Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
04 22

Ar užteks 61 mlrd. JAV dolerių Ukrainos pergalei? Ekspertai įvertino, kaip pagalba pakeis karo eigą

Kyjivas ir jo sąjungininkai pusę metų nervingai laukė reikšmingo žingsnio iš Jungtinių Valstijų. Šeštadienį paskelbus, jog kariaujančiai šaliai bus pratęsta Vašingtono pagalba, dalis Atstovų Rūmų kongresmenų mojavo Ukrainos vėliavomis. Toks sprendimas suteikia optimizmo, kad šalies gynėjams nebereikės skaičiuoti šaudmenų, kurių santykis su agresorės pajėgomis buvo pasiekęs 1:10. Tačiau karybos ekspertai ir politologai Ukrainos perspektyvas toliau vertina atsargiai.
Ukrainos karys
Ukrainos karys / „AP“/„Scanpix“

Po to, kai praėjusių metų pabaigoje beveik nutrūko Jungtinių Valstijų pagalbos tiekimas, Rusijos pajėgoms pavyko sustiprinti savo pozicijas.

Pasak Karo tyrimų instituto (ISW) analitikės Katerynos Stepanenko, pagalba atkeliauja per vėlai, nes dėl jos trūkumo Ukraina 2023 m. spalį prarado iniciatyvą. Nuo spalio mėnesio Ukraina neteko 583 kv. km ploto teritorijos. Rusija taip pat turėjo laiko pasirengti puolamosioms operacijoms, kurios gali vykti pavasario pabaigoje arba vasaros pradžioje.

VIDEO: Pamatykite: akimirka, kai JAV paskelbė apie 61 mlrd. dolerių paramą Ukrainai

Savo ruožtu prezidentas Volodymyras Zelenskis yra įsitikinęs, kad taip ilgai laukta pagalba padės Ukrainai atgauti iniciatyvą mūšio lauke. Nors ir pripažino, jog pasikeitusi situacija gali paskatinti Rusiją pradėti skubotą puolimą ar surengti naujus oro antskrydžius, kad įtvirtintų savo pranašumą rytiniame fronte.

JAV Senato žvalgybos komiteto pirmininkas Markas Warneris paskelbė, kad, antradienį Senatui patvirtinus įstatymą, o prezidentui Joe Bidenui jį pasirašius iki trečiadienio, ginklai, tarp jų ir ATACMS raketos, Ukrainai galėtų būti pristatyti iki kitos savaitės pabaigos.

Negana to, Europa taip pat nesnaudė ir sukaupė šaudmenų atsargų, kurios po savaitės ar dviejų galėtų būti perduotos Ukrainai. Tačiau ekspertai įspėja, kad prireiks šiek tiek laiko, kol mūšio lauke pasijus skirtumas, pažymi britų leidinys „The Guardian“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito