Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai Prancūzija siunčia svetimšalių legiono karius į Ukrainos frontą?

Prancūzijos prezidentui Emmanueliui Macronui prabilus apie galimą šalies karių siuntimą į Ukrainą, melagienas ir rusų propagandą skleidžiantys šaltiniai internete bei socialiniuose tinkluose pašėlo. Imta tvirtinti, kad taip NATO veliasi į tiesioginį karą su Rusija, pasipylė grasinimai branduoliniu ginklu. Tačiau toks sprendimas nebuvo priimtas, o tik svarstytas hipotetiškai.
Emmanuelis Macronas
Emmanuelis Macronas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Prancūzija oficialiai siunčia pirmuosius savo karius kovoti su Rusija Ukrainoje. Jie vyksta tiesiai į frontą“, – toks ir panašaus turinio teiginiai pastaruoju metu skamba daugelyje melagienų.

„Ukrainoje bus dislokuotas Prancūzijos užsienio legionas, kuriam vadovaus prancūzų karininkai. Dabar tai oficialiai patvirtinta“, – teigiama viename alternatyvių naujienų portale lietuvių kalba.

Shutterstock nuotr./Propaganda
Shutterstock nuotr./Propaganda

Dezinformacijos platinimo karuselė

Tiesa, nurodyta, kad tai tėra vertimas – originalus straipsnis buvo publikuotas alternatyvių naujienų tinklaraštyje tkp.at.

Pastarajame nurodyta, kad informaciją apie karių siuntimą išplatino naujienų portalas asiatimes.com.

Ir čia ratas užsidaro, mat Azijos portale esantis tekstas apie tariamą karių siuntimą gegužės 6 dieną papildytas Prancūzijos valdžios atstovų paneigimu.

Portalo redakcija taip pat priduria, kad nuoroda, tapusi pirminiu informacijos šaltiniu, dingo, bet siūlo peržvelgti analogišką informaciją Kremliaus ruporu laikomame „Sputnik“ portale.

Gegužės 7 dieną pridėta dar viena pastaba, kurioje kviečiama paskaityti vadinamųjų Rusijos karo tinklaraštininkų ekspertines išvadas bei publikaciją propagandiniame portale „Pravda“.

Panašiu metu melagingos žinutės apie tariamą svetimšalių legiono siuntimą pasipylė ir propagandinėje Rusijos žiniasklaidoje, pavyzdžiui, portale „Komsomolskaja pravda“ arba dezinformacijos portale anglų kalba „Pravda“.

Melagienos buvo paneigtos

Prancūzijos valdžios institucijos pranešimus apie legionierių siuntimą į Ukrainą pavadino klastote.

Užsienio reikalų ministerijos pareiškimas buvo paskelbtas oficialiame ministerijos puslapyje socialiniame tinkle X (buv. „Twitter“):

„Atsargiai, klastotė! Dezinformacijos kampanijos, susijusios su Prancūzijos parama Ukrainai, nesiliauja, ir štai įrodymas. NE, Prancūzija nesiuntė karių į Ukrainą“.

Be to, atidžiau nagrinėjant tiek sumaišties sukėlusią publikaciją, aiškėja, kad joje pilna netikslumų.

Pavyzdžiui, autorius rašo, esą „gerai žinoma, kad Svetimšalių legiono 3-ioji brigada jau rengiasi siuntimui į Ukrainą“ Tačiau tokio padalinio kaip 3-ioji brigada legione nėra.

Ypatingas karinis vienetas

Svetimšalių legionas priima visų šalių piliečius, dezertyrus ir net nusikaltėlius, o apmokytus siunčia į džiungles bei dykumas kariauti ir mirti. Legionas – Prancūzijos karinis dalinys, tačiau kariai prisiekia ištikimybę ne Prancūzijai, o pačiam legionui.

Prancūzijos svetimšalių legionas didžiuojasi tuo, kad suteikia antrą galimybę miglotą praeitį turintiems vyrams. Padalinys turi nusikaltėlių prieglobsčio reputaciją, tačiau jį remia Interpolas, užsienio šalių ambasados bei Prancūzijos žvalgyba, kad iš kandidatų sąrašo laiku būtų pašalinami sunkūs nusikaltėliai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Prancūzijos užsieniečių legionas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Prancūzijos užsieniečių legionas

Plačiau skaitykite: Kaip veikia paslaptingasis Prancūzijos svetimšalių legionas, kuris priima net nusikaltėlius?

Priimti į legioną kariai pasirašo 5-erių metų tarnybos sutartį. Po trejų metų jiems suteikiama galimybė kreiptis dėl Prancūzijos pilietybės. Gerai tarnaujančiam užsieniečiui pirmiausia suteikiama galimybė gauti leidimą gyventi šalyje, o ilgainiui ir pilietybė.

Tai pasiekiama, jei karys nenusižengia tarnybos metu ir rodo norą integruotis į prancūzų tautą. Legionieriams suteikiamas apgyvendinimas, nuolatinis maitinimas bei alga, prasidedanti nuo 1300 eurų į rankas. Tiesa, iki to laukia netrumpas kelias, mat atrankos metu iš 8 kandidatų priimamas vos vienas.

 „Facebook“/„Legionas – mūsų Tėvynė“ nuotr./Žilvaro Braznausko tarnavimo Prancūzijos svetimšalių legione akimirkos
„Facebook“/„Legionas – mūsų Tėvynė“ nuotr./Žilvaro Braznausko tarnavimo Prancūzijos svetimšalių legione akimirkos

15min verdiktas: melas. Prancūzija nesiuntė svetimšalių legiono karių į Ukrainos frontą.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus