Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

B. Netanyahu žada uždrausti „Al Jazeera“ transliacijas Izraelyje 

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pirmadienį pažadėjo pasinaudoti parlamento priimtu nauju nacionalinio saugumo įstatymu ir uždrausti šalyje transliuoti naujienų kanalą „Al Jazeera“. 
Naseem Zeitoon / REUTERS
Naseem Zeitoon / REUTERS

Šiuo įstatymu, priimtu 70 balsų prieš 10, ne tik suteikiama teisė uždrausti transliuoti užsienio kanalų, laikomų nacionaline grėsme, turinį, tačiau taip pat leidžiama uždaryti jų biurus Izraelyje.

Pirmadienį, iškart po to, kai įstatymas buvo priimtas, B. Netanyahu užsiminė apie Katare įsikūrusį kanalą „Al Jazeera“, su kuriuo ministro pirmininko vyriausybė konfliktuoja dėl žydų valstybės ir islamistų grupuotės „Hamas“ karo Gazos Ruože. 

„Teroristinis kanalas „Al Jazeera“ nebetransliuos iš Izraelio. Ketinu nedelsdamas imtis veiksmų pagal naująjį įstatymą, kad sustabdyčiau kanalo veiklą“, – socialiniame tinkle „X“ pareiškė premjeras. 

Transliuotojas pasmerkė draudimą kaip „dalį sistemingų Izraelio išpuolių, kuriais siekiama nutildyti „Al Jazeera“, įskaitant 2022 metų gegužės mėnesio reidą, per kurį žuvo itin gerai regione žinoma žurnalistė. 

„Al Jazeera“ paskelbtame pareiškime teigiama, kad B. Netanyahu pradėjo „įnirtingą“ ir „gėdingą“ kaltinimų kampaniją prieš transliuotoją. Tačiau, nepaisant šių kaltinimų, „Al Jazeera“ sako planuojantis ir toliau šviesti vartotojus apie karą palestiniečių anklave. 

Nuo karo pradžios Gazos Ruože žuvo du kanalo korespondentai, o jo būstinė apgultame palestiniečių anklave buvo susprogdinta. 

Niujorke įsikūręs Žurnalistų gynimo komitetas (CPJ) teigė, kad šis įstatymas prisideda prie cenzūros ir priešiškumo, kuris sustiprėjo prasidėjus žydų valstybės ir „Hamas“ karui. 

CPJ duomenimis, nuo karo pradžios po precedento neturinčio „Hamas“ išpuolio spalio 7 dieną žuvo mažiausiai 95 žurnalistai ir žiniasklaidos darbuotojai, o tai yra „daugiausiai aukų pareikalavęs laikotarpis nuo 1992 metų, kai CPJ pradėjo rinkti duomenis“.

Sausį Izraelis pareiškė, kad vienas „Al Jazeera“ žurnalistas ir dar vienas laisvai samdomas žurnalistas, žuvę per antskrydį Gazos Ruože, buvo „teroristų agentai“.

Vėliau jis pareiškė, kad kitas kanalo žurnalistas, sužeistas per atskirą smūgį, buvo „Hamas“ „būrio vado pavaduotojas“.

„Al Jazeera“ griežtai atmetė kaltinimus ir apkaltino Izraelį, kad šis sistemingai taikosi į „Al Jazeera“ darbuotojus Gazos Ruože.

„Hamas“ išplatintame pareiškime nurodė, kad šis draudimas rodo, jog Izraelis „desperatiškai siekia nuslėpti tiesą apie savo baisius nusikaltimus“.

Baltieji rūmai pirmadienį pareiškė, kad yra susirūpinę dėl galimo Izraelio žingsnio uždrausti „Al Jazeera“ transliacijas šalyje.

„Kreipsiuosi į Izraelį dėl to, ką jie galbūt svarsto, o galbūt nesvarsto, – sakė Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre (Karin Žan Pjer). – Jei tai tiesa, toks žingsnis kelia susirūpinimą.“

„Nepriklausomas naujienų kanalas“

Anglų ir arabų kalbomis transliuojanti „Al Jazeera“ save vadina „pirmuoju nepriklausomu naujienų kanalu arabų pasaulyje“.

1996-aisiais Dohoje savo veiklą pradėjęs kanalas turi daugiau nei 70 biurų visame pasaulyje, 3 tūkst. darbuotojų ir daug žiūrovų 430 mln. namų ūkių. 

Katare, kuris finansuoja „Al Jazeera“, taip pat gyvena „Hamas“ lyderis Ismailas Haniyeh (Ismailas Hanijė). 

Įtampa tarp Izraelio ir „Al Jazeera“ dar labiau padidėjo praėjusių metų spalio mėnesį prasidėjus žydų valstybės ir „Hamas“ karui Gazos Ruože. 

„Al Jazeera“ biuro palestiniečių teritorijoje vadovas Waelis al Dahdouhas (Vaelis Dahduhas) taip pat buvo sužeistas per Izraelio smūgį, per kurį gruodį žuvo transliuotojo operatorius.

Jo žmona, du vaikai ir anūkas žuvo praėjusį spalį, kai Izraelis apšaudė centrinę Gazos Ruožo pabėgėlių stovyklą Nuseirato mieste.

Jo vyriausiasis sūnus, „Al Jazeera“ žurnalistas, žuvo šių metų pradžioje po to, kai buvo apšaudytas jo automobilis Rafache. 

Karas Gazos Ruože prasidėjo beprecedenčiu „Hamas“ spalio 7-osios išpuoliu, per kurį Izraelyje, oficialiais duomenimis, žuvo apie 1 160 žmonių, daugiausia civilių.

Islamistų kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, iš kurių, Izraelio manymu, Gazoje tebėra apie 130, įskaitant 33, kaip manoma, žuvusius.

Izraelio atsakomosios kampanijos metu žuvo mažiausiai 32 845 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai, rodo „Hamas“ valdomos Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito