Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
06 10 /01:17

Balsavusiųjų apklausos: Italijoje rinkimuose į EP pirmauja kraštutiniai dešinieji

Italijoje rinkimuose į Europos Parlamentą pirmauja premjerės Giorgios Meloni (Džordžos Meloni) kraštutiniai dešinieji „Italijos broliai“, rodo balsavusiųjų apklausos.
Giorgia Meloni / Matteo Nardone / ZUMAPRESS.com
Giorgia Meloni / Matteo Nardone / ZUMAPRESS.com

Remiantis keliomis apklausomis, kurias skelbia transliuotojai RAI ir „Mediaset“ bei televizijos kanalai „La7“ ir „SkyTG24“, Italijos valdančioji partija rinkimuose į EP sulaukė 27–31 proc. rinkėjų palaikymo.

G. Meloni pergalė buvo plačiai prognozuojama atsižvelgiant į jos sėkmę 2022 metų rugsėjį vykusiuose nacionaliniuose rinkimuose, kai „Italijos broliai“ surinko 26 proc. balsų, ir jos neblėstantį populiarumą.

Per 2019 metų Europos Parlamento rinkimus Italijoje jos neofašistinių šaknų turinti partija buvo užsitikrinusi tik 6 proc. balsų.

Apklausų duomenimis, antroje vietoje liko kairioji Demokratų partija, surinkusi 21–25,5 proc. balsų, o trečia vieta atiteko „Penkių žvaigždučių judėjimui“, sulaukusiam 10–14 proc. rinkėjų palaikymo.

Prognozuojama, kad G. Meloni koalicijos sąjungininkai – Matteo Salvini (Matėjo Salvinio) kraštutinių dešiniųjų partija „Lyga“ ir buvusio premjero Silvio Berlusconi (Silvijaus Berluskonio) dešinioji partija „Forza Italia“ – gaus 7–12 proc. balsų.

M. Salvini pirmavo 2019 metų Europos Parlamento rinkimuose, surinkęs 34 proc. balsų.

G. Meloni šių metų rinkimus į EP laikė referendumu dėl jos asmeninio vadovavimo, prašydama rinkėjų balsavimo biuleteniuose parašyti tiesiog „Giorgia“.

Ji pati dalyvavo rinkimuose, bet į Briuselį nevyks, nes EP nario mandatas nesuderinamas su nacionalinėmis politinėmis pareigomis.

Jei rezultatai bus patvirtinti artimiausiomis valandomis, bus atsigręžta į tai, ką G. Meloni darys su savo išaugusia įtaka Briuselyje.

Ją palankiai vertina ir centro dešiniųjų Europos Liaudies Partijos (ELP) frakcijos atstovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen), kuri siekia antros kadencijos Europos Komisijos pirmininkės poste, ir Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų pažiūrų politikė Marine Le Pen (Marin Le Pen).

Prognozuojama, kad M. Le Pen „Nacionalinis sambūris“ (RN) rinkimuose laimės apie 33 proc. balsų, pranokdamas Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono (Emaniuelio Makrono) centristų aljansą. Tokie rezultatai paskatino jį paskelbti pirmalaikius parlamento rinkimus.

G. Meloni partija priklauso vienai iš dviejų pagrindinių kraštutinių dešiniųjų politinių šeimų Europos Parlamente – Europos konservatorių ir reformuotojų (EKR) frakcijai. Jos gretose taip pat yra Ispanijos „Vox“.

M. Le Pen priklauso Identiteto ir demokratijos grupei, tarp kurios narių taip pat yra M. Salvini „Lyga“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito