Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pagrindinėje Vroclavo aikštėje svastikomis „papuoštas“ pastatas tebuvo fimo kūrimo užkulisiai

Socialiniuose tinkluose platinamas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas nacistinės Vokietijos vėliavomis „papuoštas“ pastatas Lenkijoje. Pasak kai kurių internautų, tai – tik dar vienas įrodymas, kad šalyje įsitvirtino nacistinis režimas. Tačiau iš tiesų šios vėliavos ant pastato atsirado istorinės kino juostos filmavimo metu.
Socialiniuose tinkluose platinama dezinformacija apie svastikomis „pasipuošusį“ pastatą Lenkijoje
Socialiniuose tinkluose platinama dezinformacija apie svastikomis „pasipuošusį“ pastatą Lenkijoje / Ekrano nuotr.

Socialinės žiniasklaidos vartotojai dalijasi nacių vėliavomis ir svastikomis papuošto pastato Lenkijoje vaizdais.

Pirminis šio įrašo šaltinis – rusų kalba vedama paskyra wroclaw.here socialiniame tinkle „Instagram“. Nors paskyros kūrėjai komentare prie vaizdo įrašo paskelbė, kad vyksta kino juostos filmavimas, tačiau pastarasis ėmė „gyventi savo gyvenimą“ rusų propagandininkų rankose jau be komentaro.

„Tiesiog įprastas šeštadienis Vroclave“, – skelbia užrašas rusų kalba ant įrašo.

Ekrano nuotr. /Socialiniuose tinkluose platinamo įrašo iš Vroclavo filmavimo aikštelės kadras
Ekrano nuotr. /Socialiniuose tinkluose platinamo įrašo iš Vroclavo filmavimo aikštelės kadras

Tai sulaukė daugybės interneto vartotojų komentarų, kad Lenkijoje neva jau senokai įsigalėjo nacistinis režimas, tad nieko keisto, jog ant pastatų atsiranda tokios vėliavos.

Tačiau teigti, kad tai – „įprastas šeštadienis“, yra gerokai perdėta, mat įprastai tokių „puošmenų“ ant šio pastato nebūna, o atsirado jos dėl istorinės kino juostos filmavimo darbų.

Kaip 15min pavyko išsiaiškinti atvirųjų šaltinių žvalgybos (angl. OSINT) priemonėmis, šis pastatas – Žemutinės Silezijos vaivadijos administracija Vroclave (lenk. Dolnośląski Urząd Wojewódzki we Wrocławiu).

Statinio ir aplinkos vaizdus platformoje „Google maps“ galite atidžiau apžiūrėti čia.

Google maps nuotr./Žemutinės Silezijos vaivadijos administracijos pastatas Vroclave
Google maps nuotr./Žemutinės Silezijos vaivadijos administracijos pastatas Vroclave

Kaip matoma iš „Google maps“ užfiksuotų vaizdų, įprastinę dieną ant šio pastato nėra jokių svastikų.

Filmavimo aikštelė

Kaip 15min komentavo Žemutinės Silezijos vaivadijos administracijos atstovas Bartoszas Wojciechowskis, nacistinės Vokietijos vėliavos ant pastato atsirado šių metų balandžio 20 dieną, tačiau ne dėl tariamo pažiūrų demonstravimo, o dėl to, kad vyko filmavimo darbai.

Vaivadijos atstovo teigimu, kūrėjai nepateikė daug išsamios informacijos apie kino juostą, nes projektas kol kas laikomas paslaptyje.

Apie filmavimo darbus gyventojams pranešė ir vietos žiniasklaida.

Anot naujienų portalo wroclaw.pl publikacijos, projektą gaubia didelė paslaptis. Kol kas jo kūrėjai atskleidžia tik tiek, kad tai bus kriminalinis serialas, o jo veiksmas vyks XX a. ketvirtajame dešimtmetyje.

Portalas informavo, kad serialą prodiusuoja Žemutinės Silezijos sostinėje įsikūrusi bendrovė „ATM Grupa SA“, o jį užsakė viena iš pasaulinių transliacijų platformų.

„ATM Grupa SA“, taip pat išplatino pranešimą, kad serialo dekoracijos neturėtų būti interpretuojamos neteisingai.

„Dėl specifinio istorinio serialo fono (nacistinė 1930 metų Vokietija 1930-aisiais) miesto erdvėje bus kuriamos dekoracijos, kuriose bus konkrečių ženklų ir simbolių, būdingų tam tikram istoriniam laikotarpiui, kurių jokiu būdu nereikėtų suprasti tiesiogiai – tai tik filmo dekoracijos“, – pranešime akcentavo kūrėjai.

Theodoro Scheererio/Vokietijos Bundesarchyvo/Wikimedia.org nuotr./Vokiečių kariai iškelia vėliavą Atėnuose (1941 m. gegužė)
Theodoro Scheererio/Vokietijos Bundesarchyvo/Wikimedia.org nuotr./Vokiečių kariai iškelia vėliavą Atėnuose (1941 m. gegužė)

15min verdiktas: trūksta konteksto. Svastikos ir kiti nacistinės Vokietijos atributai ant pastatų tebuvo butaforija – dalis istorinio serialo filmavimo dekoracijų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius