Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
05 27 /15:02

Buvęs Vokietijos karys už šnipinėjimą Rusijai nuteistas 3,5 metų laisvės atėmimo bausme

Buvęs Vokietijos karys pirmadienį buvo nuteistas pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausme už tai, kad dalijosi slapta karine informacija su Rusija prasidėjus karui Ukrainoje.
Vokiečių kariai / Kay Nietfeld / dpa/picture-alliance
Vokiečių kariai / Kay Nietfeld / dpa/picture-alliance
Temos: 2 Vokietija Rusija

Diuseldorfo teismas pripažino kaltinamąjį, įvardytą tik kaip Thomas H. (Tomas H.), kaltu dėl to, kad jis savo iniciatyva perdavė informaciją būdamas kariuomenės viešųjų pirkimų tarnyboje.

Teisme 54-erių vyras prisipažino įvykdęs nusikaltimą ir teigė, kad tikėjosi mainais gauti informacijos, kuri padėtų jam laiku nugabenti šeimą į saugią vietą, jei karas Ukrainoje peraugtų į branduolinį konfliktą. 

Ši šnipinėjimo byla yra viena iš kelių, iškeltų Vokietijoje nuo to laiko, kai Rusija daugiau nei prieš dvejus metus pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą. 

Prokurorų teigimu, Thomas H. nufotografavo su šaudmenų sistemomis ir orlaivių technologijomis susijusius dokumentus ir įmetė nuotraukas į Rusijos konsulato Bonoje pašto dėžutę.

Pernai gegužę vyras kreipėsi į Rusijos generalinį konsulatą Bonoje ir Rusijos ambasadą Berlyne ir pasiūlė bendradarbiauti“, nurodė prokurorai. 

„Jis perdavė informaciją, kurią gavo vykdydamas savo profesinę veiklą, kad ji būtų perduota Rusijos žvalgybos tarnybai“, – pridūrė jie.

Nuo teismo proceso pradžios balandžio mėnesį Thomas H. pripažino, kad jam pateikti kaltinimai iš esmės atitinka tikrovę. 

„Tai buvo neteisinga. Aš taip manau“, – teigė vyras. 

Thomas H. pareiškė, kad susirūpinęs dėl galimo karo Ukrainoje paaštrėjimo jis susisiekė su Maskvos pareigūnais. 

Vyras paaiškino, kad jis nerimavo, jog Berlyno tiekiamos sunkiosios ginkluotės sistemos Ukrainai įtrauks Vokietiją į karą. 

Thomas H. pridūrė, kad jo tikslas buvo gauti informacijos dar prieš galimą branduolinio konflikto paaštrėjimą, kad prireikus galėtų laiku nugabenti savo šeimą į saugią vietą. 

Iki sulaikymo 2023 metų rugpjūtį Thomas H. buvo karjeros karys, dirbo kariuomenės Įrangos, informacinių technologijų ir tarnybinės paramos departamente.

Šiame departamente, kuriame dirba apie 12 tūkst. darbuotojų, darbo krūvis gerokai padidėjo nuo plataus masto karo Ukrainoje pradžios, nes vyriausybė rengia plataus masto kariuomenės pertvarką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus