Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai NATO vadovas pareiškė, kad keis Baltijos šalių oro erdvės apsaugos statusą?

Socialiniuose tinkluose ir Rusijos propagandinėje žiniasklaidoje nuo praėjusio mėnesio pabaigos vėl aktyviai platinama žinutė, esą buvęs NATO generalinis sekretorius pareiškė, kad Baltijos šalių oro erdvės apsaugos misija keičiama į kovinę. Tvirtinama, neva tai reiškia, kad Aljansas nebeslepia savo kovinių ketinimų Rusijos atžvilgiu. Tačiau J.Stoltenbergas nekalbėjo apie misijos pobūdžio keitimą.
Ingrida Šimonytė, Jensas Stoltenbergas
Ingrida Šimonytė, Jensas Stoltenbergas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Metų senumo „naujiena“

„NATO generalinis sekretorius J.Stoltenbergas pareiškė, kad Briuselis planuoja peržiūrėti Šiaurės Atlanto aljanso misijos saugoti Baltijos šalių oro erdvę įgaliojimus ir pakeisti juos iš apsaugos misijos į kovinę. J.Stoltenbergas tai pasakė Vilniuje“, – tvirtinama Rusijos naujienų portalo gazeta.ru platinamoje publikacijoje.

Panašius teiginius skleidžia ir valstybinė naujienų agentūra TASS.

„Stiprinsime sausumos, jūrų ir oro pajėgas. Šalių narių oro pajėgoms suteikti įgaliojimai bus peržiūrėti ir pakeisti iš oro policijos statuso į kovinį“, – birželio 26 dienos publikacijoje J.Stoltenbergo tariamai paskelbtą pareiškimą cituoja TASS.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Jensas Stoltenbergas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Jensas Stoltenbergas

Šių publikacijų ekrano nuotraukomis aktyviai dalijasi prorusiški tinklaraštininkai „Telegram“ kanaluose, taip siekdami įrodyti grobuoniškus NATO ketinimus Rusijos atžvilgiu.

Kiek keista, kad J.Stoltenbergo pareiškimo žodžiai prisiminti praėjus daugiau nei metams po to, kai buvo ištarti bendroje J.Stoltenbergo, Vokietijos gynybos ministro Boriso Pistoriuso ir Lietuvos vadovo Gitano Nausėdos spaudos konferencijoje, vykusioje praėjusių metų birželį.

Tiksli J.Stoltenbergo citata skambėjo taip:

„Šiuo metu įgyvendiname naujus regioninius planus, pagal kuriuos konkrečios pajėgos ir pajėgumai skiriami konkrečių sąjungininkų gynybai. Šios pajėgos reguliariai rengs bendras pratybas.

Taip pat susitarėme dėl naujo oro ir priešraketinės gynybos rotacijos modelio. Kad būtų galima greitai pereiti nuo oro oro policijos prie oro gynybos (angl. To allow for swift transition from air policing to air defence).

Suomijos ir Švedijos įstojimas į NATO dar labiau sustiprins Baltijos šalių saugumą“, – kalbėjo buvęs NATO vadovas.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Tarptautinės karinės pratybos „Tobruko palikimas“
Alvydo Januševičiaus nuotr./Tarptautinės karinės pratybos „Tobruko palikimas“

Ginsis nuo Rusijos

Nors kalbų apie tai, kad iš Baltijos šalių oro erdvės būtų ruošiamasi pulti Rusiją nebuvo, tačiau viršūnių susitikimo Vilniuje metu buvo aptarta kaip bus ginamasi nuo Ukrainą dabar puolančios agresorės.

Susitikimo išvakarėse NATO patvirtino naujus gynybos planus, kurie daug detaliau apibrėžia, kaip būtų ginamos Baltijos šalys Rusijos užpuolimo atveju.

Plačiau skaitykite: Didžiausias pokytis nuo Šaltojo karo laikų: NATO patvirtino naujus gynybos nuo Rusijos planus

Tai – išsamiausias planas nuo Šaltojo karo pabaigos, kaip Vakarų karinis aljansas kovotų su agresore Rusija.

Anksčiau buvo laikomasi koncepcijos, kad rusams užpuolus Baltijos šalys turėtų bandyti atlaikyti puolimą, kol sąjungininkai galėtų atvykti į pagalbą.

Dabar aljansas nori būti pasirengęs iškart duoti tvirtą atkirtį, o tai reiškia daugiau pajėgų palei Rusijos sieną ir daug detalesnius įsipareigojimus greitai permesti pajėgas iš konkrečių dalinių.

Oro erdvę saugo nuo įstojimo į NATO

NATO oro policijos misija Baltijos šalyse pradėjo vykdyti nuo 2004 metų kovo mėnesio, kai Lietuva, Latvija ir Estija tapo NATO narėmis.

Baltijos šalims neturint pajėgumų (naikintuvų) šį misija yra vykdoma bendrais NATO pajėgumais.

Nuo to laiko Baltijos oro erdvėje jau yra patruliavę Belgijos, Danijos, Čekijos, Didžiosios Britanijos, Ispanijos, JAV, Lenkijos, Norvegijos, Olandijos, Portugalijos, Prancūzijos, Rumunijos, Turkijos, Vokietijos, Italijos kariai.

Baltijos šalių oro erdvę saugantys naikintuvai yra pasiruošę per trumpą laiką pakilti ir imtis drausminamųjų ar kitų Baltijos šalių oro erdvės pažeidėjų atžvilgiu.

Nuo 2014 m. Amari Aviacijos bazėje (Estija) dislokuojamas papildomas kontingentas kaip pastiprinimas pagrindiniam NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdančiam kontingentui ar kontingentams.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Trumpo nuotolio oro gynybos sistema NASAMS
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Trumpo nuotolio oro gynybos sistema NASAMS

15min verdiktas: melas. J.Stoltenbergo citata išversta neteisingai, iškraipyta jos esmė

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus