginklų: „Mes tęsime kovą, kovosime iki galo ir laimėsime, nes mūsų šalis nuėjo į pragarą.“

Taip pat skaitykite: Politologas paaiškino, ar D.Trumpas galėtų tapti prezidentu net sėdėdamas kalėjime

„Mes kovosime už savo Konstituciją. Tai dar toli gražu nesibaigė“, – sakė jis prie Manhatano teismo salės.

Taip pat skaitykite: Donaldas Trumpas nesulaikytas: internete plinta dirbtinio intelekto sukurti vaizdai

Beje, „audra“ minima dar vienoje sąmokslo teorijoje – internete plinta įrašai apie tariamą pasaulinę operaciją „Audra“ (angl. „Storm“), kurią neva kontroliuoja JAV kariuomenės oro pajėgų kosmoso padalinys.

Taip pat skaitykite: Ar tikrai JT būstinės Ženevoje uždarymas buvo pasaulinės operacijos „Audra“ dalis?

15min verdiktas: melas. Šis tariamas D.Trumpo įrašas buvo sukurtas kompiuteriu. Jo paskyroje socialiniame tinkle „X“, kur ši frazė neva buvo paskelbta, nieko panašaus negalima rasti.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito