Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Baltarusiai pradėjo kasti Astravo atominės elektrinės pamatų duobes

Vos už 20 kilometrų nuo Lietuvos sienos planuojamos Astravo atominės elektrinės teritorijoje verda darbai. Kaip praneša valstybinė Baltarusijos televizija ONT, pradėtos kasti pamatų duobės, taip pat statomi kiti infrastruktūros objektai atominei elektrinei.
Astravo AE statybos Baltarusijoje
Astravo AE statybos Baltarusijoje / Vasilijaus Semaškos nuotr.

ONT televizijos teigimu, atominės elektrinės projektas – milžiniškas, galutinė jo vertė sieks apie 10 mlrd. dolerių (apie 27,8 mlrd. Lt). Tai esą bus didžiausias šių laikų bendras Baltarusijos ir Rusijos projektas.

Atominės elektrinės statybų aikštelė užima 2 ha. Pusėje sklypo iškils infrastruktūra. Kaip pabrėžia ONT žurnalistai, visi darbai vykdomi pagal nustatytą grafiką, kyla biurų pastatas, sandėliai ir net betono gamykla. Kitoje pusėje šiuo metu dirba ekskavatoriai, kasantys duobes elektrinės pamatams. Jų gylis sieks 13 metrų.

Šių metų parengiamiesiems darbams numatyta 300 mln. dolerių, dar 200 mln. dolerių skirta projekto dokumentacijos rengimui.

Atominės elektrinės statybos vos už 20 km nuo Lietuvos sienos kelia Lietuvos valdžios susirūpinimą. Apie tai ne kartą yra kalbėjęs užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis, kiti politikai.

Tačiau Baltarusijos pusė priekaištus atmeta. Esą saugumas bus užtikrintas 100 proc., nes viskas, apie ką pasaulyje pradedama kalbėti dėl saugumo, Baltarusijoje jau bus pritaikyta.

ONT televizija teigia, kad korporacija „Rosatom“ atliko Baltarusijos atominės elektrinės projekto bandymus. Tam buvo modeliuojami įvykiai Fukušimos atominėje elektrinėje. Teigiama, kad projektas yra itin atsparus, nes atlaikė galingus požeminius smūgius, cunamį, energetinis bloko kupolas nenukentėjo nukritus lėktuvui.

Planuojama, kad atominė elektrinė Astrave turėtų pradėti veikti 2018 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas